2018. szeptember 19. szerda Vilhelmina
Menü

A három királyok pitéje

A három királyok pitéje
(Fotó: Kiss László)

A galette egy egyszerű francia pite, aminek a teteje nyitott, és a széle fel van hajtva. A sóstól az édesig rengeteg változatát készítik. Ebből fakadóan lehet előétel, főétel vagy desszert. Ezek közül talán a legismertebb a Galette des Rois, vagyis a három királyok pitéje.

A Galette des Rois egy olyan édesség, melynek gyökerei a római kori Saturnalia ünnepéig nyúlnak vissza. Szaturnusz isten ünnepét eredetileg decemberben, az őszi vetés után ülték. A jeles alkalomra süteményt sütöttek, amibe egy szem babot rejtettek el. Aki megtalálta, elnyerte a nap királya címet. A 12. században már nem babot, hanem ezüstöt dugtak a tésztába. Ma már általában valamilyen műanyag vagy porcelán csecsebecsét sütnek bele, és a szélére papírkoronát tesznek, hogy a nap királyát, esetleg királynőjét azonnal meg lehessen koronázni.

A galette tésztája fehér lisztből és vajból készített morzsa, ami helyett használhatunk teljes kiőrlésű lisztet, hajdinalisztet vagy darált mandulát. Víz és tojás helyett pedig tejszín esetleg tejföl is kerülhet a tésztába, így a massza rugalmassá válik. A királyi pitét eredetileg mandulakrémmel töltötték, de ha ehelyett húsos ragut, pirított sajtos zöldségeket, esetleg maradék pörköltet használunk, a galette még főételként is megállja a helyét. Amennyiben desszertnek szánjuk, igazán különlegessé tehetjük, ha a belsejébe édes és savanyú gyümölcsöket teszünk. A lényeg, hogy a töltelék ne legyen túl nedves, mert különben eláztatja a tésztát!

A vaníliás citromos-almás galette csupán egy változat a sok közül. Elkészítéséhez nem kell előbányászni a kamra legbelső polcáról a robotgépet. Plusz előny azoknak, akik nem szeretnek mosogatni, hogy a pitéhez csak egy tálra, egy tepsire, egy vágódeszkára és egy éles késre van szükség.

Hozzávalók

A tésztához: 25 dkg teljes kiőrlésű liszt, 5 dkg porcukor, 12 dkg vaj, 1,5 dl tejszín, egy tojás

A töltelékhez: 4-5 db édes alma, egy citrom leve, egy evőkanál vaníliaaroma, a díszítéshez néhány mentalevél

Elsőként a lisztet összekeverjük a cukorral, majd fél centis kockákra vágjuk a vajat, és hozzáadjuk a lisztes masszához. Ezután apránként belecsurgatjuk a tejszínt, és elkezdjük gyúrni. Nagyjából három-négy perc alatt kész a tésztagombóc, amit fél órára folpackba csomagolva beteszünk a hűtőbe.

A tészta szélét csak felcsippentjük (Fotó: Kiss László)
A tészta szélét csak felcsippentjük (Fotó: Kiss László)

A töltelék fő előnye, hogy az almát nem reszelni, hanem kockázni kell, így ismét időt spórolhatunk meg. Az almadarabokra rácsurgatjuk a citrom levét, és hozzákeverjük a vaníliakivonatot is. Ha letelt a tészta pihenőideje, akkor a sütőpapíron nagyjából harminc centis körré sodorjuk. (Így könnyebben át lehet tenni a tepsibe a süteményt.) A közepére ráhalmozzuk a gyümölcsöt, majd a szélét visszahajtjuk és megkenjük tojással – de ha ez utóbbi elmarad, akkor sem történik tragédia. Végül 180 fokon légkeveréses sütőben körülbelül fél órát sütjük. Ha kész, a tetejét néhány mentalevéllel díszítjük.

Már csak néhány levél és a citromkarikák hiányoznak (Fotó: Kiss László)
Már csak néhány levél és a citromkarikák hiányoznak (Fotó: Kiss László)

Mosakodás szenteltvízben

Vízkereszthez Magyarországon számos hagyomány kapcsolódik. A szenteltvizet ilyenkor vitték haza a templomból. Megitatták vele az állatokat, hogy egész évben egészségesek maradjanak. Az emberek megmosakodtak benne, hogy védjék magukat a betegségekkel és a rontásokkal szemben. Voltak olyan helyek, ahol a bölcsőre is hintettek belőle, és a ház földjét is meglocsolták vele. Ezen az ünnepen szentelte meg a pap a házakat. Eredetileg az ajtófélfára a három napkeleti bölcs nevének kezdőbetűjét véste fel, vagyis G+M+B. A 15. században ebből C+M+B lett, ami a Christus mansionem benedicat! azaz Krisztus áldja meg a hajlékot! jókívánság rövidítése.

Pinza és befanini

Az olaszok vízkeresztre többféle süteményt sütnek. Ezek közül az egyik legismertebb a pinza, amit száraz kenyérből, kukoricalisztből, cukorból és vajból készítenek, de tesznek bele édesköménymagot, szárított fügét és mazsolát is. A pinza velencei változatába még mostardát is öntenek, ami egy kandírozott gyümölcsökből és mustárból készített szirup. Toszkánában szívesen sütnek befaninit, ami egy színes cukrokkal díszített vajas aprósütemény.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

Ez is van

  • Újabb program - segítené a nyelvtanulást a kormány
    Újabb program - segítené a nyelvtanulást a kormány
  • Orbán: 2020-ra is megszületett a gázszállítási szerződés Oroszországgal
    Orbán: 2020-ra is megszületett a gázszállítási szerződés Oroszországgal
  • Kultúrszalon, csajos est, életmód-tanácsadás - programok mára
    Kultúrszalon, csajos est, életmód-tanácsadás - programok mára
  • Wathay Ferencre emlékeznek Székesfehérváron
    Wathay Ferencre emlékeznek Székesfehérváron
  • Sok millió recept - milliárdos gyógyszervásárlás
    Sok millió recept - milliárdos gyógyszervásárlás
  • Kevesebbet fizetünk a kutaknál
    Kevesebbet fizetünk a kutaknál
  • Tragédia a madridi luxusszállodánál
    Tragédia a madridi luxusszállodánál
  • HÍRADÓ 2018. szeptember 18.
    HÍRADÓ 2018. szeptember 18.

Eseménynaptár

  • A Cselekvés halála az okoskodás
    A Cselekvés halála az okoskodás
  • Európa 10 legszebb nemzeti parkjáról Fehérváron
    Európa 10 legszebb nemzeti parkjáról Fehérváron
  • Összegyetemi sportnap a Bregyóban
    Összegyetemi sportnap a Bregyóban
  • Hangfoglaló - támogatásra pályázhatnak a könnyűzenei előadók
    Hangfoglaló - támogatásra pályázhatnak a könnyűzenei előadók