2018. június 24. vasárnap Iván
Menü

Sorozatok a múltból: A '80-as és '90-es évek királyai

Sorozatok a múltból: A '80-as és '90-es évek királyai
Talán önt is kisegíti a Szupercsapat! (Fotó: ign.com)

Folytatván a retrós őrületet, ezúttal azokat a legendás sorozatokat gyűjtöttem össze, amelyek elengedhetetlen kellékei voltak a hétvégék hosszú délutánjainak. Tisztán emlékszem, hogy az ebédek után egészen estig pörgettem őket, így tökéletes feelinget adnak gyerekkorom sorozatmaratonjaiból. Van itt Knight Rider, Magnum és még Walker is, úgyhogy jöjjenek a '80-as és '90-es évek legnagyobb császárai.

MacGyver

Hogy is hagyhatnám ki mindenki kedvenc ezermesterét, MacGyvert, aki fából is képes volt vaskarikákat gyártani. Angus MacGyver (Richard Dean Anderson) nem a jól megszokott keménykedéssel és hősködéssel irtotta az ellent, hanem józan paraszti eszével és a kütyük iránti megmagyarázhatatlan vonzalmával. A hétköznapi tárgyakból svájci bicskájával és némi ragasztószalaggal szinte bármit képes volt előállítani. Mondhatni úgy is: többet ésszel, mint erővel.

Szupercsapat (The A-Team)

Tíz évvel ezelőtt egy különleges kommandó tagjait elítélték egy általuk el nem követett bűntény miatt, ám az ítélet hirdetése előtt sikerül megszökniük. A kormány máig körözi őket, de szerencsés módon mindig találnak kibúvót. Ha bármilyen megoldhatatlannak tűnő problémája van és véletlenül sikerül megtalálnia őket, talán önt is kisegíti a Szupercsapat. Megvan? Naná! 

Ki ne emlékezne a legendás Szupercsapatra? Hannibal (George Peppard), Szépfiú (Dirk Benedict), Rosszfiú (Mr. T) és Murdock (Dwight Schultz) kalandjai biztos vagyok benne, hogy örökre bevésődtek az emlékezetünkbe.

Knight Rider

A mai napig kiráz a hideg, ha meghallom a Knight Rider főcímdalát, ugyanis ez volt az a sorozat, amelyet tokkal-vonóval imádtam. Alig vártam, hogy vasárnap délutánonként felcsendüljön a híres muzsika és hogy Michael Knight és K.I.T.T. újra bedobják magukat a buliba.

Michael Knight (David Hasselhoff) a Knight Alapítványnak dolgozott, ahol a csapattagok elsődleges feladatuknak a bűnözés elsöprését tartották, így mindig ott tevékenykedtek, ahol szükség volt rájuk. Mozgó kamionjuknál már csak a mesterséges intelligenciával és különböző kütyükkel felvértezett Pontiacjuk, K.I.T.T. volt érdekesebb, mely beszélőkéjének és védelmi rendszerének köszönhetően méltó ellenfele volt a rosszarcoknak.

Magnum, P. I.

Bár az általam kevésbé kedvelt sorozatok közé tartozik, a Magnum sokak fiatalkorát tette emlékezetessé. A Hawaiin játszódó magánnyomozós sztori a bajuszhuszár Tom Selleckkel és John Hillermannal karöltve hatalmas sikert aratott, ugyanis minden megtalálható volt benne, ami a 80-as évekbeli sorozatok védjegye. Egzotikus helyszínek, autós üldözések, nyomozások, dögös csajok, na meg az elengedhetetlen bajusz. Kell ennél több?

Sliders

Hová tűnt Quinn Mallory? Bevallom őszintén, amikor összeírtam a sorozatos listát egyáltalán nem emlékeztem a Slidersre. Aztán valahol belefutottam a Quinn Mallory és a Rembrandt Brown névbe és villámcsapásszerűen beugrott minden. Quinn (Jerry O'Connell) egyetemista hallgató felfedezi a párhuzamos univerzumok közötti átjárást.

A próbaútra vele tart legjobb barátja, Wade Welles (Sabrina Lloyd) és fizika professzora, Maximiliam P. Arturo (John-Rhys Davies) is, akikhez egy énekes, Rembradt Brown (Cleavent Derricks) is csapódik, hogy aztán másik világban magukhoz térve elveszítsék az otthoni koordinátákat. Innentől kezdve az a céljuk, hogy minél előbb hazajussanak.

Az elveszett ereklyék fosztogatói (Relic Hunter)

A régészkalandoros sorozat főszereplője Sydney Fox professzor (Tia Carrere) Indiana Jones és a videójátékokból ismert Tomb Raider szerelemgyerekeként jött létre, így adja magát, hogy aki az utóbbi kettő rajongója volt, annak hétvégente is tuti megvolt a programja. Minden részben egy-egy külön ereklye felkutatása volt a cél, amelyből a végzet asszonya Sydney mellett a tanársegédje, Nigel Bailey (Christian Anholt) és a titkárnője, Claudia (Lindy Booth) is kivették a részüket. Mondanom sem kell, hogy betéve ismerem az összes részt... és nemcsak Tia Carrere miatt.

Walker, a texasi kopó (Walker, Texas Ranger)

Szinte hihetetlen, hogy ahogy haladok a sorozatokkal, úgy mindig beugrik az aktuálisan írandó intrója és már dúdolom is a nótáját. Nincs ez másképp Walkerrel a Texas Rangerrel sem, amely a híresen-hírhedt Chuck Norris első sorozatos szerepe volt. 

Cordell Walker a Texas Rangers nevű rendőrbrigád, vadnyugati cowboy beütéses igazságosztója volt, akinél már csak szilárd erkölcsi normái voltak erősebbek. Walker harcművészeti jártasságának köszönhetően sokszor kiverekedte magát a bajból, ám mindig segítségére volt az egykori Texas Ranger, C. D. Parker (Noble Willingham) és James Trivette (Clarence Gilyard Jr.) seriff-helyettes is.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

 • Elbúcsúztak a fehérváriak Kozma Ágnestől
  Elbúcsúztak a fehérváriak Kozma Ágnestől
 • Négy autó ütközött össze az M1-en Bicskénél
  Négy autó ütközött össze az M1-en Bicskénél
 • A hónap végéig kell kiirtani a parlagfüvet
  A hónap végéig kell kiirtani a parlagfüvet
 • Kiegyenlítődés tapasztalható a béreknél
  Kiegyenlítődés tapasztalható a béreknél
 • Holnaptól a szaudi nők is vezethetnek autót
  Holnaptól a szaudi nők is vezethetnek autót
 • Folytatódik a budapesti Red Bull Air Race
  Folytatódik a budapesti Red Bull Air Race
 • Hamarosan nyitnak a balatoni sportos strandok
  Hamarosan nyitnak a balatoni sportos strandok
 • Levendula: Kend magadra, fürödj benne, s idd meg!
  Levendula: Kend magadra, fürödj benne, s idd meg!

Eseménynaptár

 • Karszalaggal látogathatók a Múzeumok Éjszakája programjai
  Karszalaggal látogathatók a Múzeumok Éjszakája programjai
 • Elkezdődött az Országos Atlétikai Bajnokság a Bregyóban
  Elkezdődött az Országos Atlétikai Bajnokság a Bregyóban
 • Arcunkról olvasnak a kutyák
  Arcunkról olvasnak a kutyák
 • Többet fordítanak árvízvédelemre
  Többet fordítanak árvízvédelemre
 • Nagyobb támogatást kapnak a családok
  Nagyobb támogatást kapnak a családok
 • img
  img
  Vörösmarty Rádió
  Vörösmarty Rádió megosztott egy hivatkozást.
 • Ma délelőtt búcsúztatják Kozma Ágnes újságírót
  Ma délelőtt búcsúztatják Kozma Ágnes újságírót
 • Cowboy kalapot viselő rablót keres a rendőrség
  Cowboy kalapot viselő rablót keres a rendőrség
 • Megadóztatnák a a bevándorlást segítő szervezeteket
  Megadóztatnák a a bevándorlást segítő szervezeteket
 • Tovább nőtt az üzletek forgalma
  Tovább nőtt az üzletek forgalma
 • Ma lesz a Múzeumok éjszakája
  Ma lesz a Múzeumok éjszakája
 • Kórházba vitték Michael Jackson édesapját
  Kórházba vitték Michael Jackson édesapját
 • Sokan vesznek nyaralót a Velencei-tónál
  Sokan vesznek nyaralót a Velencei-tónál