6 évnél régebbi cikk

Mi változik 2018-ban?
Mi változik 2018-ban?

Számos dologban változik az életünk az idei évben. A parlament és a kormány tavaly alkotott és módosított jogszabályokat, így adó- és bérváltozások, a nyugdíjrendszert érintő és egyéb változások is vannak. A legfontosabbakat összeszedtük.

Nő a minimálbér és a garantált bérminimum

Január elsejétől ismét magasabb az előző évinél a minimálbér. A tavalyi bruttó 127 500 helyett idén 138 000 forint, ami családi kedvezmények nélkül 91 770 forintot jelent nettóban. A szakképzettséget igénylő pozíciókban a garantált bérminimum 161 ezer forintról 180 500 forintra nőtt.

Csökken a szociális hozzájárulási adó mértéke

A foglalkoztatókat terhelő szociális hozzájárulási adó mértéke két és fél százalékkal csökkent. A munkáltatónak továbbra is számolnia kell a 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulással. A szociális hozzájárulási adó csökkentésével párhuzamosan a százalékos egészségügyi hozzájárulás (eho), továbbá a kifizető által fizetendő ekho is azonos módon mérséklődik. Az eho változása kihat egyes cafeteria-juttatások után fizetendő közterhekre is, az egyes meghatározott juttatások esetében az adóterhelés 43,66 százalék helyett 40,71 százalék lehet.

Emelkedett a nyugdíjkorhatár

A nyugdíj előtt állóknak arra kell figyelniük, hogy tovább emelkedett a korhatár. Idén 63,5 év, azaz az 1954-ben születettek mehetnek nyugdíjba. A nyugdíjak összege kedvezően változott, három százalékkal emelkedtek, a nyugdíjminimum összege maradt 28 500 forint.

Terrorellenes intézkedések

 Az alapfokú oktatási intézményeknek (iskolák, óvodák) idén júniusig terrorellenes intézkedési tervet kell készíteniük. Az intézményeknek azt kell összeírniuk, hogy vészhelyzet esetén milyen intézkedéseket hoznának. A kormány szerint erre a fokozott terrorveszély miatt van szükség.

Áfacsökkenések

Újra csökkent, tizennyolcról öt százalékra mérséklődött az internet-szolgáltatás áfája. Néhány élelmiszer áfája is csökkent. A fogyasztási célú halak, a házi sertés vágási melléktermékei és a belsőségek (így például a zsírszalonna és a máj) áfakulcsa huszonhét helyett már csak öt százalék. Az éttermi szolgáltatások tavalyig tizennyolc százalékos adókulcsa ugyancsak öt százalék lett, viszont bevezették a négy százalékos turizmusfejlesztési hozzájárulást.

Magunk hívjuk a kéményseprőt

A családi házban élők január elsejét követően nem kapnak értesítést a kéményellenőrzés időpontjáról. A kéményseprő az ingatlantulajdonos kezdeményezésére érkezik és végzi el az előírt feladatokat. A lakó tehát szabadon egyeztetheti a területi szolgáltatóval – köztük a katasztrófavédelemmel – az ellenőrzés időpontját, és nem függ a szolgáltató rendjétől. A kéményseprők megrendelés alapján dolgoznak, a lakosság körében továbbra is ingyenesen.

Családokat érintő változások

Január elsejével elindult a Köldökzsinór Program, mely azokat érinti, akiknek magyar gyermeke külföldön születik meg. Ezen szülők is jogosulttá válnak az egyszeri 64 125 forintos anyasági támogatásra és a Babakötvényre.

Nő a gyed valamint a diplomás gyed maximális összege. Előbbi eléri a bruttó 193 200 forintot, míg az utóbbi az alapképzésben részt vevő hallgatóknál 96 600 forintra, a mesterképzésben résztvevők esetében 126 350 forintra emelkedik. Egyről két évre, a duplájára emelték a diplomás gyed időtartamát, így akár másfél millió forintnyi többlettámogatást is kaphatnak azok, akik az egyetem, főiskola alatt vagy annak elvégzése után egy éven belül vállalnak gyermeket.

Az idei évtől a gyermekvállalás csökkenti a hiteltartozást: a gyermek várásakor az édesanya diákhitelének törlesztését felfüggesztik, a második gyermek vállalása esetén a tartozás felét, a harmadik vagy további gyermek vállalásánál pedig a teljes tartozást elengedik.

A jelzáloghiteles családok tartozása a harmadik, a negyedik és az ötödik vagy további gyermek megszületése esetén gyermekenként egy-egy millió forinttal csökken.

Több pénzt kapnak kézhez azok is, akik állandó és tartós gondozásra szoruló súlyosan fogyatékos vagy tartósan beteg tizennyolc év alatti emberek gondozását, ápolását végzik. Az ápolási díj alapösszege öt százalékkal emelkedik, a tartósan beteg gyermeküket legalább húsz éven át otthon ápolók számára pedig új támogatási forma lesz elérhető.

Borítókép: millasreggeli.hu
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek