6 évnél régebbi cikk

Mitől okos az okos eszköz?
Fehérvár Médiacentrum fotójaMitől okos az okos eszköz?

Napjainkban már minden okos. Lassan már eladni sem lehet semmit, amiben nem szerepel az okos szó. Jó, erről javarészt a marketingesek tehetnek, de azért átfutott az agyamon, hogy mitől is lesz valami okos?

A baráti körömben megkérdeztem pár havert, mondják már el, szerintük mitől is okos valami? Nos, vakarták a fejüket bőszen. Talán a legtalálóbb és egyben legviccesebb válasz az volt, hogy azért okos valami, mert van “agya”. Hmm… Az nekem is van, mégsem mondanám magam okosnak. Ámbár az kétségtelen tény, hogy a tudománynak nincs egzakt válasza arra, hogy mitől is okos valami. Nem igazából lehet definiálni azt, hogy egy átlagos eszköz, amiből persze létezik 40 évvel ezelőtti, ‘analóg” kiadás is, az mitől lesz “okos”.

Persze értem én, hogy a funkciók halmozása, az ember kényelmének a figyelembe vétele, az olyan számítási feladatok mindennapivá tétele, amihez szekrénnyi számítógépek kellettek 50 éve, azok ma már beköltöztek a hétköznapjainkba, és ezek már akár okosabbá is tehetik az életünket. De tényleg okosabbak leszünk általuk?

Okos öv, okos dzseki, okos virágcserép…

Igazából, talán azzal lehet a legjobban megfogni ezt az okos dolgot, hogy olyan, eddig nem létező funkcióval ruháznak fel átlagos használati eszközöket, amik nélkül eddig is tudtunk élni, sőt a használatukhoz egyáltalán nem is szükséges, de ha már a technológia adott, akkor miért ne bővítsük például egy átlagos derék öv funkcióját mondjuk mozgásérzékelős, fitness funkciókkal.

Az egyik személyes kedvencem a hasznos kategóriából a Bagel fantázianevű okos mérőszalag, mely a cm-osztásos, kihúzható szalag nélkül is képes pontos mérésre.

Az egy másik kérdés, hogy az okos eszközök által leszünk-e egyáltalán okosabbak, vagy maga az eszköz azáltal válik okossá, hogy mi emberek olyan funkciókra használjuk, amire eddig nem. Nagy dilemma. Az mindenesetre a fenti elmélkedésből egyértelmű, hogy maga az eszköz és a felhasználó egymásra utalt a folyamat során. Sőt, talán az is megállapítható, hogy maga a használat módja teszi okossá az eszközt.

Az első okosított használati tárgyunk az okostelefon volt. Az évek folytán olyan és annyi funkció lett belezsúfolva, hogy már követni is nehéz. Figyelve a felhasználók napi tevékenységét, az is kijelenthető, hogy ezeknek a funkcióknak a nagyrészét nem is használják. Vagy ha mégis, abban az esetben is csak elenyésző mértékben. Akkor tulajdonképpen az okostelefon, amit a felhasználója csak és kizárólag telefonálásra és SMS küldésre használ, nevezhető okostelefonnak? Gyártói és technikai szempontból mindenképpen, de felhasználói tekintetben szerintem nem.

Azt azért ne feledjük, hogy mindennapi használati eszközeink csak és kizárólag általunk, az emberi tudás által lesznek okosabbak. Aztán majd később talán mi is lehetünk okosabbak általuk. Ugye elgondolkodtató? Az mondjuk egy érdekes kérdés lehet majd 50-100 év elteltével, hogy az akkori társadalom hogyan ítéli meg az akkor már történelmi, sőt talán “elektronikai forradalom”-nak nevezett korszakunkat. A ma szimpla kérdésnek számító "mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás?" kérdés helyett, lehet, hogy akkoriban majd az lesz a szállóigévé váló kérdés, hogy: mi volt előbb, az ember vagy az okoseszköz?

Ilyen az okos járóbot, mely tulajdonképpen egy személyi vészhívó is egyben

Hasznos és haszontalan okoseszközök

A fenti gondolatmenetet nyilván azért nem kell ennyire komolyan venni. A gyártók, fejlesztők, marketingesek sem veszik annyira komolyan. Legalábbis ez rajzolódik ki a dolgokból, már ha tényszerűen nézzük azt, hogy mik is azok a területek, ahol megjelentek az okosított dolgok. Vannak persze olyan fejlesztések, elgondolások, ötletek, melyek tényleg hasznosak és a tudomány segítségével olyan funkcionális többletfunkcióval ruháznak fel átlagos eszközöket, melyek még ha elsőre meghökkentőek is, de tényleg segítségünkre lehetnek.

Ilyen például az okos járóbot, melybe olyan érzékelőket szereltek, melyek naplózzák használójának útvonalát, sebességét, gyorsulását. A kinyert adatok alapján pedig arra is képesek, hogy megállapítsák, ha éppen elesett a használója. Az már csak hab a tortán, hogy egy ilyen esetben a beépített GPS-t és a kommunikációs lehetőségeket kihasználva az okos járóbot értesítést küld akár egy hozzátartozónak, akár a segélyszolgálatnak, hogy segítség szükséges.

És persze van még számos olyan, hasznos újítás, melyekkel okossá varázsolhatnak egy-egy eszközt. Nekem például kifejezetten bejönnek az okos lázmérők különféle típusai. Persze sokan mondják, hogy a már nem kapható higanyos volt a legmegbízhatóbb, de az már a múlt. Nem szeretjük a higanyt, mert mérgező. Ez igaz, bár mondjuk én sosem akartam kivenni a lázmérőből, jó volt nekem az oda bezárva is. Ellenben ezek a modern, nem csak simán digitális, hanem okos lázmérők már akár komplett láznaplót is küldenek a hozzá társított okostelefonra. Nem mondom, tudtunk 20 évvel ezelőtt is élni nélküle, de ha már van ilyen, én nem zárkózom el tőle.

De akad még bőven olyan okossá varázsolt használati tárgy, mely tényleg a hasznos kategóriába sorolható. Ilyen például az Ariadné nevű, vakoknak kitalált, amúgy hazai fejlesztésű okos vakbot, vagy az okos gyógyszeresdoboz, mely jelez, ha nem vettük be az éppen aktuális napi gyógyszerünket. Lehet, kicsit meghökkentőek ezek a hétköznapi okos dolgok, de kétségtelenül van létjogosultságuk, akárcsak azoknak az okosított zebráknak, melyeket a múlt hónapban üzemeltek be Székesfehérváron a Balatoni úton és a Királysoron, és funkciójuk alapján, ha gyalogos érkezik a zebrához, akkor a szenzorok jelzése alapján villogó sárga fénnyel ezt jelzi az autósoknak. Szóval van mit okosítani bőven.

 

A világ talán legbizarrabb és egyben legviccesebb okos eszköze, az okos kondom. Segítségével olyan elemzéseket kaphatunk, melynek hasznossága, hát, hogy is mondjam, enyhén szólva is sikamlós.

És, hogy őszinte legyek, agyalnak is ezen jó sokat. Talán többet is időnként, mint az szükséges volna. Máskülönben nem születnének időnként olyan okos dolgok, amiknek hasznossága, működése, netán létjogosultsága azért erősen megkérdőjelezhető. Persze csak szerintem, mert nyilván ha a piac nem igényelné, akkor nem is gyártanák. De mégis készülnek ilyenek.

Számomra erősen kérdőjeles például az az okoscserép, mely a beleültetett növény fotoszintetizálásából állít elő energiát, mondjuk okostelefonunk töltésére. Jó, ez persze lehet hasznos is meg előremutató is, de a napelemes technológia olyan szinten elterjedt már, hogy ez a fejlesztés talán indokolatlan. De ide sorolhatnám a nyáron már bemutatott önlocsoló virágcserepet is, mely jó is, működik is, érdekes is, de hasznossága azért erősen kérdőjeles.

És akad még bőven. Okos dzseki, mely Bluetooth kapcsolaton keresztüli fény jelzéssel jelez, ha éppen cseng a zsebünkben a telefon. Okos dohányzó asztal, melyben hemzsgenek a geekeknek felhalmozott funkciók: vezeték nélküli telefon töltés, USB csatlakozó, Bluetooth hangszóró, hűtő. És sorolhatnám estig a viccesebbnél, viccesebb smart dolgokat.

Azonban nálam az okos eszközök non plus ultrája az okos óvszer. Ha van valami, ami e témában több mint vicces, az tuti ez. Jó, biztos akad olyan, aki kíváncsi azokra az elemzésekre, melyeket használata során eme segédeszköz tud, de hogy egy olyan eszközzel végezzem azt, amire ugye kitalálták, majd utána abból egy okostelefonnal összeköttetésben bármit is kielemezzek, hát az még nekem is több mint amit tudni akarnék. De tudjátok, kereslet/kínálat, tuti van rá kereslet, ha gyártják...

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek