2018. március 22. csütörtök Benedek
Menü

Az megvan, hogy egy netes oldal segítségével visszautazhatunk az időben?

Az megvan, hogy egy netes oldal segítségével visszautazhatunk az időben?
Az időutazás igen is lehetséges (Fotó: jlcollinsnh.com)

A cím kicsit csalóka, de valóban lehetséges az időutazás, legalábbis az Interneten, ugyanis egy oldal segítségével megleshetjük szinte bármelyik site korábbi formáját. A netes gyűjtőhelyen közel háromszázmilliárd oldal kereshető vissza, így szinte garantált, hogy kedvenceitek is köztük lehetnek. Kalandozzunk kicsit az időben!

Valamiért szeretünk a múltban kutakodni. Mindenkinek megvan a maga indoka, de imádjuk bolygatni azt, ami már rég elmúlt. Ezért is olyan népszerű az időutazás és a különböző téridőt átszakító tudományos-fantasztikus teória. Legtöbbünk persze csak a nosztalgia miatt látogatna vissza, de sajnos arra meg várni kell, hogy ténylegesen is barangoljunk az időben. Addig is itt van a The Internet Archive nevű oldal, amelynek segítségével közel háromszázmilliárd oldal korábbi változata kereshető vissza.

Egészen egyszerű a szitu, ugyanis nincs más dolgunk, mint a The Internet Archive Wayback Machine keresőjébe bepötyögni a megnézni kívánt oldalt, és már böngészhetünk az éveken átívelő tartalmak között. Megjelennek az idősávok és az évek, amikor már létezett az adott site, így dátumra pontosan kiválasztható, hogy melyik napon szeretnéd látni az adott online felületet. Már ha akkor készítettek screenshotot, ugyanis ez az oldal működésének mozgatórugója: minden egyes nap lefotózgatnak több milliárd site-ot. Egészen fenomenális!

Így nézett ki a Fehérvár TV oldala 2007. július 8-án:

 A Vörösmarty Rádió 2006. február 8-án:

A vidi.hu a kétezres évek elején:

A The Internet Archive non-profit brigád 1996 óta létezik, amely nemcsak elmenti a világ honlapjait, hanem ezen kívül egyfajta online-könyvtárként üzemelve összegyűjti a könyveket, a filmeket, a zenéket, a software-eket és a különböző kulturális ereklyéket, ezzel biztosítva univerzális hozzáférést a világ összes tudományához. Kutatók, tudósok, újságírók és történészek gyakran látogatják, és támogatják az archívumot, ugyanis ténylegesen egyedülálló és értékes gyűjteménnyel van dolgunk.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

Eseménynaptár

 • Művész- és színművészsors: beszélgetés Závodszky Noémivel
  Művész- és színművészsors: beszélgetés Závodszky Noémivel
 • Blablabla - Ma este mutatkozik be a Székesfehérvári Balett Színház
  Blablabla - Ma este mutatkozik be a Székesfehérvári Balett Színház
 • Több mint koncert! - Hirtling István lesz a vendég
  Több mint koncert! - Hirtling István lesz a vendég
 • Betiltják a szőrmekereskedelmet San Franciscóban
  Betiltják a szőrmekereskedelmet San Franciscóban