2018. augusztus 17. péntek Jácint
Menü

Íme egy „szupertáplálék”!

A perui földicseresznye éretlen állapotban mérgező, ám ha megfelelő időben szakítjuk le, akkor szupertápláléknak számít! C-vitamin tartalma duplája a citroménak, fehérjetartalma igen magas (14%-os), rengeteg vitamint tartalmaz, s rostban is nagyon gazdag (22,5 %). S meglepő bár, de hazánkban is termeszthető – akár a kertben, akár egy balkonládában!

A perui földicseresznyének számos elnevezése ismert, például inka bogyó, poha, fizálisz, fokföldi egres, ananászcseresznye. Mivel felfúvódott állapotban a levelek kalitkaszerűen magukba zárják a bogyót, ezért azt is mondják rá, hogy „szerelem kalitkában”.

Perui földicseresznye - szerelem kalitkában (Fotó: Szabó Patrícia)
Perui földicseresznye - szerelem kalitkában (Fotó: Szabó Patrícia)

Sokan – tévesen – zsidócseresznyeként emlegetik, ami azért veszélyes, mert ez a rokon növény (ami nagyon hasonlít rá, s amit a szárazvirág kötészetben előszeretettel használnak fel) kimondottan mérgező! A két gyümölcsöt úgy tudjuk megkülönböztetni, hogy a földicseresznye sosem pirosodik be, a másik pedig igen. Mindemellett meg kell jegyezni, hogy az inka bogyó éretlen állapotban enyhén mérgező, ahogy pergamenlevelei is (a magas alkaloid tartalom miatt).

E növény eredetileg Dél-Amerikából származik, az Andokban, Peru magasabb területein őshonos. Sokfelé termesztik, például trópusi hegyvidékeken, szubtrópusokon, Afrikában, Európában. Sőt, egyik kedves ismerősöm, Vasi Szabó János kertjéből sem hiányozhat!

Perui földicseresznye Vasi Szabó János birtokán (Fotó: Szabó Patrícia)
Perui földicseresznye Vasi Szabó János birtokán (Fotó: Szabó Patrícia)

A viszonylag hűvös, de fagymentes klímát, a tápanyagban gazdag, lazább talajt kedveli, ezért a trópusokon inkább a hegyvidékeken termesztik. Mindenütt nevelhető, ahol a paradicsom.

A gazda kertjében augusztustól szeptember végéig folyamatosan érik a gyümölcs. Mint mesélte: elég egyszer megvásárolni a magját, ezután a saját termésből bőséggel lesz – ingyen – utánpótlás. (Március végén, áprilisban érdemes vetni, amikor már 20 fok körüli a hőmérséklet. Természetesen fejlett palántaként is megvásárolható.) A magokat 1-2 mm mélységben vessük el – figyelembe véve a „minél kisebb a mag, annál közelebb a felszínhez” elvét.

Érik a gyümölcs! (Fotó: Szabó Patrícia)
Érik a gyümölcs! (Fotó: Szabó Patrícia)

Nálunk tehát egynyári növényként, palántaágyba történő magvetéssel, majd a fagyosszentek után a végleges helyére ültetéssel termeszthető. Így ugyan kisebb bokrot ad, ám egy méteresnél nem nő nagyobbra, s kisebb helyigénye miatt akár tucatnyi növényt is ültethetünk belőle. A többéves földicseresznye akár embermagasságúra is nőhet az évek során, két-háromszáz gyümölccsel. (Dél-Amerikában a termésátlaga hektáronként eléri a 20 tonnát!)

Amíg fejlődik, addig vízigényes, ám az érés megkezdése után már nem igényli az öntözést. Termesztése annyiban hasonlít a paradicsomhoz, hogy hosszú karót kell leverni mellé, s ahogy nő, úgy szükséges ahhoz kötözni. Ez azért is fontos, mert lágyszárúként kevésbé viseli a nyári szélviharokat, s ha egyszer eltört, már használhatatlan lesz a növény.

Termesztése hasonlít a paradicsomhoz (Fotó: Szabó Patrícia)
Termesztése hasonlít a paradicsomhoz (Fotó: Szabó Patrícia)

A betakarítás a vetés utáni 3-4. hónapban kezdődik, és ha megfelelő körülményeket biztosítunk neki, akkor folyamatosan szüretelhetünk. A gyümölcsöt akkor kell leszedni, amikor a burok teljesen megszáradt körülötte, és sárgásbarna színt kapott. Permetezni nem kell, biotermesztésre alkalmas. Szereti a humuszos talajt, s a védett helyet. A nagy fagyokat nem bírja.

Egy nagyobb cserépben akár a balkonon is termeszthetjük. Ez esetben figyeljünk arra, hogy tövenként 4-5 liter tápdús földdel számoljunk. Az ideális tőtávolság: 50-60 cm. Ha a balkonládát langyos helyen tartjuk, akkor télen is terem!

A gyümölcsöt akkor kell leszedni, amikor a burok teljesen megszáradt körülötte (Fotó: Szabó Patrícia)
A gyümölcsöt akkor kell leszedni, amikor a burok teljesen megszáradt körülötte (Fotó: Szabó Patrícia)

A folytatásban arról lesz szó, hogy miért ajánlott e növény fogyasztása (egészségügyi szempontból), s néhány ízletes perui földicseresznye-receptet is bemutatok majd! (Csokoládéba mártogatva például rendkívül ínyenc csemege!)

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

  • HÍRADÓ 2018. augusztus 16.
    HÍRADÓ 2018. augusztus 16.
  • Tovább erősíti határai védelmét Bosznia-Hercegovina
    Tovább erősíti határai védelmét Bosznia-Hercegovina
  • Betakarították az őszi búzát
    Betakarították az őszi búzát
  • Katonazenekari találkozó - nemzeti érték a katonazene
    Katonazenekari találkozó - nemzeti érték a katonazene

A hét embere

Eseménynaptár

  • Már működik a Jéger informatikai háttere
    Már működik a Jéger informatikai háttere
  • Kilőtték az egyik veszélyes medvét Tusnádfürdőn
    Kilőtték az egyik veszélyes medvét Tusnádfürdőn
  • Tovább szedi áldozatait a hőség Katalóniában
    Tovább szedi áldozatait a hőség Katalóniában
  • Hídomlás - átveheti az állam az autópályák fenntartását
    Hídomlás - átveheti az állam az autópályák fenntartását
  • Hőség - vízhiány lehet Észak-Magyarországon
    Hőség - vízhiány lehet Észak-Magyarországon
  • M4 - átadták a Ceglédbercel és Cegléd közötti szakaszt
    M4 - átadták a Ceglédbercel és Cegléd közötti szakaszt
  • Tanévkezdés - a tankönyvek 60 százaléka megérkezett az iskolákba
    Tanévkezdés - a tankönyvek 60 százaléka megérkezett az iskolákba
  • Érik a felminősítés - holnap vizsgálják a magyar adósosztályzatot
    Érik a felminősítés - holnap vizsgálják a magyar adósosztályzatot
  • Száz éve nem volt olyan meleg az óceánok vize, mint most
    Száz éve nem volt olyan meleg az óceánok vize, mint most