2018. június 22. péntek Paulina
Menü

Kutass naspolya után a hó alatt!

A naspolyának nagyon magas a C-vitamin-, B- és E-vitamin-, vas-, kalcium-, kálium-, mangán- és cinktartalma, s mellette rengeteg pektint tartalmaz, ami a koleszterint szinten tartja. Sőt, még a magját is fel tudjuk használni: főzetét vesekő hajtására vehetjük elő. Ezen kívül számtalan finomság készülhet a gyümölcsből – csupán az élvezet kedvéért.

A múltkor már említettem, hogy anyukám egy hatalmas kosár termést szedett le pár nappal ezelőtt a kerti naspolya bokorról. Bár a naspolya májusban kezd el virágozni, s ősz végére érik be a gyümölcse, akkor még nem élvezhető, mivel utóérő. Hagyományosan november elején szüretelik.

Régen szalmára terítették, azon érlelték, de nyugodtan maradhat a fácskán is, mert ha megcsípte a dér, akkor finom igazán. Régi beszámolók szerint a legjobb kétszer is „megcsípetni”. Nagyanyáink egy rétegben terítették ki a padláson vagy a kamrában. Ha nedves volt a helység, akkor kénlapot égettek el, hogy nehogy bepenészesedjen. Ezt akár most is alkalmazhatjuk, ha a korai szedés mellett döntünk.

A naspolya először barnászöld, majd érés közben egyre jobban bebarnul a húsa és a héja is. A héj lassan elválik a hústól, könnyedén le is lehet húzni, és akkor előbukkan az édes belső rész, ami az idő előre haladtával egyre zamatosabbá válik.

Akkor a legzamatosabb, amikor kellően bebarnul (Fotó: csokolade.network.hu)
Akkor a legzamatosabb, amikor kellően bebarnul (Fotó: csokolade.network.hu)

A naspolya fája nagyon szívós, az asztalosok előszeretettel dolgoznak vele. Kérgét és leveleit régen cserzésre használták, mert nagyon sok csersavat tartalmaz. Kérgéből anno főzetet készítettek, s vérzések csillapítására használták. Magvainak levét pedig akkor vették elő, amikor valakinek veseköve volt. Természetesen a termésnek is van „gyógyereje”: a szájüreg és a garat gyulladásai ellen is használhatóak a belőle előállított készítmények.  

A naspolya rendkívül sok vitamint tartalmaz (ahogyan a bevezetőben jeleztem is). Főként C-vitamin tartalma kiemelkedő (és értékes a téli időszakban): száz grammonként 12 mg! Aki vérzékenységben szenved, annak vastartalma miatt ajánlott fogyasztani, aki pedig a csontjait szeretné erősíteni, az gondoljon a benne lévő jelentős kalciumra! Gyulladáscsökkentő hatású. Energiatartalma: 55 kcal, 236 KJ/100 gramm.

Rendkívül vitamindús táplálék (Fotó: wikipeda.org)
Rendkívül vitamindús táplálék (Fotó: wikipeda.org)

A legegyszerűbb nyersen fogyasztani: vagy húzzuk le óvatosan a héját, vagy kanalazzuk ki a belsejét! Én általában lecsippentem az alján lévő kis szárvéget, majd egyszerűen kézzel kettébontom, és úgy ízlelem meg a pépes húst.

Anyukám e percekben épp lekvárt főz belőle: a lekvárhoz teljesen érett gyümölcsöt kell választani. Kilónként öntsünk hozzá 3,5 dl vizet. Főzzük puhára, törjük át, keverjünk hozzá fél kg cukrot, főzzük jó sűrűre, és mehet is az üvegekbe, s dunsztolásra!

Lekvárnak is kiváló (Fotó: leitesculinaria.com)
Lekvárnak is kiváló (Fotó: leitesculinaria.com)

Készíthetünk zselét is, s – mint a birsalmát – sajt és gyümölcslé formát is ölthet. A sajthoz gyűjtsünk össze 5 kg gyümölcsöt, vágjuk le mindkét végét, mossuk jól át kétszer is. (Ez a lekvárnál is elvárt menetrend!) Tegyük fel főni egy órán át egy fazékba. Akkor lesz jó, ha már a magról leválik a hús. Ekkor passzírozzuk ki, s a masszát 3-4 órán át kevergessük közepes lángon, amíg el nem válik az edény falától. Ekkor kerüljön bele fele annyi cukor, mint amennyi a pép súlya. Szórjunk bele fél kg darabolt dióbelet, s tíz percig főzzük még „puffanásig”.

Öntsük hideg vízzel kiöblített formákba, hagyjuk állni 2 napig, majd fordítsuk ki a formából egy sütőpapírra, és szárítsuk két hétig. (Egy hétig az egyik oldalát, másik héten a másikat szárítsuk.) Ha celofánba csomagoljuk, akkor hónapokig eláll.

A birsalmához hasonlóan sajt is készíthető belőle (Fotó: gourmetfoodstore.com)
A birsalmához hasonlóan sajt is készíthető belőle (Fotó: gourmetfoodstore.com)

A naspolyához kiválóan illik a fahéj, szegfűbors, kömény, gyömbér. Így akár csatnivá is válhat, hogy a sült húsokat ízesítse. Valaki bor, sőt, pálinka alapanyagként használja!

Készülhet belőle krém is: Ehhez nem kell mást tennünk, mint a gyümölcsöt összepépesíteni egy kis narancslikőrrel, vaníliával, s habbá vert tejszínnel. Ha pedig süteménybe akarjuk tölteni, akkor párolás után mézzel ízesítsük, s már kész is!

Készítsünk desszertet naspolyából! (Fotó: epicurious.com)
Készítsünk desszertet naspolyából! (Fotó: epicurious.com)

 

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

  • HÍRADÓ 2018. június 21.
    HÍRADÓ 2018. június 21.
  • Lángba borult egy kombájn Seregélyesnél
    Lángba borult egy kombájn Seregélyesnél
  • Ezrek ünnepelték a nyári napfordulót Stonehengeben
    Ezrek ünnepelték a nyári napfordulót Stonehengeben
  • Genfben tett látogatást a Pápa
    Genfben tett látogatást a Pápa

A hét embere

Eseménynaptár