6 évnél régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: ingyenes kiállítások, Leander Kills és Mystery Gang
·Kult·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Facebook/Leander Kills
Fehérvári programok a hétvégére: ingyenes kiállítások, Leander Kills és Mystery Gang
·Kult·Utolsó frissítés: undefined

Hogyan lehet egy sima hétvégéből fesztivált csinálni? Fehérvár a következő három napban bemutatja. Olyan és annyi jó buli lesz a városban, ami nem is mind fért bele a hétvégi programajánlónkba: többek között jön a Mystery Gang, a Leander Kills, a The Carbonfools és Ludmilla is. Két koncert között pedig nézd meg a moziban Clint Eastwood új filmjét vagy menj el az egyik ingyenes kiállításra a kilencből.

Kiállítás: Kilenc kiállítás ingyen
Mikor?: Március 15-18., csütörtök-vasárnap
Hol?: Szent István Király Múzeum

Felemás hétvége lesz ez, szombattól ugyanis már megint tél várható. Jó is az ilyen kiszámíthatatlan időkben valami állandóság, például remek alkalom lehet ez egy kis mentális feltöltődésre. Akinek igazán jó a time management-je, az akár egy nap alatt is lezavarhatja a Szent István Király Múzeum hosszú hétvégére kínált jófejségét, azaz megnézheti azt a kilenc kiállítóhelyszínt, melyeket csütörtöktől vasárnap estig belépődíj nélkül látogathatunk. Ezekről van szó: Országzászló téri épület, Fekete Sas Patikamúzeum, Rendház, Deák Gyűjtemény, Gorsium Régészeti Park, Hetedhét Játékmúzeum, Budenz-ház, Pelikán Galéria és Új Magyar Képtár. Részleteket a megtekinthető kiállításokról a múzeum honlapján érdemes keresni.

Koncert: The Carbonfools
Mikor?: Március 16., péntek 20:00
Hol?: Petőfi Kultúrtanszék

Ciki vagy sem, annak ellenére, hogy szeretjük és ismerjük az együttest, csak rá kellett nézni a Wikipediára, hogy ugyan milyen stílusú zenekarként határozza is meg magát a The Carbonfools. Ezek szerint pedig "zenéjük a rock, blues, reggae, dub, disco, folk, ethno, darkwave és a mai modern elektronikus műfajok egyvelege". Hát jó, akkor ehhez kívánunk mindenkinek jó szórakozást péntek estére. A magunk részéről inkább azt mondanánk, hogy a The Carbonfools (vagyis magyarul szénhülyék) amolyan igazi jóféle műfajokon átívelő elektronikus zene. A srácok öt nagylemezen vannak túl, legismertebb számaik a Hideaway, a Sunset és a Clublights, de mi most egy régebbit teszünk ide kedvcsinálónak, még a 2008-as Carbonheart albumról.

Buli: Ludmilla
Mikor?: Március 16., péntek 22:00
Hol?: Ikon Club

Öt éve járt utoljára Székesfehérváron Ludmilla. Hazánk egyik legsikeresebb dj-je mindig odateszi magát, mondjuk nincs nehéz dolga: aki breakbeatben, electróban és hasonló stílusokban utazik, az tényleg csak jó bulikat csinálhat. Az országhatáron kívül is egyre (el)ismertebb Ludmilla pénteken várhatóan csurig tölti az Ikont és olyan zenéket pörget majd, amik méltatlanul ritkán kerülnek a fehérvári hétvégék éjszakai szettjeibe. Na de majd most mindent bepótolunk!

Koncert: Leander Kills
Mikor?: Március 17., szombat 20:00
Hol?: FEZEN Klub

Köteles Leander alig néhány év alatt a magyar rockzenei élet egyik meghatározó arcává és hangjává nőtte ki magát. Együttesének koncertjei zömmel teltházasak, ebben sokat segített a már többszöri Eurovízió-selejtezőn indulás és a nagyon ügyesen menedzselt arculat is. Valahogyan sikerült eltalálni azt a borotvaélen táncoló stílust, ami még elcsúszik a metálos arcoknak, de azért a nem annyira vörösboros kólán nevelkedett generációnak is bejön. Ehhez persze a sokszor casual megjelenés (mint a lenti videóban is) és a fogyasztható, dúdolható, olykor meg höröghető dalszövegek is sokat tesznek hozzá. Az összkép egy kellemes és dallamos mainstream rádióbarát popmetal, ami egy lottósorsoláson ugyanúgy megállja a helyét, ahogy most szombaton a FEZEN Klubban is. 

Koncert: Mystery Gang
Mikor?: Március 17., szombat 20:00
Hol?: Petőfi Kultúrtanszék

A rockabilly az egyetlen zenei stílus, aminek egyszerűen jól áll a nagyképűség. Kell az a magabiztos kivagyiság és fölényesség, ami a műfaj előadóira kivétel nélkül jellemző, de a pózerség nélkül semmit nem érne az egész. Egy ilyen koncerten tényleg az élet császárának érezhetjük magunkat, aki csettintésre valóban megkapja a legközelebb álló csajt (is). A műfaj itthoni legismertebbje a Mystery Gang, akik ezen a hétvégén a Petőfi Kultúrtanszékre jönnek kirúgni a ház oldalát - szerintünk tényleg a szó legszorosabb értelmében. Elnyűhetetlen talpú cipő, laza ing és nyakkendő, pókháló-tetoválás a könyökre, na meg egy csomó hajzselé - ezek nélkül el se indulj otthonról szombat este.

Mozi: A párizsi vonat
Mikor?: Március 15-től
Hol?: Cinema City Alba

Csak azért nem került be 2015. augusztus 21. a legvéresebb európai terrortámadások dátumai közé, mert az Amszterdamból Párizsba tartó délutáni vonaton utazott három amerikai jóbarát. A srácok közül ketten ráadásul civil ruhás katonák is voltak, és meghallották, ahogy a marokkói származású támadó a vécében a fegyvereit tárazza éppen. Miután a terrorista kilépett a mellékhelyiségből, dulakodás kezdődött, de sikerült lefegyverezni a férfit, és megakadályozni abban, hogy lemészárolja a vonat utasait. Az eseményről az index.hu cikkéből további részletek is kiderülnek és a vonaton készült amatőr felvételeket is láthatunk, a félig-meddig elfeledett történetről Clint Eastwood készített 94 perces filmet. Az Oscar-díjas rendező mozijában a történet eredeti szereplői is felbukkannak.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek