6 évnél régebbi cikk

2018 a mesterséges intelligencia éve lesz?
Fehérvár Médiacentrum fotója
Gombaszögi Attila (gomba)
2018 a mesterséges intelligencia éve lesz?

Ilyenkor, az új év elején rengeteg a visszatekintés az óévre. Mi történt, hogy történt 2017-ben? De az informatika, no meg a kütyüvilág kevésbé szokott ezzel foglalkozni. Annál inkább a bulvársajtó. De ezeket én most kihagynám.

Szerintem a kutyát sem érdekli már, hogy tavaly is az 123456 volt a legnépszerűbb és egyben a legbugyutább jelszó a felhasználók zöménél, mint, ahogy az sem renget már meg senkit, hogy az iPhone X milyen botrányosan drágára sikeredett.

Az informatika és a tudomány már javában az újév új kihívásainak időbeosztásán dolgozik. Igen, nekünk földi halandóknak lesz egy sor technikai újdonság ebben az évben is. Persze tavaly sem volt ez másképp, mint ahogy az sem, hogy ezeket az újdonságokat a gyártók és fejlesztők már rég begyömöszkölték a 2018-as éves tervező naptárjukba. Annyi dolguk van csak az egésszel, hogy a konkurenciát kiszagolva úgy tologassák a dátumokat eggyel előrébb vagy hátrébb, hogy az a marketingesek elgondolásának megfeleljen.

Sokan nem tudják, de a világot megrengető technikai fejlesztések már jó előre be vannak programozva. Azt azért nem mondom, hogy több éves előre koreografált menetrend alapján kapjuk a világ csúcstechnológiáját, de sok éves tapasztalat alapján mondhatom, hogy a gyártók jelentős része már a következő év (2019) fejlesztésein agyal, mert az ideiek már a naptárban vannak. Lehet, hogy van ennek egy összeesküvés-elmélet íze, de ha megnézzük a világ technológia fejlődését, akkor azért az jól látható, hogy nincs minden évben olyan szintű előrelépés, mint amikor éppen az okostelefont kitalálták. Jellemzően 10-15 évente kapunk egy forradalmi újdonságot, amit a közbenső években apránként tökéletesre fejlesztenek, persze ügyes időbeosztással, hogy az kitartson a következő évekre, mígnem jöhet a következő.

Nos, a 2018 is egy ilyen év lesz. Lesz sok apró újítás, változás, melyek összességében - nagy valószínűséggel - egy hatalmas forradalmi újítást eredményeznek majd. Ez pedig nem más, mint a mesterséges intelligencia (MI). Persze ez sem nagy újdonság. Évek óta bedobták már a köztudatba a dolgot, csak hogy mi, átlagjúzerek megértsük miről is van szó. Mondjuk úgy, hogy felkészítenek minket a fogadására. Lesz is rá szükség, nem is kicsit. Az MI életünk minden szegmensét be fogja hálózni. Legalább annyira, mint amennyire nem hittük, hogy az okostelefon az életünk részévé válik. Ma még kicsit idegenkedünk tőle, félünk belegondolni abba, hogy a Facebook és a Google már úgyis annyi mindent tud rólunk, akkor még jön egy gépi agy, mely az életünket igyekszik majd egyszerűbbé tenni. Persze nyilván én sem látok a jövőbe (bár mondjuk a lottó számok jól jönnének), de nincs mit tenni, a jövőbe utazás nem a következő ötéves ciklusban szerepel. Sajnos? Szerencsére? Majd meglátjuk!

Az MI - a jövő záloga

Hogy mennyire itt van már a küszöbön a mesterséges intelligencia, azt jól mutatja, a Huawei pár hete bemutatott jelenlegi csúcsmodellje, a Mate 10 Pro, az első olyan okostelefon a világon, melyet külön NPU processzorral (Neural Network Processing Unit) szereltek és amely a zászlóshajója lesz ennek az újdonságnak. Az egy igen érdekes okfejtés lehetne, hogy maga a Huawei az évek során már ott tart, hogy a távolkeleti konkurenciát (Samsung, LG) az eladási számok tekintetében kezdi lenyomni, sőt igazi kihívójának már csak az iPhone-t tartja. Szóval ha ez a tudás beköltözik a zsebünkbe, onnan meg értelemszerűen lakásunk okoseszközeibe, ezzel egy olyan szintű ténylegesen is okosotthont lehet kreálni, melyet most még elképzelni is nehéz.

Nehéz, mert az átlagember idegenkedik minden olyan dologtól, mely a számára nagyon sci-fis, de nincs mit tenni, a jövő beelőz. Együtt kell tudnunk élni a technika fejlődésével. És erre megint csak azt tudom hozni példának, hogy 15 évvel ezelőtt senki sem hitte volna, hogy ennyi és ilyen okostelefonunk lesz. Ha hozzáteszem azt a kis adalékot még, hogy az autóipart is mennyire inspirálja a Tesla és a hozzá hasonló önvezető autók fejlesztése (melyek már most róják a tesztköreiket, igaz még borsos áron), akkor az már nem is meglepő, hogy Fehérvár utcáin is látni már nem is egy, nem is két olyan autót, melyek maguktól parkolnak párhuzamosan a járdaszegély mellé.

Hogy pontosan mit is hoz majd nekünk a 2018-as év, arra nem kell sokat várnunk. Az idei év első nagy bemutatóját Barcelonában rendezik, február 26-án. A Mobile World Congress-en bemutatott várhatóan forradalmi újdonságok aztán pár hét alatt felkerülnek az üzletek polcaira, hogy mi átlag felhasználók is elérhessük azokat, és a leendő kütyüjeink tovább tanulhassák, fürkészhessék gondolatainkat, előre vetítve egy szebb, jobb és okosabb jövő képét...

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek