6 évnél régebbi cikk

Három évtized a művészet szolgálatában - 27 éve nyitott meg Fehérvár első művészellátó boltja
Fehérvár Médiacentrum fotója
Horváth Reni
Három évtized a művészet szolgálatában - 27 éve nyitott meg Fehérvár első művészellátó boltja

Banki informatikus volt, művészi lélekkel, a képzőművészet iránti alázatos csodálattól fűtve. Így kell elképzelni 27 évvel ezelőtt Lukácsné Deák Editet, amikor megnyitja Székesfehérvár első művészellátó boltját 1991. február 2-án. Üzlete azóta is rangos festőművészek, képzőművészek és a hobbikézművesek zarándokhelye, ahová nem csak vásárolni, hanem feltöltődni is járnak.

A bolt megnyitása előtt is művészeti vonalon tevékenykedtél?

Bankban dolgoztam a számítástechnikai részleg vezetőjeként, de a képzőművészet iránti szenvedély már a gyerekkoromat is végigkísérte. A művészettörténet tanárom, Francsics Józsefné olyan átéléssel, csillogó szemmel, dobogó szívvel mesélt a festményekről, hogy már akkor éreztem, ez az életem. Abban a szerencsében volt részem, hogy rengeteg ország nívós képtárát, múzeumát bejárhattam, mondhatni testközelből ismerve meg a színeket, a festékeket. Megcsodálhattam például Csontváry Vízesés című képét, amin 698 féle kék látható! Sokat utaztam gyerekkoromban szüleimmel, tizennégy éves koromban Moszkvában éltünk, ahol a legjobb barátnőm is élt. Szabadon barangolhattuk be a nagyvárost fiatal lányokként, és ez felejthetetlen élmény volt. Egy darabig élhettem Németországban is, sok műtárgyat láthattam ott is.

Az alkotáshoz is kedvet kaptál?

Mielőtt boltunkat megnyitottuk, negyvenöt önálló kiállításom volt, sok sikert könyvelhettem el. Selyemfestéssel, üvegfestéssel dolgoztam legtöbbet. Munkáim közt sok a zsűrizett, iparművészeti tárgy. Sőt, az üvegfestő szakma képzését konkrétan mi hoztuk létre itt, Székesfehérváron. Nekem most már az a fontos, amit másoknak nyújthatok, szaktanácsadás, a szakértelem.
A mi boltunk az egyetlen a megyében, ami a szaküzlet szót használhatja, ebben az üzletágban. Általunk juthatnak a legjobb alapanyagok, technikák azoknak is a kezébe, akik a szépre tanítják a fiatalokat. Sok gyesen lévő anyuka is jön hozzánk, akiket boldoggá tesz az alkotó tevékenység, és persze a művészek is megtalálják itt a legprofesszionálisabb felszerelést. Az egyik márkás svájci ceruzagyártó cég például azért figyelt fel ránk, mert mi adtuk el Magyarországon a legtöbbet a százhúsz darabos ceruzakészletükből. Meghívtak Svájcba is látogatóba, ahol láthattunk például hat emeletes írószer szaküzletet, de olyan boltot is, ahol mindössze hat toll volt az üzlet készlete, igaz azok milliókban kerültek. Adtak nekünk hétszáz, meg ezer darabos ceruzakészleteket is, amikre hónapok óta nem akadt vevő. Nálam néhány nap alatt elkeltek.

Kik azok a művészek, akiknek a személye nagy hatást tett rád?
Amikor a vásárlóim nemcsak megveszik a festékeket, az anyagokat, hanem utána behozzák a kiállításuk meghívóját is, azt nagyon megtisztelőnek tartom. Mint Fehér László, akinek a nyolcezer négyzetméteren rendezett tárlatán ott volt a világ színe-java. Rendeztünk mi sok nyári tábort is, gyermekeknek. Részt vettünk művésztelepeken, amikor még nem volt sok ilyen Magyarországon. Bepakoljuk az árukészletet a kocsiba, járjunk az ország minden táját. A művészek vásárolgatnak, mi meg tanulunk, gyönyörködünk.

Elmondhatom, hogy több festőművésznek én tartottam a festőtálat, amíg ő készítette a csodaművet, ami végül hét-nyolc vagy éppen huszonötmillió forintért kelt el.

Sok olyan festmény van a világban, amit ha meglátok, akkor tudom, hogy hogyan készült, ki készítette, melyik festéket adtam el neki hozzá és mikor. Elképesztően emlékszem mindezekre.

Jó ide bejönni, megnyugtató, békés hangulatot áraszt minden.

Szinte naponta elmondom, hogy nekem azért jó itt, mert ide csak a jó emberek járnak. Sok törzsvásárlóval előfordul, hogy néha csak feltöltődni jön ide, akár másfél órát elnézelődik. Mindenkinek öröm segíteni, a művésznek is, meg aki otthon kézműveskedik vagy a kisgyerekét tanítgatja, fejleszti. Tanítok selyemfestést, üvegfestést, tűzzománc technikát meg jobb-agyféltekés rajzolást is. Az üzlettel néhány évente költöztünk, mindig ahogy az élet kívánta. Igyekszünk mindig mindenben az elsőnek lenni. Amikor nagy üzlethelyiségünk volt, az egyik falon képtárat alakítottunk ki, és ott több mint hatvan kiállítást rendeztünk, évről évre más tematika alapján. Egyik évben például a megye összes óvodájának alkotásaiból kerültek a falra művek: ovisok, óvónők munkáiból. Eljöttek a települések vezetői is ünnepelni. Éveken át tapasztaltuk, hogy sok gyereknek, családnak okoztunk rendkívüli élményt, akiknek valószínűnek látszott, hogy ez élete legnagyobb fellépése. Hogy ő most itt olyan élményt kapott, hogy ilyet az életben többet nem él meg. Őket ünnepelte utána hazamenve is az egész falu, város, megjelent róluk otthon is cikk. A megye összes bölcsődéje, iskolája is sorra került, majd az összes művészeti iskola, aztán a sérült embereket foglalkoztató intézmények, nyugdíjas egyesületek. A munkanélküliek egyesülete és a nagycsaládosok egyesülete volt a partnerünk mindebben. Volt mackó kiállításunk is, ezer mackóval, ami azért volt különösen szívhez szóló, mert a megye összes nyugdíjas klubjának a tagjai voltak a teremőrök, felváltva. Nagyon boldogok voltak ők is, mi is.

Úgy tudom, az utazás most is szerves része az életednek. Mostanában leginkább Indiába.

Igen, most is be van már pakolva a bőröndöm, hamarosan indulok. Kis csoportot kísérek, úgynevezett szakrális utazásra. A fiam, Lukács Zoltán Gábor sok időt tölt Indiában. Sorslevelek kutatásával foglakozik. Ezek a több ezer éves levelek az emberek életútját, sorsát foglalják magukba. A világban, Indiában nyolc olyan könyvtár van, ahol a sorsunkat őrzik írásban. A fiamat pedig meghívták oda, hogy adja tovább a levelek üzenetét az embereknek. A könyvtárak a világ elől elzárt, szent helyeken vannak, még a születésük óta ott élők sem tudják pontosan, hogy hol. Járt olyan helyen, ahová a bent élő szent embereken kívül, harmincöt éve nem léphetett be ember. Őrá bízták a tudást, hogy írjon könyvet belőle, készítsen filmfelvételeket, és mindezt az elkövetkező húsz évben adja tovább az embereknek. Mivel tévéstábot nem engednek be, mondták, hogy édesanya tartsa a kamerát. Így juthattam el én Indiába. Tudni kell, hogy a pálmalevelekkel csak az foglalkozhat, akinek a levelében ez meg van írva, és pontosan úgy és addig, ahogy írva áll. Én huszonnyolc éve szereztem tudomást ezekről a levelekről, és rögtön éreztem a szívemben, hogy rám is vár egy. Azok fordulnak hozzánk, akiknek fontos, hogy magabiztosabban éljenek, vagy számukra fontos kérdésekre keresik a választ. Nekik segítünk megkapni levelekre írt üzeneteiket. Ismert a mondás, - A sorsod meg van írva.


Indiában úgynevezett szakrális utazásokat tesz (Fotó: Lukácsné Deák Edit)

Az érdeklődők hogyan ismerhetik meg a sorslevelüket?

Akikkel mi dolgozunk, ők ebben a tudományágban a világ legmagasabb rangú szent emberei. A világon három felszentelt, India által elismert terem van, ahol felolvasásokat így lehet tartani, mint mi. Ezek közül az egyik itt Székesfehérváron. Indiában olvassák fel a sorsleveleket, mi a kapcsolatot hozzuk létre az Interneten, hatvan ország felé. A felolvasás akár több órán át történik, utána életvezetési- és lelki tanácsokat is adnak a felolvasásban. Ó-tamil nyelven hangzik el, majd angolul és magyar nyelven is hallhatják. Sokat gondolkoztunk azon, hogy miért épp Székesfehérvár lett kiválasztva erre a feladatra. Arra jutottunk, hogy a város nevében lehet a kulcs, amelyben a fehér a tisztaságot szimbolizálja, a székes pedig a központot.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek