6 évnél régebbi cikk

Judo - minden fehérvári sportoló éremmel tért haza
Judo - minden fehérvári sportoló éremmel tért haza

Szolnok István minden tanítványa éremmel a nyakában térhetett haza a Nemesvámoson megrendezett Veszprém Megyei Diákolimpiáról. A kis judósok annak ellenére diadalmaskodnak sorra a versenyeken, hogy bár igen mostoha körülmények között edzenek – viszont remek edzőkkel!

A Veszprém megyei Nemesvámoson rendezték meg a hétvégén a Veszprém Megyei Diákolimpiát, amelyen a székesfehérvári judo edző, Szolnok István is részt vett tanítványaival. István jelenleg tíz gyermeket versenyeztet, akik közül egy most beteg lett, így kilencen indultak el a megmérettetésen.

A 10-13 éves fiatalok közül négyen első helyezést értek el: Megyeri Maja, Virányi Róbert, Horváth Flóra és Fülöp László, öten pedig a dobogó harmadik fokára állhattak fel: Golenyak Balázs, Virányi Gergely, Tánczos Kornél, Bereczki Dániel és Pintér Levente.

Minden tanítvány nyakába érem került (Fotó: Szolnok István)

Szolnok István elmondta, hogy a szép helyezések annak ellenére születtek, hogy az edzési körülményeik nem túl szerencsések (finoman fogalmazva). Az edzések helyszínéül 1992 óta a Vasvári Pál Gimnázium szolgál, ahol ugyan nagyon szeretnek edzeni a tanítványok, de itt csupán hetente kétszer tudnak gyakorolni. A komoly versenyekre való felkészülés viszont heti négy edzést tenne szükségessé. Tavasszal ugyan ki lehet menni a szabadba futni és erősíteni, de a téli időszakban ez nem lehetséges.

Ezért péntekenként Budapestre, az Újbudai Judo Akadémiára járnak edzeni. Az utazást Szolnok István saját gépkocsijával oldják meg, valamint a szülők rotációban kapcsolódnak a szállításhoz. A hosszú út miatt viszont a gyerekek hazafele már fáradtan alszanak az autókban, ami igencsak megterhelő mindenkinek. A csapat ezért most azon munkálkodik, hogy pályázati forrásból – és támogatásokból – saját teremhez jusson.

Edzés után a judo-sok (Fotó: Szolnok István)

Mindemellett a tatamik is problémát okoztak: ebből sem állt elég a csapat rendelkezésére. Ezért most 50 négyzetméter tatamit kért kölcsön a Vasastól István, hogy megnövelje az edzéshez felhasználható teret. Ez viszont – érthetően – nem számít végleges megoldásnak.

Problémát okoz továbbá, hogy a 15-16 éves versenyzőket nem tudják nemzetközi versenyekre kimenedzselni. A forráshiányt kiküszöbölve szerencsére most úgy néz ki, hogy sikerül a Vasassal egy olyan együttműködési megállapodást létrehozni, mely keretében a közösen megosztott edzéstervek, edzőtáborok, szakmai irányítás mellett a külföldi versenyzést is támogatja anyagilag a Vasas. (Most készítik elő ezt az együttműködést.)

Szolnok István a 7-8 év feletti gyerekekkel foglalkozik, az óvodásokkal pedig Bogárdi Péter. A versenyekre együtt szokták felkészíteni a tanítványokat.

Szolnok István és Bogárdi Péter - a fehérvári judo edzők (Fotó: Szolnok István)

 A folytatásban:
"Hogy mi kell a judo-hoz? Elmenni, ameddig lehet, és bevállalni, kockáztatni, kicsit csibésznek kell lenni..."

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek