2018. január 21. vasárnap Ágnes
Menü

5 tipp a téli depresszió leküzdésére

5 tipp a téli depresszió leküzdésére
(Fotó: youtube.com)

A januári szürkeségben könnyen maga alá gyűrhet minket a lehangoltság. Ellentmondásos módon lehet, hogy semmi kedvünk kimozdulni, hát még sportolni, netán csinosan felöltözve színházba menni. Pedig az aktivitás észrevétlenül jókedvre hangol majd!

Még ha nehezedre esik is, ha megfogadod az alábbi öt jó tanácsot, felveheted a harcot az ünnepek utáni szürke hétköznapokban rád törő rosszkedvvel! Ne feledd, 7 hét múlva már tavasz lesz!

1. Ki a szabadba!

 (Fotó: nationaltrust.org.uk)
(Fotó: nationaltrust.org.uk)
img

Akinek kutyája vagy gyereke van, jól tudja: ha esik, ha fúj, egy kis séta minden nap elengedhetetlen. És miközben a család legizgágább tagjai kicsit kirohangálják magukat, a "sétáltatók" is felfrissülnek, kitisztulnak a gondolataik és észrevétlenül jobban érzik magukat a bőrükben. Hajlamosak vagyunk megfeledkezni róla, hogy friss levegőre nem csak akkor van szükségünk, ha süt a nap! Sőt! Ha se kutyád, se gyereked, akkor se hanyagold el az élénkítő séták fontosságát. Keress magadnak egy motiváló célt, mondjuk a kedvenc kávézódat a belvárosban, és szedd a lábad! Meglátod, ha zord időben vágsz neki, még a kedvenc forró kávéd is jobban esik majd!

2. Fény, fény és fény!

 (Fotó: pinteres.com)
(Fotó: pinteres.com)
img

Ha nem is pont a képen látható módon, de mondanunk sem kell: használj ki minden pillanatot, amikor a természetes napfénnyel süttetheted magad. Akik nehezen viselik a fény hiányát télen, egy kis szoláriumozástól is simán jobban érezhetik magukat. Otthonunkban pedig ne becsüljük le a hangulatvilágítás fontosságát, és itt most nem a villódzó tévéképernyőre gondolok! Ne szedd le a karácsonyfát, élvezd még egy kicsit a belőle sugárzó meghittséget! Vagy ha a fenyőtől már búcsút vettél: aggasd ki a lakás különböző pontjaira az izzósorokat, és hagyd fenn az ablakvilágítást, és minden egyéb ünnepi dekorációt is.

3. Tervezd meg a nyaralásod!

 (Fotó: notyourninetofive.com)
(Fotó: notyourninetofive.com)
img

A január tipikusan az előfoglalási kedvezmények hónapja az utazási irodáknál. Szóval ha gondolatban már most megtervezed, melyik tengerparton is sütteted majd a hasadat a nyáron, vagy merre indulsz túrázni, nem csak feltöltődsz lelkileg, de még spórolsz is! Az utazási katalógusok böngészése mellett kiváló program lehet téli estéken az is, ha egy pohár bor mellett a barátokkal vagy családtagokkal átlapozzátok a tavaly nyárról készült képeket, és felelevenítitek a legjobb sztorikat.

4. Mozdulj!

 (Fotó: everydayhealth.com)
(Fotó: everydayhealth.com)
img

Akárki akármit mond az újévi fogadalmak hiábavalóságáról, a január igenis tök jó alkalom arra, hogy új életet kezdjünk! Ilyenkor aztán még bőven van idő nyárig, hogy szépen lefogyjunk, és mire lekerül a télikabát, jól meglepjük a környezetünket, micsoda bomba test rejtőzik alatta. A mozgás ráadásul - bár kicsit fárasztóbb módon - de tartósan megemeli az endorfinszintedet. Szóval ha egy dekát sem kell fogynod  - létezik egyáltalán, aki így érzi? -  akkor is megéri egy kicsit megmozgatni a tagjaidat.

 

5. Ha sötét, legyen még sötétebb!

 (Fotó: thisnerdinglife.com)
(Fotó: thisnerdinglife.com)
img

A sötétség sem mindig lehangoló. Személy szerint a kedvenc "sötét pillanataim" azok, amikor a moziban vagy a színházban lekapcsolják az összes világítást, és elfog az a kellemes borzongás, hogy végre kezdődik az előadás. Csinálj hát olyan dolgokat, amiket sötétben a legjobb! A tizennyolcas karikás részekhez nem adok tippeket, az magatoktól is menni fog. De vajon eszetekbe jutott-e már, hogy családi program gyanánt milyen poén ilyenkor télen elővenni egy régi diavetítőt, és feleleveníteni a régi kedvenc történeteinket? Gyerek sem kell hozzá, vannak ám felnőtteknek szóló diafilmek is!

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

Ez is van

Eseménynaptár

 • Balesetekkel indult a nap
  Balesetekkel indult a nap
 • Véget vetettek a kabuli luxushotel elleni fegyveres támadásnak
  Véget vetettek a kabuli luxushotel elleni fegyveres támadásnak
 • Meghalt a piliscsabai baleset egyik sérültje
  Meghalt a piliscsabai baleset egyik sérültje
 • Nem sikerült újraéleszteni a székesfehérvári férfit
  Nem sikerült újraéleszteni a székesfehérvári férfit
 • Baleset miatt lezárták a 10-es főutat Piliscsabánál
  Baleset miatt lezárták a 10-es főutat Piliscsabánál
 • Két óra alatt két drogfogás is volt Ásotthalomnál
  Két óra alatt két drogfogás is volt Ásotthalomnál
 • Tállai: ötmillió forintig adómentesen támogatható a dolgozó lakásvásárlásra
  Tállai: ötmillió forintig adómentesen támogatható a dolgozó lakásvásárlásra
 • Az V. Fehérvári Kolbásztöltő Fesztivált rendezik meg a Jancsárkertben
  Az V. Fehérvári Kolbásztöltő Fesztivált rendezik meg a Jancsárkertben
 • Farsangi opera-parádé Miklósa Erikával
  Farsangi opera-parádé Miklósa Erikával