Partly cloudy1 °C
2019. január 21. hétfő Ágnes
Menü

Kötelező és ingyenes lesz a bárányhimlő oltás

Kötelező és ingyenes lesz a bárányhimlő oltás
(Fotó: youtube.com)

Hazánkban mintegy harmincöt-negyvenezren fertőződnek meg bárányhimlővel minden esztendőben. A bárányhimlő rendkívül ragályos betegség. Cseppfertőzéssel terjed. A betegség lappangási ideje tíz és huszonegy nap között mozog. A beteg már az első napokban is fertőz. A betegséget csak azok kerülhetik el, akik védőoltást kaptak vagy már voltak bárányhimlősek – ezért tartják a gyerekek betegségének. Az elmúlt év végén jelentek meg a híradások arról, hogy kötelezővé teszik a bárányhimlő elleni védőoltást a Nemzeti Immunizációs Programban. Ezzel drasztikusan csökkenhet a bárányhimlős megbetegedések száma, és járványokat lesz képes megszüntetni a most kötelezővé és térítésmentessé váló védőoltás.

Az MTI beszámolójából az is kiderült, hogy emellett az egészségügyi dolgozók számára kötelező lesz a kanyaró elleni immunstatus, és szükség esetén ők is ingyen oltást kapnak. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint a bárányhimlő elleni vakcinák beadása a jelenlegi védőoltási naptárba úgy illeszthető be a legjobban, ha az oltási sorozat két részletének beadása 15 és 18 hónapos életkorban, egy másik kötelező oltással egy időben történik. A szaktárca szerint azokban az országokban, ahol az oltási rendbe illesztették a bárányhimlő elleni vakcinát, az éves megbetegedések száma nyolcvan-kilencven százalékkal csökkent. Hasonló arányban, mintegy nyolcvan százalékkal lett alacsonyabb a kórházi ápolások száma, és hatvan százalékkal csökkent az orvoshoz fordulások száma.

A FehérVár hetilap korábban megkérdezte Müller Cecília megyei tisztifőorvost a bárányhimlő elleni védőoltás jelentőségéről. A szakember a magazint arról tájékoztatta, hogy a vakcinát azelőtt érdemes beadatni a kicsiknek, hogy nagyobb közösségbe kerülnének. Az infektológusok szerint tévhit, hogy a bárányhimlőn át kell esni, hiszen a betegség akár súlyos szövődményekkel és kórházi kezeléssel is járhat.

A viszkető hólyagok mellett súlyos szövődményekkel is járhat a betegség (Fotó: independent.co.uk)
A viszkető hólyagok mellett súlyos szövődményekkel is járhat a betegség (Fotó: independent.co.uk)

A közösségbe kerülő gyermekek mellett a bárányhimlő a várandós nőkre, a többgyermekes családokra és a fertőzésen eddig még át nem esett felnőttekre is veszélyes. A felnőttkori bárányhimlő ráadásul rendszerint súlyosabb lefolyású, és a szövődmények előfordulásának kockázata is nagyobb. Ezért a gyermekvállalást tervező, a betegségen át nem esett fiatal nők és párjuk számára is ajánlott az immunizáció. A terhesség időszaka alatt a védőoltás beadása ellenjavallt.

A betegség egyébként hőemelkedéssel, torokfájással, köhögéssel, rossz közérzettel, étvágytalansággal és gyengeséggel kezdődik. Majd viszkető piros pöttyök jelennek meg a beteg testén és nyálkahártyáin. Ezek hólyagokká alakulnak, majd a kifakadás után hegesednek és kiütésekké válnak. Bizonyos esetekben súlyos szövődmények alakulhatnak ki. Magyarországon a bejelentett fertőző betegségek felét a bárányhimlő adja.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

Ez is van

Eseménynaptár

 • Vesd bele magad! – kertészeti pályázat kisiskolásoknak és családjaiknak
  Vesd bele magad! – kertészeti pályázat kisiskolásoknak és családjaiknak
 • 640 milliós segítség – megyei fejlesztések
  640 milliós segítség – megyei fejlesztések
 • Emelkedik a gázolaj ára
  Emelkedik a gázolaj ára
 • Tömegbaleset - a kórházban meghalt az egyik súlyos sérült
  Tömegbaleset - a kórházban meghalt az egyik súlyos sérült
 • Seuso-kincs, 1989, antik Perzsia - kihirdették a Nemzeti Múzeum idei programját
  Seuso-kincs, 1989, antik Perzsia - kihirdették a Nemzeti Múzeum idei programját
 • Dingó támadt egy kisfiúra Ausztráliában
  Dingó támadt egy kisfiúra Ausztráliában
 • „Szent István bakák” a doni pokolban - megnyílt a Siklósi Gyula Pincegaléria új kiállítása
  „Szent István bakák” a doni pokolban - megnyílt a Siklósi Gyula Pincegaléria új kiállítása
 • Iszapömlés - február 4-én hoznak ítéletet a megismételt elsőfokú eljárásban
  Iszapömlés - február 4-én hoznak ítéletet a megismételt elsőfokú eljárásban
 • Ő a világ leggazdagabb embere
  Ő a világ leggazdagabb embere