2018. október 22. hétfő Előd
Menü

Minden idők fehérvári love story-ja

Minden idők fehérvári love story-ja
John és Edith MacKay (Fotó: people.com)

Egy 97 éves skót katona és négy évvel fiatalabb Auschwitz-túlélő felesége ma ünnepli 72. közös Valentin napját. Cseppet sem hétköznapi szerelmükben van egy kis hadifogság, némi náci haláltábor és még a brit titkosszolgálat is belekeveredik. De mégis, mi köze ennek az egésznek Székesfehérvárhoz?

Leginkább annyi, hogy ha nincs Székesfehérvár, akkor ez a két ember nem ismerhette volna meg egymást. Az idén 93 éves Mrs. MacKay ugyanis még Steiner Edit néven itt látta meg a napvilágot.

Amikor azt mondják, hogy ásó, kapa, nagyharang, akkor mindenki pontosan olyan házasságra vágyik, mint amilyen John MacKaynek és hitvesének megadatott. A nyugalmazott skót katona és felesége 1946-ban házasodott össze, így az idei már a 72. közös Valentin napjuk. A 97 éves férfi és a 93 éves nő a mai napig szeretetben, de még inkább szerelemben él együtt, most éppen egy skóciai öregek otthonában. Megismerkedésük azonban egyáltalán nem a megszokott módon zajlott. 

1944-ben a zsidó származású lányt és egész családját Auschwitzba deportálták Székesfehérvárról. Az akkor 20 éves Steiner Editet és édesanyját munkára osztották be a koncentrációs táborban, a família többi tagjának az útja azonban egyenesen a gázkamrába vezetett. Abban az évben csak május és július között összesen 437 ezer zsidót deportáltak Magyarországról, közülük 15 ezren kerültek Auschwitzba, és 90 százalékukat azonnal kivégezték a nácik. Edit és édesanyja ennek ellenére hat hetet élt túl a haláltáborban akkor, amikor a hírhedt Dr. Josef Mengele is itt tartózkodott, és folyamatosan kísérleteket hajtott végre a fogvatartottakon.

Ezt a fésűt Auschwitzban készítette Steiner Edit (Fotó: Deadline News)
Ezt a fésűt Auschwitzban készítette Steiner Edit (Fotó: Deadline News)

Mindeközben a fiatal John MacKay a háború kezdetén fogságba esett az észak-afrikai Tobrukban. Innen olasz egyenruhában szökött meg az egyik bajtársával, majd másfél éven át bujkált, mielőtt végül az elsők között csatlakozott az akkor verbuválódó speciális katonai egységhez, a brit SAS-hez (Special Air Service). A különleges alakulat egyik feladata volt, hogy minél több foglyot szabadítsanak ki a haláltáborokból. Egy ilyen akció után ismerkedett meg John és Edit.

Mivel egyre jobban beszorították őket a szovjet csapatok, a nácik a háború vége előtt néhány hónappal úgy döntöttek, hogy Auschwitzból egy másik lágerbe vezénylik át a rabok jelentős részét. Nagyjából 58 ezer fogvatartott indult el a halálmenet néven ismertté vált gyalogúton, akik közül végül csupán 20 ezren érkeztek meg élve a bergen-belseni gyűjtőpontra. Többségüket a vonulást kísérő német katonák egyszerűen lelőtték, amikor nem tudták tartani a többiekkel a tempót, néhányuknak azonban - Edithez hasonlóan - sikerült megszökniük a menetből. 

A brit katonák és a megmentett foglyok tiszteletére egy falusi községházán ünnepséget rendeztek, itt ismerkedett össze John MacKay és Steiner Edit. A glasgow-i származású fiatal katona nem merte megszólítani a mindenki által csak Ecinek szólított fehérvári lányt, és egy barátját küldte oda hozzá egy üzenettel. Eci azonban ragaszkodott ahhoz, hogy a skót fiú személyesen kérje fel egy táncra. A férfi nagy nehezen összeszedte minden bátorságát, odament a magyar lányhoz, és azóta is boldogan élnek, valószínűleg addig, amíg meg nem halnak.

Edit és John 1945-ben (Fotó: Deadline News)
Edit és John 1945-ben (Fotó: Deadline News)

Az esküvőt végül 1946. július 17-én tartották meg. John és Edit az elmúlt több mint hetven évben példás családi életet éltek, pedig valljuk be, a háború idején elég kevés esélyük volt arra külön-külön is, hogy túléljék a megpróbáltatásokat. A becsült számok alapján az auschwitzi koncentrációs táborban összesen 1,1 millió ember (férfiak, nők és gyerekek vegyesen) vesztette életét, és csupán 200 ezer túlélőről tudunk.

John és Edit esküvője (Fotó: Deadline News)
John és Edit esküvője (Fotó: Deadline News)

A fiatal házaspár Skóciában telepedett le, és egészen nyugdíjba vonulásukig az Atholl Arms Hotelt vezették Pitlochry-ban. A megismerkedésük óta eltelt több mint hetven évben két gyermekük (Sharon és Peter), hét unokájuk és öt dédunokájuk született. 

John, Sharon, Edith és Peter (Fotó: people.com)
John, Sharon, Edith és Peter (Fotó: people.com)

Az idén 97 éves John és négy évvel fiatalabb felesége manapság már a dundee-i Balcarres Care Home névre hallgató öregek otthonában élvezi nyugdíjas éveit. Az intézmény dolgozói szerint az idős pár tagjai a mai napig "drágám"-nak szólítják egymást. John és Edit szerint pedig egy titka van a hosszú és boldog szerelemnek: ne csak Valentin napon, hanem az év többi napján is legyünk romantikusak. 

Edit és John a skóciai öregek otthonában sem mozdul egymás mellől (Fotó: metro.co.uk)
Edit és John a skóciai öregek otthonában sem mozdul egymás mellől (Fotó: metro.co.uk)

(Forrás: deadlinenews.com, people.com, mult-kor.hu)

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

 • Elárverezik Stephen Hawking személyes tárgyainak egy részét
  Elárverezik Stephen Hawking személyes tárgyainak egy részét
 • Gerincjóga az Egészségfejlesztési Irodában
  Gerincjóga az Egészségfejlesztési Irodában
 • Csütörtökön döntenek a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatásáról
  Csütörtökön döntenek a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatásáról
 • Rendkívüli jégeső zúdult Rómára
  Rendkívüli jégeső zúdult Rómára
 • Illegális migránsokat állítottak meg a magyar-román határnál
  Illegális migránsokat állítottak meg a magyar-román határnál
 • 1956-os relikviával gazdagodott a Nemzeti Múzeum
  1956-os relikviával gazdagodott a Nemzeti Múzeum
 • Október 23. - Rétvári: Magyarország a hősök földje
  Október 23. - Rétvári: Magyarország a hősök földje
 • Számos intézkedéssel segítik a temetőlátogatást Fehérváron
  Számos intézkedéssel segítik a temetőlátogatást Fehérváron

Eseménynaptár

 • Dagad a nemzetközi botrány a szaúdi újságíró megölése miatt
  Dagad a nemzetközi botrány a szaúdi újságíró megölése miatt
 • 56 hőseire emlékezik a magyarság
  56 hőseire emlékezik a magyarság
 • Óriási egerek tizedelik a tengeri madarakat egy atlanti-óceáni szigeten
  Óriási egerek tizedelik a tengeri madarakat egy atlanti-óceáni szigeten
 • Újraélesztési képzést indít a városmajori szívklinika
  Újraélesztési képzést indít a városmajori szívklinika
 • Baseballütőkkel támadt ismerősükre két férfi és két nő Miskolcon
  Baseballütőkkel támadt ismerősükre két férfi és két nő Miskolcon
 • Elárverezik Marilyn Monroe zsidó imakönyvét
  Elárverezik Marilyn Monroe zsidó imakönyvét
 • Múzeumi szakkör kicsiknek és nagyoknak
  Múzeumi szakkör kicsiknek és nagyoknak
 • Marad az enyhe idő
  Marad az enyhe idő
 • A Fadrusz-keresztnél imádkoztak a történelmi egyházak képviselői
  A Fadrusz-keresztnél imádkoztak a történelmi egyházak képviselői