6 évnél régebbi cikk

Son Goku újra a szorítóban - Dragon Ball FighterZ teszt
Fehérvár Médiacentrum fotójaSon Goku újra a szorítóban - Dragon Ball FighterZ teszt

Már a jó ég tudja, hogy mikor láttam utoljára Dragon Ballt, pedig gyerekkoromban nagy rajongója voltam a sorozatnak. Már akkor néztem, amikor Son Goku még farokkal flangált, majd egészen a Dragon Ball Z-ig követtem hűen a csillagharcosok történeteit. Meglovagolva a brandet persze jöttek Dragon Ballos játékok, de a most kijött FighterZ az, amiről minden fan álmodott. Nézzük, hogyan teljesített nálunk a Dragon Ball FighterZ!

Külcsín

Ha valaki nem ismerné a Dragon Ball szériát, azoknak azt tanácsolom, hogy gyorsan pótolják a lemaradást, ugyanis Akira Toriyama olyan világot teremtett, amely rövid időn belül világhírnévre tett szert. A Dragon Ball a Son Goku életét követi nyomon a gyerekkori kalandoktól kezdve egészen felnőttkoráig, hogy aztán a világ legerősebb harcosa váljon belőle. A Dragon Ballban fontos szerepe van még a a címben szereplő sárkánygömböknek is, amelyeket összegyűjtve Shenlong (Shenron), a sárkány teljesít egy kívánságot.

Akira Toriyama 1984-ben első körben mangákkal próbálkozott, amelyek a Weekly Shounen Magazinban jelentek meg. Majd ezeket a mangákat felkarolta a Toei Animation, hogy aztán 1986-ban két animét is műsorra tűzzön: jött a legendás Dragon Ball és a Dragon Ball Z. Ezeket követte az 1996-ban megjelent Dragon Ball GT, majd hogy a tűz még véletlenül se aludjon ki, 2015-ben a Dragon Ball Superrel újjáélesztették a sorozatot. Így készülhetett a Bandai Namco Entertainment és az Arc System Works jóvoltából a Dragon Ball FighterZ is, amely gondosan ügyel arra, hogy ez a láng még sokáig égjen.

Sztori

A történet szerint - mert hát Dragon Ballhoz az is dukál - egy évvel járunk a Dragon Ball Z eseményei után, amikor is Andorid 16 és klónbrigádja visszatérnek, hogy sötétségbe borítsák a világot. Persze egy legény van talpon a vidéken: Son Goku, aki összeverbuválja Saiyan cimboráit, hogy aztán jól megállítsák az ellent. A játék három fejezetre lett osztva: itt van nekünk Super Warriors Arc az istenkirály Son Gokuval, a Super Villain Arc a mindig badass Dermesztővel (fanoknak Frieza, bár a magyar nekem bejövősebb), és az Android Arc, amely az előbb említett Android 16 spanjának, Android 18-nak a szemszögéből mutatja be az eseményeket. Aztán mehet a haddelhadd!

Játékmechanika

Maga a harcrendszer a Tekkenből és a Marvel vs. Capcom csörtéből is megismert, jól bevált mintát viszi tovább: összesen három harcost küldhetünk minden balhéba, hogy aztán a három ellenünk felálló rosszarcot a földbe döngöljük. Aztán persze csata közben a karakterek között szabadon váltogathatunk (mehet a taktikázás ezerrel), így igazán izgalmas és pikáns bunyóknak lehetünk résztvevői. Ha ez még nem lenne elég, akkor a püfölés közben segítségül hívhatjuk inaktív karaktereinket is, hogy aztán egy jól célzott assisted combóval végképp megmutassuk, hogy ki az úr a háznál. Mondom én, hogy brutális!

A Dragon Ball FighterZben összesen huszonnégy karakter és tizennégy helyszín kapott helyet, amely első blikkre sem tűnik kevésnek, hát még ha daráljuk a játékot. Többek között megkapjuk Son Goku gyerekkori, felnőtt és Super Saiyan változatát is, így aztán tényleg minden rajongó megtalálhatja a számításit. Aztán ott vannak a többiek is, mint Vegeta, Ifjú Sátán (Piccolo, de nekem itt is a magyar a favorit), Krillin, Cell, Trunks , Yamcha és Tien Shinhan, aki abszolút kedvencem a sorozatban. A helyszínek között pedig megtalálhatjuk a Tropical Islandset, a Future West Cityt, a Spinach Wasteset vagy a hírhedt Namek bolygót. 

Összegzés

A Dragon Ball FighterZ szinte tökéletesen összepakolt verekedős játék lett, amelynek minden pillanatából csak úgy árad a Dragon Ball-hangulat. Az anime-feelinges látvány, a helyszínek, a karakterek és persze a csaták mind azt éreztetik, hogy bizony jó helyen vagy, és ha már egyszer beszippantott a játék, nem nagyon enged a monitor elől.

A FighterZ-t rendkívül okosan és tudatosan alkották meg, így a kezdő bunyósok is pillanatok alatt belerázódhatnak a Son Goku által szervezett buliba, míg a hardcore harcosok is bőven találnak kihívást. Kívül-belül érződik, hogy ez a játék a legnagyobb fanoknak készült, egészen pontosan rajongók által rajongóknak, így a legapróbb részletektől kezdve a legfontosabb elemekig mindenre odafigyeltek az Arc Systemes Worksös srácok. Több, mint mestermű, csak ajánlani tudom. Rajongóknak pedig kötelező! Kamehameha!

10/9 - Az év első meglepetése

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek