6 évnél régebbi cikk

Naponta három percet töltenek dugóban a fehérvári autósok
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pápai Barna
Naponta három percet töltenek dugóban a fehérvári autósok

Az egyik közlekedéskutató vállalat friss statisztikái szerint a debreceniek ülnek a legtöbbet közlekedési dugóban Magyarországon, Budapest csak a második. Székesfehérvár tíz nagyváros közül a középmezőnyben végzett.

Az ötödik helyen áll az egy év alatt közlekedési dugóban töltött órák számát figyelembe véve Székesfehérvár a tíz legnagyobb magyar város adatait összesítő listán. A fehérváriak éves szinten összesen 13 órát töltenek az autóikban várakozással, a listavezető némi meglepetésre nem a főváros, hanem Debrecen: itt több mint egy napot, azaz 25 órát vesz el az emberek életéből a közlekedési dugóban ücsörgés. Budapest a második helyen áll, alig egy órával lemaradva a hajdúsági nagyvárostól, míg a harmadik Nyíregyháza lett a maga 21 órájával. Ehhez képest Kecskeméten valamit nagyon tudnak, hiszen ott - írd és mondd - 0 órát töltenek dugókban az autósok.

A 13 órás eredmény azt jelenti, hogy egy átlagos fehérvári autótulajdonos naponta valamivel több mint 3 percet tölt dugóban. Mivel ez egy átlagszám és az INRIX 240 munkanappal számol, így azok az autósok is alakítják a statisztikát, akik csak heti egyszer, pár órára veszik elő a kocsit a garázsból, vagy amikor hétvégente úgy megyünk át a városon, mint kés a vajon. Ezzel az eredménnyel Székesfehérvár világszinten a 741. helyen áll, míg az előző listán az 588. volt. Vagyis az elmúlt egy évben az adatok szerint jelentősen javult a helyzet a városban a dugóban töltött órák, percek számát tekintve, ezért is kerültünk a listán 153 hellyel hátrébb. (Ez az a lista, ahol az számít jó eredménynek, ha minél hátrébb rangsorolják az egyes városokat.) Az INRIX további fehérvári elemzései ide kattintva érhetőek el.

A magyar helyzetről a nyugat.hu készített grafikont:

Az INRIX közlekedéskutató vállalat legfrissebb statisztikái szerint a közlekedési dugókkal leginkább terhelt város Los Angeles: a kaliforniai metropolisz autósai ennek megfelelően évente 102 órát, vagyis több mint négy napot töltenek a forgalmi dugókban várakozással. Bő tíz órával lemaradva holtversenyben második Moszkva (91) és New York (91). 

Az INRIX módszertana nagyon egyszerű: 5 kontinens 38 országának 1360 városát elemzik, innen nagyjából 300 millió autós mobilalkalmazásaiból nyerik ki az adatokat. Ezek alapján születik meg évről évre a lista. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek