Influenza ellen – gránátalma!Influenza ellen – gránátalma!
A lányom egyik kedvenc gyümölcse a gránátalma. Ez a rendkívül ízletes csemege rengeteg magot tartalmaz: egy átlagos méretű gránátalmában 600 mag található! Ezeket a magokat persze nem szabad kidobni, hiszen bennük rejlik a lényeg!
Az ajurvédikus és kínai gyógyászat évezredek óta használja a gránátalmát. Hogy miért? Íme:
A benne lévő olajok segítenek helyreállítani szervezetünk hormonháztartását. Ezért fájdalmas menstruáció, fejfájás, menopauza esetén is elővehetjük. Vérszegénység esetén naponta háromszor fél pohár gránátalmalé elfogyasztása ajánlott két hónapon keresztül, s az anémiában szenvedők jobban lesznek!
A gránátalmában lévő cserző anyagok csökkentik a fájdalmat, ezért torok- és garatgyulladás, valamint szájnyálkahártya-gyulladás esetén ajánlatos a gyümölcs levével való öblögetés. Sőt, e növényben lévő természetes sav a fertőzés megszüntetésére is jó. (A magból készült kivonat antibakteriális hatással van a plakkra.)
Ha vese-, máj-, ízület-, fül-, nemi szervi gyulladásunk van, akkor törjünk össze két teáskanálnyi gránátalma-héjat, öntsük fel egy pohár forró vízzel, forraljuk fél órán át, szűrjük le, majd adjunk hozzá újra forró vizet, és naponta három alkalommal fogyasszunk belőle fél órával étkezés előtt! Kiváló gyulladáscsökkentő-hatású!
A férgek ellen is jó a gránátalma héja! 4-5 dkg összetört héjat áztassunk be 4 dl vízbe 5-6 órán át, majd lassú tűzön forraljuk, míg el nem párolgott a víz fele. Ekkor szűrjük le, s kisebb adagokban kortyolgassuk egy órán át.
A gránátalma héját használhatjuk mitesszeres, pattanásos, zsíros bőrre is! A héjat pirítsuk meg, törjük porrá, és olajos (vagy vajas) maszk formájában kenjük az arcunkra! Sőt, égési és vágási sérülésekre is kerülhet belőle: nem fogunk csalódni a hatásában!
Furcsán hangozhat, de cukorbetegek is fogyaszthatják! Naponta négyszer fél teáskanál gránátalmalével csökkenthetjük a vércukorszintet! E növény belsejében olyan hártyát találunk, amelyet ajánlott megszárítani, majd teaként az idegrendszer-megnyugtatásra használhatjuk! Segít a szorongás leküzdésében, megkönnyíti az éjszakai alvást. A vérnyomást is csökkenti, mivel meggátolja az angiotenzin-konvertáló enzim működését.
Kiváló C- és K-vitamin-forrás! 100 gramm gyümölcsben 10,2 mg C-vitamin van, és 16 mg K-vitamin! Ennek köszönhetően gyorsítja a sebgyógyulást, az immunrendszer erősödését, egészségesebbé teszi a fogínyt. A C-vitamin a vas felszívódásában játszik szerepet, a K-vitamin pedig a csontok fenntartásához nyújt – többek között – segítséget.
Influenzás időszakban kimondottan ajánlott fogyasztani!
Olyan antioxidánsokat tartalmaz, hogy megakadályozhatja a tumorok növekedését, átterjedését, s képes előidézni a rákos sejtek halálát. – Ezért bevonták már a rák-kutatásba és –gyógyításába is!
Az orvostudomány használja a prosztatarák, prosztata megnagyobbodás, cukorbetegség, lymphoma, rhinovírus fertőzés, nátha, oxidatív stressz, atherosclerosis, koszorúér betegségek, agysérülés (csecsemőknél), vesebetegségek esetében is. Ha megfelelő teljes kiőrlésű gabonát és zöldséget fogyasztunk mellette, akkor biztosítja a normál bélműködést is.
Mindemellett a gránátalma alacsony kalóriatartalmú, rostban gazdag, így diétában is fogyasztható. 100 gramm magban 83 kalória van csak, s több, mint 4 gramm élelmi rost! A rostok segítségével javul az emésztés, fokozódik az anyagcsere, s beindul a zsírégetés.
S persze nagyon finom is: ha egy kis édességre vágyunk, bátran nyúljunk hozzá! Ehetjük nyersen is, vagy „feldolgozva”. Hogy mi minden készülhet belőle? Legközelebb elárulom!