2018. július 23. hétfő Lenke
Menü

Ritkán dobnak akkora kosarat, mint amekkorát az Alba Fehérvár játékosa

Ritkán dobnak akkora kosarat, mint amekkorát az Alba Fehérvár játékosa
Filipovity Márkó, az Alba Fehérvár erőcsatára fehér mezben (Fotó: FIBA)

Ugyan az Alba Fehérvár kedden kiesett a kosárlabda Európa Kupából, de Filipovity Márkó tripláját sokáig nem felejtjük el. A fiatal erőcsatár a harmadik negyed vége előtt a saját palánk alól dobott az utolsó másodpercben egy irgalmatlan nagy buzzer beatert.

Buzzer beaternek nevezzük kosárlabdában azokat a dobásokat, amik a negyed vagy félidő végét jelző dudaszó előtt hagyják el a játékos kezét, de már annak elhangzása után érnek a gyűrűbe. Elsősorban ez az érvényes kísérletekre használt kifejezés, de sokan használják az összes ilyen dobásra, függetlenül attól, hogy a végeredmény sikeres vagy sem. Mivel ezeknek a buzzer beatereknek túlnyomó része egy "lesz, ami lesz" alapon történő egész pályát átívelő labdahajítás, ezért ha érvényes a kosár, óriási ünneplés tör ki a nézőtéren. Épp egy ilyet dobott kedden Filipovity Márkó.

Az Alba Fehérvár 21 éves játékosa a litván Juventus Utena ellen végül 78:76-ra megnyert Európa Kupa-meccsen eresztette el szinte a saját palánkja alól a dobást, ami csont nélkül hullott a túloldalon a gyűrűbe. Bár a felvétel alapján úgy tűnik, hogy Filipovity kezét már az idő lejárta után hagyta el a labda, a bírók ettől függetlenül megadták a hárompontost, az Alba Regia Sportcsarnok pedig felrobbant. Mindez videón:

A meccset ugyan két ponttal nyerte az Alba Fehérvár, összesítésben azonban a litvánok jutottak tovább, miután az első meccset 87:74-re nyerték. 

A buzzer beaterek a kosárlabda leglátványosabb elemei közé tartoznak, és nem is olyan ritkák, mint gondolnánk. Ettől függetlenül mindig hatalmas a tombolás a sportcsarnokokban, ha egy ilyen szemtanúja lesz a több ezres (tízezres) közönség. Az NBA, vagyis az észak-amerikai kosárlabda-bajnokság még 2009-ben készített egy válogatást a liga legnagyobb buzzer beatereiről. Ezek alapján Filipovity Márkó büszke lehet magára, mert olyan legendákhoz hasonlóan sikerült neki ez a kísérlet, mint például Larry Bird vagy Michael Jordan.

A buzzer beaterhez hasonló, kivitelezésben és lényegét tekintve is az amerikaifociban a Hail Mary. Itt is tulajdonképpen időntúli pontszerzésről van szó, amikor a quarterback, vagyis az irányító látszólag minden mindegy lendülettel vágja előre a labdát, ami többnyire hatalmas tülekedésben végül jó helyre érkezik, a csapat pedig pontokat és ezzel együtt győzelmet szerez. A legemlékezetesebb Hail Mary-k ezek voltak a sportág eddigi történetében:

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

 • Állati jó délelőtt volt a Napraforgó Városi Táborban
  Állati jó délelőtt volt a Napraforgó Városi Táborban
 • Székesfehérváron pótolják az elmaradt szúnyogirtást
  Székesfehérváron pótolják az elmaradt szúnyogirtást
 • Háromezer új munkahely jöhet létre - Milliókkal támogatják a kisvállalkozásokat
  Háromezer új munkahely jöhet létre - Milliókkal támogatják a kisvállalkozásokat
 • Már a nyár végén kivethetik a Soros-adót
  Már a nyár végén kivethetik a Soros-adót
 • Embert próbáló feladat a nyári szünet: te hogyan oldod meg a gyermekelhelyezést?
  Embert próbáló feladat a nyári szünet: te hogyan oldod meg a gyermekelhelyezést?
 • Egyre több halálos balesetet okoznak mobiltelefon-függő sofőrök
  Egyre több halálos balesetet okoznak mobiltelefon-függő sofőrök
 • Előkerült David Bowie első demófelvétele
  Előkerült David Bowie első demófelvétele
 • Baleset miatt több kilométeres a torlódás az M7-esen Szabadbattyánnál
  Baleset miatt több kilométeres a torlódás az M7-esen Szabadbattyánnál

Eseménynaptár