6 évnél régebbi cikk

Ezek voltak a legjobb gifek 2017-ben
Fehérvár Médiacentrum fotója
20th Century Fox/Miért pont ő?
Ezek voltak a legjobb gifek 2017-ben

Amikor már nem elég a szmájli, mindig jól jön egy gif. Minden irodai alkalmazott kedvenc portálja nyilvánosságra hozta 2017 legjobb és legnépszerűbb gifjeinek rangsorát. A Giphy listájának első helyezettjét több mint 340 millió alkalommal nézték meg.

Legalább magunknak valljuk be őszintén: gifeket keresni munkaidőben a legjobb. Megvan annak a varázsa, hogy egy-egy hangulathoz a leginkább megfelelő mozgó izé kiválasztásával hosszú perceket töltünk el. Mert aztán tényleg nem mindegy, hogy melyik táncoló nyulat, macskát vagy lámát küldjük el barátainknak. De tényleg nem mindegy. Nem csoda, ha már a világ legnagyobbjának tartott gif-adatbázis is évvégi listát készít szokásainkról.

A Giphy december végén közölte a mögöttünk hagyott 365 nap kedvenceinek huszonötös listáját. Ebből kiderül az is, hogy az oldal nagyjából 300 millió felhasználója naponta mintegy 2 milliárd (igen, jól olvasod, naponta annyi) gifet bírt leválogatni gondos munkával és elküldeni ismerőseinek. 

Aki nem bírja mobilnettel, az csínján bánjon a görgetéssel innentől kezdve. Megabájt-fogyasztó összeállítás következik.

25. Nicole Kidman tapsa az Oscar-gálán - 32 millió megtekintés

Szórakoztatóipari mérföldkő volt, ami 2017. február 26-án néhány száz millió tévénéző szeme láttára történt. A 89. Oscar-gálán Nicole Kidman úgy tapsolt, mint még soha senki korábban a világtörténelemben. Az ausztrál színésznő vagy nem tudja hogyan kell megfelelően a tenyereit egymáshoz csapdosni, vagy valahogy úgy értelmezi ezt a tevékenységet, ahogy senki ezen a sárgolyón. Csoda, ha ezek után népszerű gif lett belőle? 

24. Lady Gaga ugrása a Super Bowl szünetében - 47 millió megtekintés

Lady Gaga leugrott a houstoni NRG Stadion tetejéről, tejóisten! Ez persze nyilván egy világi kamu volt, hiszen a hajmeresztő produkciót jó előre felvették. Ettől függetlenül mégis mindenki ezt várta a legjobban, aki kicsit is érdeklődést tanúsított a tavalyi Super Bowl halftime show sztárfellépőjének várható műsora iránt. A mérkőzés amúgy jobb volt (a New England Patriots minden idők egyik legjobb meccsén győzte le az Atlantát), de a jelenet az énekesnőt az éves gif-lista 24. helyéig repítette.

23. Maxine Waters - 73 millió megtekintés

Maxine Waters még nyáron követelte vissza az idejét a pénzügyi bizottság meghallgatásán. Az amerikai szenátus demokrata képviselője Steven Mnuchinhez intézett kérdést, de a pénzügyminiszter többször is megkerülte a választ, erre reagált így a kaliforniai képviselő. A mondat és vele együtt a jelenet azóta a felesleges időpazarlásra adott válasz szimbóluma lett a neten - legalábbis annak amerikai részén mindenképpen.

22. Trump és a napfogyatkozás - 76 millió megtekintés

Azért élünk szerencsés korban, mert az éppen aktuális amerikai elnök az emberiség hosszú évszázadok alatt felhalmozott tudását képes akár másodpercek alatt megkérdőjelezni. Ebben a gifben éppen azt láthatjuk, ahogy Donald Trump simán belenéz napfogyatkozás idején a napba, annak ellenére, hogy ilyenkor a szemészek nem győzik hangsúlyozni, hogy akár maradandó látáskárosodást is szenvedhetünk. És lett valami baja az elnök úrnak? Nem. Tehát kinek van igaza?

21. Madelaine Petsch - 106 millió megtekintés

Senki nem kacsint úgy, mint az egyelőre itthon még egyetlen tévécsatornán sem futó Riverdale című sorozat sztárja. Madelaine Petsch gifje kategóriája egyik legjobbja. A fiatal színésznő egyébként úgy ráérzett a műfajra, hogy egy komplett széria érhető el gesztusaiból a Giphy-n.

20. Rafael Nadal - 109 millió megtekintés

Döbbenetes, hogy még mindig ugyanazok a tenisz legjobbjai, akik az elmúlt tíz évben is a sportág meghatározó alakjai voltak. 2017 minden kétséget kizáróan a már lassan 37 éves Roger Federer éve volt, de nem mehetünk el szó nélkül a hosszú ideig sérült Rafael Nadal visszatérése és US Open győzelme mellett sem. A spanyol így ünnepelte harmadik bajnoki címét ezen a tornán:

19. Taylor Swift rúgása - 110 millió megtekintés

Taylor Swift szépen lassan korunk meghatározó énekesnőjévé nőtte ki magát. Mert ha az ember lányával olyan cégek forgatnak reklámot, mint például az AT&T, akkor tényleg a népszerűség legmagasabb fokáról van már szó. A lenti rúgást ebben a tévészpotban követte el Taylor Swift.

18. Tánc a Stranger Things-ben - 114 millió megtekintés

A Stranger Things az elmúlt két évben a legmenőbb sorozatok közé küzdötte fel magát. A Duffer fivérek szériája egyszerre emel kalapot úgy az egész '80-as évek, ahogy Stephen King horrorjai előtt. A sorozatban talán fel sem tűnt, de így gifen nézve elképesztő az a tánc, amit az emlékezetes lerészegedős házibuliban előad Nancy (Natalia Dyer) és Steve (Joe Keery).

17. Gondolkozz! - 114 millió megtekintés

A Think (vagyis Gondolkozz!) fantázianevű gif tipikus példája annak, amikor attól leszel híres, amiről nem is gondoltad volna. Valószínűleg kevesen ismerik a videóban is látható Kayode Ewumit, aki ezt a mozdulatot a BBC #HoodDocumentary című filmjében követte el. Viszont gifként már jóval 100 milliós megtekintés felett jár.

16. Carl Rodd a Twin Peaks-ben - 119 millió megtekintés

Minden szempontot figyelembe véve a lista legszomorúbb gifje lett Carl Roddé. Az idős színészt az idén visszatérő Twin Peaksben láthattuk utoljára, néhány hónappal a kultikus sorozat új évadjának premierje után 91 éves korában elhunyt.

15. Robert Redford-mosoly - 121 millió megtekintés

Tegye fel a kezét, aki elsőre azt hitte, hogy a lenti gifen a Másnaposokból is jól ismert Zach Galifianakist látja? De nem. Ez itt Robert Redford az 1972-ben készült Jeremiah Johnson című westernből.

14. A boldog drón - 126 millió megtekintés

Még mielőtt bárki azt hinné, hogy ez a drón valóban így nézett ki, tisztázzuk: ez csak április tréfa volt. A Giphy Studios grafikusa bolondok napjára turbózta fel utólag egy kicsit a repülő szerkezetet, ami olyannyira jól sikerült, hogy az oldal felhasználói 126 millió alkalommal küldték el ismerőseiknek ezt a gifet.

13. Síró gyerek - 132 millió megtekintés

Gyerek úgy még nem sírt tévében, ahogy ez a kislány a Little Women: LA című realityben. A világ összes fájdalma az arcára, majd gesztusaira van írva. Csak remélni tudjuk, hogy ennél nagyobb csalódás nem éri élete hátralévő részében. Mindenesetre ha érezzük, hogy ránk tör a hiszti, nyugodtan küldjük el ezt a gifet barátainknak: tavaly is megtettük már ezt több mint 132 millió alkalommal.

12. A kacér banán - 132 millió megtekintés

Soha nem volt még banán annyira kihívó, mint Jonas Mosesson grafikája. A svéd művész már eddig is jópár gasztro-jellegű giffel jelentkezett, de a 132 milliós megtekintéssel bíró szexi sárga dög eddig messze a legnépszerűbbje. 

11. Haters Gonna Hate - 134 millió megtekintés

A 'haters gonna hate' mondást nehéz visszaadni jól magyarul, de nagyjából valami ilyesmi a jelentése: a gyűlölködők mindig gyűlölni fognak. Valahogyan ezt próbálja szarkasztikusan megfogni a gifes lista legrégebbi szereplője: a pár másodperces mozgóképet egy 1953-as edukációs filmből, a Let's be good citizens at the School (magyarul kábé: Legyünk jó állampolgárok az iskolában!) című közel kilencperces örökbecsűből vágták ki.

10. Wonder Woman tánca - 135 millió megtekintés

Gal Gadot? Bő egy évvel ezelőtt még senki nem tudta, kiről is van szó. Egyáltalán ez női vagy férfi név? A Wonder Woman nyári bemutatója óta azonban már tudjuk: ez egy női név, és a színésznőt azóta minden valamire való férfimagazin a legjobb nők között tartja számon. A lenti gif a film forgatási szünetében készült. 

9. Bryan Cranston és a fuck - 138 millió megtekintés

Bryan Cranstont nem pont ezzel a külsővel ismerte meg a világ. Élete szerepe minden kétséget kizáróan a Totál szívás (Breaking Bad) drogkeverő kémiatanárának megformálása volt. Ezt az orbitális erejű, szabad szemmel is jól látható FUCK-ot azonban egy karácsonyi vígjátékban (Miért pont ő?) követte el, még 2016-ban. Rá egy évre érett be igazán és kapta fel a net népe, majd klikkelte egészen a gif-lista kilencedik helyéig.

8. A nem-patkány - 154 millió megtekintés

A Giphy Studios saját fejlesztésű patkánya kiválóan alkalmas tagadásra, rosszallásra, a helytelen dolgok észrevételezésére vagy csak úgy egy sima nemre. Nem?

7. Golden State Warriors rajongók tánca - 165 millió megtekintés

A Golden State Warriors idén ismét megnyerte az NBA-t. A kaliforniai kosárcsapat a tavalyi bajnokot (Cleveland Cavaliers) győzte le a döntőben és méltán nevezhetjük a korszak meghatározó csapatának Steph Curry-éket. Egy jó gárdához pedig jó és főleg őrült szurkolók is kellenek, akik a rájátszás meccsei alatt nemtől és kortól függetlenül megbolondulnak a srácokért. Valahogy így:

6. Jó reggelt! - 175 millió megtekintés

A Giphy saját gyártású gifjei közül ez lett a tavalyi év legsikeresebbje: a kicsit bárgyú, ugráló kávéscsészét 175 millió alkalommal küldözgettük egymásnak a napi rendszeres jó reggeltek mellé.

5. Ünneplő amerikaifoci játékos - 180 millió megtekintés

Az NFL a világ legtöbb kamerával közvetített bajnoksága. Csoda hát, ha a rendezők egyetlen pillanatról sem maradnak le? Itt például a Washington Redskins játékosa, Junior Gallette ünnepel, miután sikeresen sackelte, vagyis akadályozta meg a játék elindításában az ellenfél irányítóját. 

4. Láma a Fall Out Boy videóklipjéből - 197 millió megtekintés

Talán még a Fall Out Boy tagjai sem gondolták volna, hogy a szeptemberben megjelent The Last Of The Real Ones című számukhoz készült klipből ez a néhány másodperc meghódítja majd a világot. Pedig várható volt. Manapság a láma és az alpaka a net legmenőbb állatai közé tartozik, ebben a videóban pedig két lámának öltözött (!!!) ember táncol egymással.

3. Az integető mopsz - 215 millió megtekintés

Már több mint 55 millió alkalommal nézték meg a DNCE Kissing Strangers című videóklipjét, de hol van ez a forgatási szünetben készült integető mopsz gifjéhez képest? Az együttes biztosan nem gondolta volna, hogy ez a néhány másodperc közel négyszer annyi megtekintést hoz majd, mint a Nicki Minaj-zsal közös videó.

2. Meglepett pislogás - 226 millió megtekintés

Az értetlenül pislogás a gifek egyik netovábbja. Épp csak egy kis fantázia kell, hogy az ember az ilyen pillanatok mögé odaképzelje a videón látható személy fejében gyorsvonat sebességével ide-oda cikázó kérdést: hogy mi van? Az egyik legjobb példa erre a 2013-ban a Giant Bomb számítógépes játékokkal foglalkozó oldal beszélgetése. Ebből vágták ki az alább is látható, a beszélgetés egy másik résztvevőjére rácsodálkozó srácot és alakították ezt a pillanatot az év második legnépszerűbb gifjévé. 

1. A szerelmes törpe - 340 millió megtekintés

Bár már 2016 végén felkerült a Giphy adatbázisába, csak egy évvel később érett be igazán Anna Hrachovec szerelmes törpéje. A cukiságfaktort bőven kimaxoló, szívecskét kötögető gnómot az amerikai művész stop-motion módszerrel forgatta. Eredetileg ez egy reakció volt az Egyesült Államok elnökválasztására, de a net népe ezen már bőven túlmutatóan használta több mint 340 millió alkalommal 2017-ben.

(via Daily Mail)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek