6 évnél régebbi cikk

Fejér megyei az éjszakai melegrekord – nyílik a hóvirág
Fehérvár Médiacentrum fotója
Godó-Papp Krisztina
Fejér megyei az éjszakai melegrekord – nyílik a hóvirág

Kis túlzással akár egy romantikus-plédes csillagbámulásra is jók lehettünk volna Dunaújvárosban, ahol mindössze 10,2 fokig hűlt le a levegő január 7-re virradó éjszaka. Tavaly ilyenkor mínusz húsz fokot is mértek az országban.

Hétvégén sorra dőltek meg a melegrekordok az országban: vasárnap a 2001-ben Kiskunmajsán mért 17,6 fokot Mohács hőmérséklete múlta felül, 17,7 fokot mértek. Szombaton napközben a Dunántúlon és a Duna-Tisza közén (Sopron térségét leszámítva) is 15 fok környékén, vagy afelett alakultak a csúcshőmérsékletek, így az 1975-ben Sopronban mért 16,7 fokos napi maximum rekordot pedig – Országos Meteorológia Szolgálat hivatalos mérései szerint – a Somogy megyei Babócsán lépte túl a hőmérséklet, 17,4 fokot mutatott a hőmérő.

Az éjszakai melegrekordot Dunaújváros tudhatja mostantól magáénak, ott mindössze 10,2 fokig hűlt le a levegő január 7-re virradó éjszaka. Ezen a napon eddig a legenyhébb hőmérsékletet Pápán mérték 1994-ben, ekkor 9,9 fokot regisztráltak.

Érdekes, hogy egy évvel korábban nem hogy melegrekordok nem dőltek meg, de ezekben a napokban a hőmérő higanyszála többnyire alulról szagolta a nulla fokot; Székesfehérváron -3,9 fok volt a napi maximum, - 7,8 pedig a minimum, de Mihálygerén -20,4 celsius fokot is mértek éjszaka. 

Hogy a tél mégis mikorra várható? Jó esetben a hétvégénk olyan lesz, mintha tényleg január lenne. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek