6 évnél régebbi cikk

Beragadt a karriered? Öt tipp, hogy berúgd a motort
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com
Beragadt a karriered? Öt tipp, hogy berúgd a motort

Az újévi fogadalmakon és a megszegésükön is rég túl vagyunk már, mint ahogy – állítólag – az év legdepressziósabb napján is, ami a hozzáértők szerint január harmadik hétfője volt. Vagyis itt az ideje, hogy összekapjuk magunkat. Ha úgy érzed, hogy muszáj lendítened egyet a karriereden, akkor íme öt tipp, ami neked szól!

Persze nem találtuk fel a spanyolviaszt, és nem lettünk oktatási vagy karrierszakértők sem, de nem is volt rá szükségünk, ugyanis a nálunk sokkal-sokkal képzettebbek szinte mind ugyanezt az öt tippet adják arra az esetre, ha nem lennél tökéletesen elégedett a jelenlegi karriereddel.

Szóval, ha 2018-ban új utakra indulnál, esetleg szeretnél feljebb lépni a ranglétrán, vagy elférne a családi kasszában egy kicsivel több fizetés, akkor érdemes ezeket a tanácsokat megfogadnod:

Lépjünk ki a komfortzónánkból!

Jó,jó, de mi a fene az a komfortzóna? Hát az, amikor békésen, lehetőleg kockázat nélkül, szépen és csendesen elpötyögtetjük a napjainkat. Mert jólvanazúgy! Lehet, hogy a főnököm, a Béla tökhülye, és állandóan cseszeget, de mégiscsak megszoktam már. Tudom, ha reggel a piros gatyájában jön, jobb nem visszaszólni, ha a kékben, akkor pedig az ötleteimet inkább megtartom magamnak, az excel táblázatba egyébként is felesleges még egy sort beszúrni, mert eddig is így volt. Valami ilyen a komfortzóna. Az, amikor már a szürkének sincsenek árnyalatai.

Persze, ha éveken át ugyanazt a munkakört töltjük be, és ugyanazokat a feladatokat látjuk el, rizikósnak és kényelmetlennek tűnhet kimozdulni a megszokott rutinból még akkor is, ha úgy érezzük, hogy nem tudunk kiteljesedni a munkánkban. Érdemes azonban átgondolni, hogy hol tartunk a karrierünkben, jó úton haladunk-e, hová szeretnék eljutni, és mit kell tennünk ahhoz, hogy elérjük a kitűzött céljainkat. Vagyis, ha úgy ítéljük meg, hogy elérkezett a változtatás ideje, akkor ne féljünk kimozdulni abból a szép szürke komfortzónánkból.

Találjunk motivációt!

Ha a munkákban az egyetlen motiváló tényező a tizedikén érkező sms a fizetésünk utalásáról, akkor eljött az idő, hogy elgondolkozzunk azon, hogy biztosan erről álmodtunk-e tizennyolc évesen. Amikor már egyetlen más pozitívumot nem tudunk elsorolni, ha a munkánkról van szó, akkor érdemes utánajárni, hogy mi lehet ennek az oka.

Tegyünk fel magunknak néhány húsbavágó kérdést, és válaszoljunk rá, magunknak, magunkban, de őszintén: A munkakörünk, a fizetésünk, a környezetünk hat negatívan a munkakedvünkre? Ha megvan a hiba forrása, akkor azt is ki tudjuk találni, hogy miként változtassunk ezen a helyzeten.

via GIPHY

Járjunk nyitott szemmel!

Nem arról van szó, hogy töltsük a munkaidőnket állást kínáló portálok böngészésével, de érdemes követnünk a munkaerőpiaci híreket, ki tudja, mikor jön szembe egy olyan lehetőség, amelyet kár volna kihagyni.

Ha pedig egy álláslehetőség felkelti a figyelmünket, bátran adjuk be az önéletrajzunkat – próba szerencse. A jelentkezéssel még semmit nem veszítünk, de az is lehet, hogy gyorsabban sikerül előrelépnünk a karrierünkben, mint gondoltuk volna.

Kezdeményezzünk!

Persze ne rohanjuk le a főnökünket napi többször, vagy strázsáljuk a vágyott munkahely ajtajában, amíg be nem engednek minket, de igenis, merjünk lépni, nyitni, elmondani, mit szeretnénk.

Akár a munkahelyünkön lépnénk előre, akár új munkahelyet keresünk, a proaktív szemlélettel biztosan szerzünk egy jó pontot jelenlegi vagy leendő munkaadónknál. Higgyük el, mi is jobban fogjuk érezni magunkat, ha nem csak a minimumot teljesítjük, és képesek vagyunk hatékonyan előrelendíteni a munkát a részvételünkkel.

Tanuljunk, mindig!

Már rég az elmúlt évtizedek ködébe veszett az a nézet, hogy tanulni csak fiatalon lehet. Rengeteg lehetőség van, hogy fejlesszük magunkat, akár autodidakta módon, akár szervezett keretek között. Ráadásul utóbbi esetben a legtöbb cég már igenis odafigyel arra, hogy rugalmas időbeosztású képzéseket indítson, így munka mellett is simán elvégezhetünk egy-egy tanfolyamot.

És ne felejtsük, a tanulás rendkívül jó hatást gyakorol a motivációnkra is, mert amellett, hogy új célokat tűzhetünk ki, frissen tartja a szellemünket, és új kapukat nyit ki, akár saját területünkön belül kamatoztatjuk a megszerzett tudást, akár pályamódosításon törjük a fejünket.

(forrás: Perfekt Zrt.)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek