6 évnél régebbi cikk

Minden idők fehérvári love story-ja
Fehérvár Médiacentrum fotója
people.com
Minden idők fehérvári love story-ja

Egy 97 éves skót katona és négy évvel fiatalabb Auschwitz-túlélő felesége ma ünnepli 72. közös Valentin napját. Cseppet sem hétköznapi szerelmükben van egy kis hadifogság, némi náci haláltábor és még a brit titkosszolgálat is belekeveredik. De mégis, mi köze ennek az egésznek Székesfehérvárhoz?

Leginkább annyi, hogy ha nincs Székesfehérvár, akkor ez a két ember nem ismerhette volna meg egymást. Az idén 93 éves Mrs. MacKay ugyanis még Steiner Edit néven itt látta meg a napvilágot.

Amikor azt mondják, hogy ásó, kapa, nagyharang, akkor mindenki pontosan olyan házasságra vágyik, mint amilyen John MacKaynek és hitvesének megadatott. A nyugalmazott skót katona és felesége 1946-ban házasodott össze, így az idei már a 72. közös Valentin napjuk. A 97 éves férfi és a 93 éves nő a mai napig szeretetben, de még inkább szerelemben él együtt, most éppen egy skóciai öregek otthonában. Megismerkedésük azonban egyáltalán nem a megszokott módon zajlott. 

1944-ben a zsidó származású lányt és egész családját Auschwitzba deportálták Székesfehérvárról. Az akkor 20 éves Steiner Editet és édesanyját munkára osztották be a koncentrációs táborban, a família többi tagjának az útja azonban egyenesen a gázkamrába vezetett. Abban az évben csak május és július között összesen 437 ezer zsidót deportáltak Magyarországról, közülük 15 ezren kerültek Auschwitzba, és 90 százalékukat azonnal kivégezték a nácik. Edit és édesanyja ennek ellenére hat hetet élt túl a haláltáborban akkor, amikor a hírhedt Dr. Josef Mengele is itt tartózkodott, és folyamatosan kísérleteket hajtott végre a fogvatartottakon.

Mindeközben a fiatal John MacKay a háború kezdetén fogságba esett az észak-afrikai Tobrukban. Innen olasz egyenruhában szökött meg az egyik bajtársával, majd másfél éven át bujkált, mielőtt végül az elsők között csatlakozott az akkor verbuválódó speciális katonai egységhez, a brit SAS-hez (Special Air Service). A különleges alakulat egyik feladata volt, hogy minél több foglyot szabadítsanak ki a haláltáborokból. Egy ilyen akció után ismerkedett meg John és Edit.

Mivel egyre jobban beszorították őket a szovjet csapatok, a nácik a háború vége előtt néhány hónappal úgy döntöttek, hogy Auschwitzból egy másik lágerbe vezénylik át a rabok jelentős részét. Nagyjából 58 ezer fogvatartott indult el a halálmenet néven ismertté vált gyalogúton, akik közül végül csupán 20 ezren érkeztek meg élve a bergen-belseni gyűjtőpontra. Többségüket a vonulást kísérő német katonák egyszerűen lelőtték, amikor nem tudták tartani a többiekkel a tempót, néhányuknak azonban - Edithez hasonlóan - sikerült megszökniük a menetből. 

A brit katonák és a megmentett foglyok tiszteletére egy falusi községházán ünnepséget rendeztek, itt ismerkedett össze John MacKay és Steiner Edit. A glasgow-i származású fiatal katona nem merte megszólítani a mindenki által csak Ecinek szólított fehérvári lányt, és egy barátját küldte oda hozzá egy üzenettel. Eci azonban ragaszkodott ahhoz, hogy a skót fiú személyesen kérje fel egy táncra. A férfi nagy nehezen összeszedte minden bátorságát, odament a magyar lányhoz, és azóta is boldogan élnek, valószínűleg addig, amíg meg nem halnak.

Az esküvőt végül 1946. július 17-én tartották meg. John és Edit az elmúlt több mint hetven évben példás családi életet éltek, pedig valljuk be, a háború idején elég kevés esélyük volt arra külön-külön is, hogy túléljék a megpróbáltatásokat. A becsült számok alapján az auschwitzi koncentrációs táborban összesen 1,1 millió ember (férfiak, nők és gyerekek vegyesen) vesztette életét, és csupán 200 ezer túlélőről tudunk.

A fiatal házaspár Skóciában telepedett le, és egészen nyugdíjba vonulásukig az Atholl Arms Hotelt vezették Pitlochry-ban. A megismerkedésük óta eltelt több mint hetven évben két gyermekük (Sharon és Peter), hét unokájuk és öt dédunokájuk született. 

Az idén 97 éves John és négy évvel fiatalabb felesége manapság már a dundee-i Balcarres Care Home névre hallgató öregek otthonában élvezi nyugdíjas éveit. Az intézmény dolgozói szerint az idős pár tagjai a mai napig "drágám"-nak szólítják egymást. John és Edit szerint pedig egy titka van a hosszú és boldog szerelemnek: ne csak Valentin napon, hanem az év többi napján is legyünk romantikusak. 

(Forrás: deadlinenews.com, people.com, mult-kor.hu)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek