6 évnél régebbi cikk

5+1 ingyenes program kisgyerekkel Fehérváron
Fehérvár Médiacentrum fotója
commons.wikimedia.org
5+1 ingyenes program kisgyerekkel Fehérváron

Ha esik, ha fúj, a gyereknek mozogni kell. Meg gyerektársaságban lenni. A kemény mag persze télen is felbukkan a játszótéren, de azért nem minden időben. És nem is hosszú órákra. Minden nap viszont mégsem fizethetjük be a csemeténket a játszóházba... Lássuk, milyen ingyenes beltéri programokkal vészelhetjük át a tél (remélhetőleg) utolsó heteit.

Akár totyogóval vagyunk otthon, akár az ovist, kisiskolást visszük haza délután 4-kor, minden szülő tudja: a lakásban naphosszat lefoglalni a csemeténket bizony nagy kihívás.Tavasztól őszig persze sokkal könnyebb a dolgunk: a játszótéren a mozgásigényüket is kiélhetik, és gyerektársaságban is vannak. A téli hónapokban már más a helyzet: levegőzni ilyenkor is kell, de sárban, latyakban, hidegben, esőben biztos nem fogunk órákig kint fogócskázni velük. Ha a négy fal között már szó szerint kezdjük a fejünket a falba verni, nézzünk körül, hova is mozdulhatunk ki Székesfehérváron kisgyerekkel, ahol társaság és élmények is várnak (a gyerekre is meg ránk is), és a pénzünk is megmarad.

1. Bóbita Játékszoba a Szabadművelődés Házában

A Szabadművelődés Háza első emeletén működik a Bóbita Játékszoba, ahol hétköznap délutánonként 16 órától szabad a terep a bölcsis, ovis, kisiskolás gyermekeknek, hogy egy kicsit "kitombolják" magukat. Elég nagy a szabad tér ahhoz, hogy a csemeték a mozgásigényüket is levezethessék, de mesekönyvekből, babákból, szerepjátékokhoz való kellékekből is van választék.

2. Családi kikapcsolódás a LISZI-ben

Nem csak a vízivárosiakat várják szeretettel erre az ingyenes közösségi térre a Budai úton, az ismert hipermarkettel szemben. "A mozaikszó a Lakóközösségi Információs és Szolgáltató Iroda megnevezést rejti magában, de szeretnénk, ha az itt lakóknak a szórakozás, a hasznos időtöltés és a kikapcsolódás szinonimájává válna. Célunk, hogy egy olyan díjmentesen használható közösségi teret biztosítsunk, mely alkalmas arra, hogy a Vízivárosban élőket korosztálytól függetlenül kimozdítsuk a hétköznapokból, programjainkkal egymás megismerését elősegítsük, helyi összefogásra buzdítsunk és egy nagy, egymásra odafigyelő közösséget építsünk." - hangzik az ismertető az oldalukon. LISZI-ben a legkisebbeket és anyukáikat a Babás Bandázó foglalkozásai is várják hétfő délelőttönként, ahol szakértők bevonásával kaphatnak tanácsokat a kisgyermekes élet fontos kérdéseire. A helyszínen egyébként nem csak kisgyerekeseket, hanem minden korosztályt várnak kreatív, sportos és kulturális programokra is.

3. Menjünk könyvtárba!

Mind a gyermekkönyvtárban, mind pedig a különböző városrészek tagkönyvtárainak gyermekrészlegén is tárt karokkal fogadják a kisgyermekes családokat. Tartanak ingyenes foglalkozásokat is, de anélkül is órákig elidőzhetünk a mesekönyvek világában. És még más családokkal is találkozhatunk. Mi például a Tolnai Úti Tagkönyvtárban szoktunk órákat eltölteni azzal, hogy a barátságos, gyerekmintás szőnyegeken ülünk (a lányom a kis plüssborítású ülőkéket is imádja), és az ölemben egyik mesekönyvet hallgatja végig a másik után. Otthon is kiváló program ez persze, de a könyvtárban valahogy sokkal érdekesebb a számára. Ha pedig egyedül is belefeledkezik a lapozgatásba, még néhány lakberendezési újságot is át szoktam nézni csöndben.

4. PAPSZE klubdélutánok


(Fotó: A PAPSZE facebook oldala)

Ahogy azt már mi is bemutattuk korábban, a Palotavárosban is található egy hasonló kezdeményezés. A PAPSZE klubhelyiségében a Jancsár utcában a gyerekeket játékokkal megrakott polcok várják, társasjátékok, a szombati klubdélutánokon finomságok is. A felnőtteket pedig könyvekkel, DVD-kkel, jó szóval és jó társasággal várja a jótékonysági egyesület.

5. Játékos foglalkozás tánccal és népzenével

 Kneifelné Laczkó Krisztina  vezetésével és a Szedtevette Zenekar zenei kíséretével hosszú évek óta állandó program a népi gyermekjátszó és táncház, a VOKE művelődési házban, nagyjából  minden hónap utolsó szombat délutánján. Játékos formában, a népzenével és a néphagyományokkal ismerkedve tombolhatják ki magukat a kicsik. És nem csak ők, a foglalkozásokban bekapcsolódó szülők is garantáltan kifulladva és vidáman érnek a délután végére.

+1. Hetedhét Játékmúzeum

Pici csalással sorolom az ingyenes programok közé a játékmúzeumot. Hat év alatti gyereknek ugyanis tényleg nem kell belépőjegyet fizetni, a szülőnek viszont igen. A jegy annyiba kerül, mint egy jóféle habos cappuccino ára a kedvenc kávézómban, viszont lényegesen jobb befektetésnek bizonyul. És nem csak az utánozhatatlan babagyűjtemény miatt. Bár a vitrinek mögé kiépített meseváros csodálásával hosszan elidőznek már az óvodás korú gyerekek is, külön játszószobával is várják a kisebb-nagyobb gyerekeket, ahol bőven van terük arra, hogy egy kicsit kibontakozzanak.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek