2018. október 23. kedd Gyöngyi
Menü

Ónos eső: de honnan a név?

Ónos eső: de honnan a név?
Ónos eső után Szlovéniában, 2014 februárjában (Fotó: Business Insider)

Tél van, hideg van, hó nincs (vagy alig), de ónos eső az bezzeg akad. Az egyik leghülyébb nevű időjárási anomália ezekben a napokban országszerte lesújt, törött végtagokat és autókat hagyva maga után. De vajon tényleg ón van az esőcseppekben? Spoiler: nem.

Aki arra számított, hogy az ónos eső tényleg onnan kapta a nevét, hogy valamifajta fémmel bélelt víz potyog az égből, annak csalódást kell okoznunk. A tél egyik legutáltabb jelenségének valójában köze sincs az ónhoz. De akkor hogyan lett ónos az az eső, amit a világ legtöbb nyelvén fagyott, darás vagy túlhűtött esőként neveznek?

Mi is az az ónos eső?

A Wikipedia meghatározása szerint az ónos eső túlhűlt vízcseppekből álló csapadék, amely a talajra hullva azonnal megfagy, jégbevonatot képez. A gyakorlatban annyi történik, hogy ez a csapadék még hóként kezdi a pályafutását az égben, onnan lefelé haladva a középső légrétegben esőcseppé alakul, majd az alsó, fagyos légrétegben már ónos esőként vagy jégdaraként érkezik a földre, attól függően, hogy a részecskéknek volt-e elég idejük megfagyni. 

A gyakorlatban mindezt a legjobban a MyWeather videója mutatja be. Ebben egy pohár vizet helyeznek egy tál jégbe, majd amikor kellően lehűlt, a már 0 fok alatti, de még folyékony halmazállapotú jeget ráöntik egy másik tál jégre, ahol azonnal szilárd lesz.

Bár úgy tűnhet, kevés ennél hidegebb és télibb dolog létezik, valójában az ónos eső mégis leginkább a nagy hidegek közeli megenyhülésének előjele.

Honnan kapta nevét az ónos eső?

A National Geographic megpróbált utánajárni a sokakat kínzó kérdésre, és erre jutottak: már 1847-ben is ónos vagy ólmos eső néven említette ezt a jelenséget Berde Áron a "Légtüneménytan s a két Magyarhon égalji viszonyai" című kötetében. A Kolozsvárott kiadott könyvet az egyik első magyar nyelvű meteorológiai tankönyvként tartják számon. Az ón, illetve ónos szavunk ősi, finnugor eredetű, s egy 1138-ból származó írásos emlékben fordul elő először. Feltehetően az ősi onu, olnu szóból alakult át. Ehhez képest az ólom újabb keletű szó, 1490-től szerepel oklevelekben, de a kettő jelentése csak a XIX. században különült el egymástól. Ettől kezdve jelöli az ólom az úgynevezett fekete ónt, az ón pedig az akkor még fehér ónnak nevezett fémet.

Az ónos és az ólmos jelzőt is régóta használjuk. Három olyan jelentésük van, amelyek indokolják az ónos/ólmos eső elnevezést. Egyrészt a szín, másrészt a tárgyak fémmel való befuttatása, harmadrészt e fémek nagy fajsúlya. Mindhárom jelentés jól tükröződik az ónos eső, ónos szitálás vagy az ónos idő kifejezésekben - írja a tudományos lap.

Ezek alapján világos, hogy fémeket hiába is keresnénk ebben a téli csapadékfajtában. Ehelyett a legvalószínűbb magyarázat az elnevezésre a felület színe és textúrája: a járdákra, utakra, parkok padjaira fagyott ónos eső gyakorta úgy fest, mintha fémmel futtatták volna be a felületet.

Ónos eső, a sztárcsináló

Olyan is akad azonban, aki a társadalmilag gyűlölt ónos esőnek köszönhetően lett világhírű. Itt van például a 49 éves Tim Besecker, aki néhány hete, egy álmos januári reggelen indult munkába. A virginiai férfi ekkor még nem sejtette, hogy az a rövid idő, amíg a háza ajtajától megpróbál eljutni az autójáig, egészen konkrétan világhírűvé teszi. Ebben a néhány másodpercben mindenki magára ismerhet, aki érezte már úgy magát, mintha egy róla formált rajzfilm főszereplője lenne, miközben a jégen evickélve próbálja megőrizni a maradék méltóságát. A jelenetsor eddig 61 millió klikket ért meg csak a Facebookon.

Ha lehet, akkor még nála is jobban sikerült megformálnia a hétköznapi ember esendőségét annak az autósnak, aki egy szupernehezített terepen próbálja megállni a helyét. A férfi előbb egy lefagyott lejtőn autóval, majd abból kiszállva valamennyi végtagját bevetve próbálja megoldani a feladatot: eljutni valahonnan valahova. A valamivel több mint egy perces videó igazi sírjunk vagy nevessünk típusú élmény, nemtől és kortól függetlenül.

Akinek pedig még ezek után sem volt még elég az ónos esőből, annak íme egy fél napos hanganyag, amiben a téli csapadék semmivel össze nem téveszthető hangját lehet hallgatni órákon keresztül:

(Forrás: Wikipedia, National Geographic, hvg.hu)

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

 • Elhunyt Ujfalussy Gusztáv Ottó ciszterci szerzetes
  Elhunyt Ujfalussy Gusztáv Ottó ciszterci szerzetes
 • Kórházban is megtanulhatjuk az újraélesztést
  Kórházban is megtanulhatjuk az újraélesztést
 • Vakvezető kutyából is hiány van
  Vakvezető kutyából is hiány van
 • Óraátállítás - még nem döntött a kormány
  Óraátállítás - még nem döntött a kormány
 • Megérezte a járattörléseket a Ryanair
  Megérezte a járattörléseket a Ryanair
 • Egyre több Ladát vesznek
  Egyre több Ladát vesznek
 • Felelős gazdik - feltételekhez kötnék a kutyatartást
  Felelős gazdik - feltételekhez kötnék a kutyatartást
 • Nem az ellátást kell fizetni!
  Nem az ellátást kell fizetni!

Eseménynaptár

 • Már most érezhető a brexit negatív hatása
  Már most érezhető a brexit negatív hatása
 • Hálózatkutatás magyar vezetéssel
  Hálózatkutatás magyar vezetéssel
 • Középvállalati fejlesztési program - több mint 200 vállalkozás érintett
  Középvállalati fejlesztési program - több mint 200 vállalkozás érintett
 • Zenekadémia - újra megszólalt a Voit-orgona
  Zenekadémia - újra megszólalt a Voit-orgona
 • Brexit - már csak egy akadálya van
  Brexit - már csak egy akadálya van
 • Egyre többen kötnek utasbiztosítást belföldön is
  Egyre többen kötnek utasbiztosítást belföldön is
 • Fimünnep premier előtti vetítésekkel
  Fimünnep premier előtti vetítésekkel
 • Tisztul a levegő
  Tisztul a levegő
 • Kárpátalja - eljárás indult a magyarellenes plakátok miatt
  Kárpátalja - eljárás indult a magyarellenes plakátok miatt
 • Pocokinvázióra figyelmeztet a Nébih
  Pocokinvázióra figyelmeztet a Nébih
 • Németh Szilárd - most is érezhető a rezsicsökkentés
  Németh Szilárd - most is érezhető a rezsicsökkentés
 • Október 23. - gyűjteni kell az emlékeket
  Október 23. - gyűjteni kell az emlékeket
 • Október 23. - ünnepi megemlékezés és utcaszínház
  Október 23. - ünnepi megemlékezés és utcaszínház