2018. október 22. hétfő Előd
Menü

Székesfehérvári a vívás riói bajnokának trónkövetelője

Székesfehérvári a vívás riói bajnokának trónkövetelője
Büki Lili (jobbról a második) elképesztő formában robbant be a hazai párbajtőr élvonalába (Fotó: hunfencing.hu)

Ha valaki 15 esztendősen eljut oda, hogy két nap alatt kétszer is legyőzi a sportág hivatalban lévő olimpiai bajnokát, akkor nem túlzás kijelenteni: Új csillag van születőben!

Büki Lili nevét tavaly jegyezhette meg a vívást kedvelők népes serege, a székesfehérvári, ám az OMS-Tata színeiben versenyző, mindössze 15 esztendős párbajtőröző a novemberi országos bajnokságon két nap alatt kétszer is legyőzte a 2016-os olimpia bajnokát, Szász-Kovács Emesét. A hatalmas bravúr érmekben is testet öltött, egyéniben (ahol a legjobb nyolc között búcsúztatta a riói aranyérmest) bronz került a nyakába, míg csapatban nem volt ellenfele a tatai menetelésnek, aranyérmesként zárhatta az ob-t.

- Minden összejött akkor, sikerült egy nagyon jó hétvégét kifognom, míg szerintem neki épp nem volt jó periódusa. Különleges élmény volt a hivatalban lévő olimpiai bajnokkal vívni, hiszen alig egy évvel korábban még a tévében néztem, ahogy nyer Rióban. Az országos bajnokság Szász Mariann legyőzése mellett is hatalmas élmény volt, csapatban benne volt, hogy jó helyezést érhetünk el, de egyéniben nem gondoltam, hogy elődöntőig juthatok. A legjobb négy között egy találaton múlott a döntőbe jutásom, 15-14-re kaptam ki, de nem bánkódtam, az olimpiai bajnok legyőzése kárpótolt. Női párbajtőrben egyébként is erős és nagyon kiegyensúlyozott a mezőny, így a csapat aranyérem és az egyéni bronz miatt nem lehetek elégedetlen.

Az első kadett évét töltő Lili 11 esztendősen került kapcsolatba a vívással, szerepelt a Székesfehérvári Vívóport Egyesületnél, majd innen igazolt át Tatára. Ahogy kérdésemre elárulta, ebben a sportágban megtalálta azt a lendületet és izgalmat, melyet korábban hiába keresett.

- A családunknak van egy ismerőse, Kovács László, rajta keresztül kerültem kapcsolatba a vívással. Korábban rengeteg más sportágat is kipróbáltam, de a csapatsportágak valahogy nem álltak közel hozzám. Teniszeztem nagyon sokáig, de 11 évesen jött a vívás, és végül ez lett az én igazi sportágam. Számomra ez egy megunhatatlan, izgalmas sport. Korábban futottam is, de a monotonitást nem bírtam, a vívás azonban más, folyton figyelni kell és nincs egy pillanatnyi üresjárat sem.

Lili a fehérvári Vasvári Pál Gimnázium tanulója, igyekszik egyensúlyt tartani a vívás és a tanulás között.

Büki Lili ( a kép bal szélén) legutóbb Pozsonyban nyert két aranyat, idei nagy célja a kadett Eb és vb (Fotó: hunfencing.hu)
Büki Lili ( a kép bal szélén) legutóbb Pozsonyban nyert két aranyat, idei nagy célja a kadett Eb és vb (Fotó: hunfencing.hu)

- Heti öt edzésem van, kétszer megyek Tatára, egyszer a válogatott kerettel van edzés, illetve kétszer a fehérvári öttusázókkal készülök. Nem könnyű összeegyeztetni a vívást a tanulással, sokszor utazás közben tanulok, de úgy vagyok vele, ha szeretem és szeretném csinálni, akkor mindkettőnek bele kell férnie az időmbe. Nem könnyű, de megoldom, nincs vele gond.

Bár még nagyon fiatal, Lilinek máris van egy kedvenc versenyhelyszíne. E város pedig Pozsony, ahol január elején az Európai Kadett Körversenyen a 245 induló között veretlenül aranyérmes lett, majd egy nappal később a magyar válogatott tagjaként újra a dobogó legmagasabb fokára állhatott. Nem ezek voltak azonban az első pozsonyi sikerélmények.

- Egy esztendeje Pozsonyban bronzérmes lettem serdülőként, az nekem egy meghatározó eredmény volt. Most, immár kadettként nyerni tudtam, ráadásul egy nagyon erős mezőnyben, úgyhogy mondhatom, Pozsony az egyik kedvenc versenyhelyszínem.

Természetesen az újságíró ilyenkor nem kerülheti el a sablonkérdést, mi is a nagy álma, vágya szeretett sportágában egy ilyen fiatal versenyzőnek. A válasz azonban egyáltalán nem sablonos, ritkán kap a tollforgató ennyire nyílt és őszinte választ.

- Nincs konkrét célom vagy álmom, egyszerűen csak élvezni szeretném a vívást, ameddig csak lehet!

Nos, az elkövetkező hónapok erre lehetőséget is adnak Lili számára. Január utolsó hétvégéjén Nápolyba utazik a tatai csapat, hogy a vívók Bajnokok Ligájának beillő sorozatán vegyen részt, majd jöhetnek az igazán nagy kihívások, a világversenyek!

- Sűrű lesz az év első fele, előbb jön a kadett országos bajnokság, ami válogató is egyben az Európa-bajnokságra. A kontinenstornára a korosztályos ranglista négy legjobbja mehet, szerencsére nekem már biztos a helyem, az ob-n már nem tudnak beelőzni. A bajnokság után elindulok a juniorok pozsonyi versenyén, ami már csak a helyszín miatt is jó lehet - mosolyodik el - Utána jönnek a világversenyek, indulok az Eb-n, melyet Szocsiban rendeznek, aztán Veronában a világbajnokság, a vb-re való kijutásomat még befolyásolja az Európa-bajnoki szereplés, ezért most elsősorban Szocsira koncentrálok!

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

 • Elárverezik Stephen Hawking személyes tárgyainak egy részét
  Elárverezik Stephen Hawking személyes tárgyainak egy részét
 • Gerincjóga az Egészségfejlesztési Irodában
  Gerincjóga az Egészségfejlesztési Irodában
 • Csütörtökön döntenek a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatásáról
  Csütörtökön döntenek a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatásáról
 • Rendkívüli jégeső zúdult Rómára
  Rendkívüli jégeső zúdult Rómára
 • Illegális migránsokat állítottak meg a magyar-román határnál
  Illegális migránsokat állítottak meg a magyar-román határnál
 • 1956-os relikviával gazdagodott a Nemzeti Múzeum
  1956-os relikviával gazdagodott a Nemzeti Múzeum
 • Október 23. - Rétvári: Magyarország a hősök földje
  Október 23. - Rétvári: Magyarország a hősök földje
 • Számos intézkedéssel segítik a temetőlátogatást Fehérváron
  Számos intézkedéssel segítik a temetőlátogatást Fehérváron

Eseménynaptár

 • Dagad a nemzetközi botrány a szaúdi újságíró megölése miatt
  Dagad a nemzetközi botrány a szaúdi újságíró megölése miatt
 • 56 hőseire emlékezik a magyarság
  56 hőseire emlékezik a magyarság
 • Óriási egerek tizedelik a tengeri madarakat egy atlanti-óceáni szigeten
  Óriási egerek tizedelik a tengeri madarakat egy atlanti-óceáni szigeten
 • Újraélesztési képzést indít a városmajori szívklinika
  Újraélesztési képzést indít a városmajori szívklinika
 • Baseballütőkkel támadt ismerősükre két férfi és két nő Miskolcon
  Baseballütőkkel támadt ismerősükre két férfi és két nő Miskolcon
 • Elárverezik Marilyn Monroe zsidó imakönyvét
  Elárverezik Marilyn Monroe zsidó imakönyvét
 • Múzeumi szakkör kicsiknek és nagyoknak
  Múzeumi szakkör kicsiknek és nagyoknak
 • Marad az enyhe idő
  Marad az enyhe idő
 • A Fadrusz-keresztnél imádkoztak a történelmi egyházak képviselői
  A Fadrusz-keresztnél imádkoztak a történelmi egyházak képviselői