2018. július 21. szombat Dániel
Menü

Fehérvári kempo: Irány a VB!

Pár nap múlva indulnak a VB-re városunk büszkeségei! A Székesfehérvári Kempo Egyesület három tagja - Burián Bendegúz, Koza Márk és Tombácz Tamás – a 2017-es évben nyújtott kimagasló teljesítményével kiérdemelte a válogatottba való bekerülést.

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is részt vesz a harcművészetek ünnepségének is méltán nevezett portugáliai Word All-Styles Championship rendezvényen a Magyar Zen Bu Kan Kempo Sportági Szövetség. A szövetség minden évben kiválasztja a legjobb versenyzőit, és azokat küldi a portugáliai világbajnokságra, ahová körülbelül 40 országból érkezik több ezer harcművész, hogy különböző szabályrendszerben megméresse magát.

Fehérvári kempo: Irány a VB!
Sokan kempoznak a székesfehérvári csapatban (Fotó: Polgár Tamás)

„Kiemelten fontos esemény a WAC versenye számunkra, hiszen klubunk immár harmadik éve képviselteti magát hol egy, hol több válogatott kerettaggal.” – nyilatkozta portálunknak Polgár Tamás 2 danos fekete öves mester, aki az ifi-junior csapatot edzi. A Fehérvári Kempo Egyesület kempokáit ő, valamint az egyesület vezetője, az 5 danos Gáncs Ferenc készíti fel a viadalra.

Fehérvári kempo: Irány a VB!
Fehérvári kemposok (Fotó: Polgár Tamás)

„Nagyon nagy büszkeség, hogy idén a szövetség válogatottjába három főt is tudtunk delegálni.” – mondta Polgár Tamás – „Ifi-junior kategóriában a fiúk között országosan a négy legeredményesebb versenyző közül három a Székesfehérvári Kempo Egyesületből került ki, név szerint Burián Bendegúz, Koza Márk és Tombácz Tamás, akik 2017-es évi  kimagasló versenyeredményeikkel, szorgalmas munkájukkal és kemény küzdelmeikkel érték ezt el.”

Ők az elmúlt években már mindhárman tagjai voltak a válogatottnak, ezért nem lesz nekik teljesen új a portugáliai világbajnokság.

Fehérvári kempo: Irány a VB!
Mára igazi baráti közösség alakult ki a teremben (Fotó: Polgár Tamás)

Sikerük és eredményeik igazolják, hogy az a munka, amit edzésről edzésre elvégzünk, az megtérül, és jó úton haladunk.” – nyilatkozta az edző, aki elárulta, hogy a felkészülések nagyon kellemes légkörben, s egy remek kis csapatban zajlanak. Az elmúlt évek alatt igazi baráti közösség alakult ki a fehérvári teremben.

Az egyesületben a válogatott versenyzőkkel külön a portugáliai VB szabályrendszerei szerint készülnek, ahol a fehérvári kemposok technikai számokban, formagyakorlatban, fegyveres formagyakorlat és önvédelem, illetve küzdelmi kategóriákban mérik majd össze tudásukat a többi országból érkező harcossal.

 Fehérvári kempo: Irány a VB!
Polgár Tamás és Burián Bendegúz (Fotó: Tauz Ildikó)

Úgy érzem, hogy az elmúlt években nagyon sokat fejlődtem mind a küzdelmekben, mind a technikai számokban.” – mondta az egyik versenyző, Burián Bendegúz, aki egyszer már szerzett két világbajnoki aranyat és egy ezüstöt, 2017-ben pedig az EB-n is aranyérmes lett.

A kis harcos teljesen elégedett a tavalyi eredményeivel, bár volt egy sérülése is, ami miatt meg kellett műteni. A baleset után hat hétig nem edzhetett, amit technikailag, valamint állóképesség-ügyileg is igencsak megérzett, amíg aztán újra tatamira állhatott.

Fehérvári kempo: Irány a VB!
Bendegúz 2017-ben a Székesfehérváron megrendezett Zen Bu Kan Kempo Bajnokságon (Fotó: Bognár Tamás)

A fiatalember jelenleg heti 6-8 edzésre jár, s meglátása szerint most sokkal többet készül a VB-re technikailag, mint korábban.

E versenyt pedig azért tartja fontosnak, mert így megmérettetheti magát más országokból jött sportolókkal is. Úgy gondolja, hogy eddigi felkészülései alapján van esélye arra, hogy újra arannyal a nyakában térjen haza. Nem fél egyetlen ellenfelétől sem, sosem félt, bátran néz mindig előre. A VB-re legutóbb édesanyja, Tauz Ildikó kísérte el, s most sem lesz ez másként.

„Bendi sokat fejlődött az utóbbi években, s gondolom, hogy az egykori ellenfelei is ügyesedtek. A fiam eddig több küzdősport edzést is kipróbált, remek mesterektől tanulhatott, akiktől – úgy látom - emberileg is sokat kapott. Egy fejlettebb, kiforrottabb egyéniség lett belőle. A VB-re lelkiismeretesen készül, odafigyel az étkezésére és a pihenésre.”  - árulta el az anyukája - „Azt tudni kell ezekről a versenyekről, hogy iszonyatosan fárasztóak, kimerítőek. 9 óra felé kezdődnek a versenyszámok, és sokszor hajnali 2 óráig is elhúzódnak. Mivel nem tudni, mikor, hol, melyik versenyszámban kerül sorra a gyerek, ezért végig készenlétben kell állnia."

Fehérvári kempo: Irány a VB!
Bendegúz testvéreivel és szüleivel

Bendegúz most 6 számban indul, ebből 2 technikai és 4 küzdelmi versenyszám. A 4 küzdelmi versenyszámban 7-8 ellenfele is lehet, ami akár 25 menetet is jelent. Ilyenkor nem egyszerű megoldani az étkezést. Fontos, hogy jó időben egyen, elég energiát adjon a táplálék, de a gyomrát se feküdje meg. Két évvel ezelőtt az is nehézséget jelentett, hogy rengeteg pást volt, és az edzők, a versenyzők sem tudták, hogy hol kerülnek sorra a srácok. A hangosbemondón néha több nevet is bemondtak egyszerre: figyelni kellett a nevekre, a pástok számára, ahol záros időn belül meg kellett jelenni.

Az idei évi felkészülést nehezítette, hogy Bendegúz most felvételizett egy középiskolába, s erre elég sok energiát igyekezett fordítani. Ezen kívül az iskolában, s a külön foglalkozásokon is ugyanúgy kellett teljesítenie, mint a többi gyereknek. Bár a fiú sose érezte tehernek a versenyre való felkészülést, azért nem kis családi logisztika áll a mögött, hogy mindig minden edzésre időben odaérjen. Testvére, a szintén kempos Bence mindig jó tanácsokkal segíti, együtt elemzik az edzéseket, és átbeszélik a technikai megoldásokat is.

Fehérvári kempo: Irány a VB!
Burián Bendegúz és testvére, Burián Bence (Fotó: Burián Bendegúz)

Meg kell jegyezni, hogy az idei verseny anyagilag is jobban megterheli a családokat, mint tavaly vagy tavalyelőtt. Idén támogatást kellett kérniük, hogy edzőjük is elkísérhesse a csapatot, valamint a nevezési díjakat, szállást, többi költséget is ki tudják fizetni, mert a szövetség több versenyzőt indít, ám a hozzájárulás kevesebb lett. Szerencsére nagyon sok magánszemély állt az ügy mögé, és anyagilag segítették a fiúkat. Egy székesfehérvári cég és Székesfehérvár városa is támogatja a srácok szereplését.

„Nem aggódok Bendegúz miatt, bár ez nem egy veszélytelen sport. A kempo nagyon sokat adott neki: barátokat, mestert, családot, értékeket. Megtanította a kitartásra, alkalmazkodásra, ugyanakkor megtanult kiállni magáért. Úgy lett csapatjátékos, hogy közben egyénileg is helyt állt.” – mondta Bendegúz anyukája – „Hálás vagyok, hogy 8 és fél évvel ezelőtt Polgár Tamás lett az edzője. Nála, és Gáncs Ferencnél jobb mestereket nem is kívánhatnék. Bendi köszönettel tartozik a felkészítésért  Szolnok István és Bogárdi Péter judo edzőknek, Kiliti Ferenc bokszedzőnek, valamint Temesvári Mártának, aki kettlebell edzéseivel segíti fejlődését.”

Fehérvári kempo: Irány a VB!
 Bendegúz kettlebell edzés közben  (Fotó: Temesvári Márta)

A folyatásban (közvetlenül a VB-re való elindulás előtt) megszólal Koza Márk és édesapja, valamint Tombácz Tamás és édesanyja is.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

 • A kávé a hosszú élet titka?
  A kávé a hosszú élet titka?
 • Személyvonat gázolt halálra egy embert Budapesten
  Személyvonat gázolt halálra egy embert Budapesten
 • Szakértő: a magyar utazók fele köt bizotsítást
  Szakértő: a magyar utazók fele köt bizotsítást
 • A női döntővel folytatódik az Öttusa Európa -bajnokság
  A női döntővel folytatódik az Öttusa Európa -bajnokság

A hét embere

 • Irán kibertámadásokra készül az Egyesült Államok és Európa ellen
  Irán kibertámadásokra készül az Egyesült Államok és Európa ellen
 • Folyamatos a készültség a déli határnál
  Folyamatos a készültség a déli határnál
 • Már tart a Dunamenti Halfesztivál Mohácson
  Már tart a Dunamenti Halfesztivál Mohácson
 • Itthon újra a piknikzőké és a pihenőké a Szabadság-híd
  Itthon újra a piknikzőké és a pihenőké a Szabadság-híd
 • Egymást érik a tornádók Amerikában
  Egymást érik a tornádók Amerikában
 • Tovább szedi áldozatait a hőhullám Japánban
  Tovább szedi áldozatait a hőhullám Japánban
 • Vádemelést javasolnak egy vendéglátóját forró vízzel leöntő férfi ellen
  Vádemelést javasolnak egy vendéglátóját forró vízzel leöntő férfi ellen
 • Nincs magyar érintettje a pénteki lübecki késelésnek
  Nincs magyar érintettje a pénteki lübecki késelésnek

Eseménynaptár

 • MSZP: a kormány ne emelje vissza az új lakások áfáját!
  MSZP: a kormány ne emelje vissza az új lakások áfáját!
 • Felértékelődött a diákmunka
  Felértékelődött a diákmunka
 • Dalosok találkoznak Fehérváron
  Dalosok találkoznak Fehérváron
 • Az Egyesült Államok újabb 200 millió dollárt utal át katonai támogatásra Ukrajnának
  Az Egyesült Államok újabb 200 millió dollárt utal át katonai támogatásra Ukrajnának
 • Klórt adományoz a kormány a kárpátaljai víz tisztításához
  Klórt adományoz a kormány a kárpátaljai víz tisztításához
 • Több filmet is terveznek a kimentett thai gyerekekről
  Több filmet is terveznek a kimentett thai gyerekekről
 • Délután erősen felhős idő várható borult időszakokkal
  Délután erősen felhős idő várható borult időszakokkal
 • Forma-1, strandröplada, atlétika? Jöhet bármi! - A fehérvári sportfotós bejárja a világot
  Forma-1, strandröplada, atlétika? Jöhet bármi! - A fehérvári sportfotós bejárja a világot
 • Vasúti átjáróban ütközött vonattal egy autó Nyárlőrincnél
  Vasúti átjáróban ütközött vonattal egy autó Nyárlőrincnél
 • Akár két év börtönt is kaphat, aki engedély nélkül átalakított buszt vezet
  Akár két év börtönt is kaphat, aki engedély nélkül átalakított buszt vezet
 • Ma is felvonunak az óriásbábok a Belvárosban
  Ma is felvonunak az óriásbábok a Belvárosban
 • Nagy sikere volt a Digitális Alkotótábornak
  Nagy sikere volt a Digitális Alkotótábornak
 • Egész Balatonfüred a mai Anna-bálra készül
  Egész Balatonfüred a mai Anna-bálra készül