6 évnél régebbi cikk

Kempo VB: Szerdán már a gépen ülnek a fiúk!
Kempo VB: Szerdán már a gépen ülnek a fiúk!

Becsomagolták már a bőröndjeiket a fehérvári kempósok. Burián Bendegúz, Koza Márk és Tombácz Tamás holnap száll fel a gépre, hogy részt vegyen a harcművészetek ünnepségének is méltán nevezett portugáliai Word All-Styles Championship rendezvényen.

A Magyar Zen Bu Kan Kempo Sportági Szövetség minden évben kiválasztja a legjobb versenyzőit, és azokat küldi a portugáliai világbajnokságra, ahová körülbelül 40 országból érkezik több ezer harcművész, hogy különböző szabályrendszerben megméresse magát.

A Fehérvári Kempo Egyesület immár harmadik éve képviselteti magát hol egy, hol több válogatott kerettaggal a VB-n. Idén három főt is delegálni tudtak a válogatottba: Burián Bendegúzt, Koza Márkot és Tombácz Tamást. Ők a 2017-es évi  kimagasló versenyeredményeik, szorgalmas munkájuk és kemény küzdelmeik alapján érdemelték ki a részvételi jogot.

Hajrá fiúk! Irány a VB!

A múltkor már megszólaltattuk a válogatott egyik tagját, Burián Bendegúzt (és anyukáját), aki a felkészülési időszakról és reményeiről mesélt a VB-vel kapcsolatban.

Hozzá hasonlóan Koza Márk is teljes erőbedobással készült a megmérettetésre. Mint mesélte: életében az első helyen az edzések álltak, és minden szabadidejét a felkészülésre fordította. Hetente háromszor kempozott, kétszer járt bokszra, s egy vagy két brazil jiu jitsu-t is beiktatott. Ha maradt még egy kis energiája, akkor futott még pár kilométert. Emellett odafigyelt a megfelelő étkezésre is. A hazai versenyeknél nem fordított különösebb gondot a táplálék-bevitelre, s annak összetevőire, ám a VB teljesen más felkészülést igényelt ebből a szempontból is.

Koza Márk

„Az elmúlt éveket összesítve elmondhatom, hogy nagyon sokat fejlődtem, köszönhetően a kevert harcművészet egy-egy fajtájának külön gyakorlásával. Amire most indulunk, az a legrangosabb verseny ebben a sportban. Az ellenfeleim nehezek lesznek, de nem félek attól, hogy olyan valakivel kerülök össze, akivel nem szeretnék, mert azért edzek, hogy ne kelljen aggódnom a vereség miatt. A VB Caldas da Rainhaban kerül megrendezésre. a küzdelmek egyszerre 20 páston folynak, amihez elég nagy épület is szükséges. Tavaly elég kimerítő volt számomra, hiszen még éjfélkor is bunyóztam.” – mondta Márk, aki az elmúlt hét évben hétszer nyert országos bajnokságot, valamint EB- és VB-aranyakat is begyűjtött.

A három pontszerző versenyen elért eredményei okán bizonyíthat idén is Portugáliában, ahova édesapja kíséri el. Ő indította el a harcművészet útján. Fia minden versenyén részt vesz, s maximálisan támogatja gyermekét.

Habár már az első versenyről - ami egy országos bajnokság volt - arany éremmel tért haza, ennek ellenére évről évre, versenyről versenyre, hónapról hónapra látszott rajta a fejlődés, köszönhetően a küzdősport különböző ágazatainak.” – mondta az apuka – „Az EB volt az előző verseny, ahol szintén kiemelkedő teljesítményt mutatott (2 arany és 2 bronz éremmel), kihagyva egy versenyszámot sérülés miatt. Mindig arra számítok, hogy a legjobb teljesítményét nyújtja és a dobogó legfelső fokára áll fel, bár az a tény, hogy kijutott a válogatott kerettel a világbajnokságra, már az is nagy büszkeség, bárhogy is alakuljon a végeredmény."

Koza Márk a páston és az iskolában is remekel

Majd kifejtette, hogy az iskola melletti edzés nagy nehézséget okoz, mert össze kell hangolni a heti hét edzést a tanulással. (Bár Márk az iskolában is kitűnő teljesítményt nyújt.)

Az apuka úgy véli, hogy fia igyekezett mindent megtenni a sikeres felkészülés érdekében. Majd megjegyezte, hogy gyermeke az első három év után szülői noszogatásra járt az edzésekre, ám megtanulta, hogy ha valamit elkezdünk, akkor azt be is kell fejeznünk, s mindenben kitartónak kell lenni.

A fiam a sportnak is köszönhetően tiszteletet tanúsít az emberek, a sport, és nem utolsó sorban az edzői iránt. Emellett magabiztosságot, fegyelmet és önvédelmi tudást is nyert a kempóból. Azt pedig biztosan nem kell mondanom, milyen óriási családi logisztika szükséges ahhoz, hogy időben megérkezzen az edzéseire, versenyeire. Szeretnék köszönetet mondani edzőjének, Polgár Tamásnak, aki az edzésen kívül is, szabadidejét feláldozva foglalkozik fiammal és edzőtársaival."

Nagy logisztika szükséges ahhoz, hogy mindenhova időben eljusson a fiú

A VB-re induló harmadik fiatal Tombácz Tamás, aki heti 4-5 edzéssel (2 kempo, 2 boksz, egy hétvégi tréning vagy edzés az edzőjével és a két válogatott csapattársával) készült a viadalra.

„Minden versenyre alaposan felkészülünk, de azért nem olyan intenzíven, mint a világbajnokságra.” – mesélte – „A VB előtt 3 hónappal már heti 5 edzésen vettünk részt, hogy ezen a nemzetközi megmérettetésen minél jobb eredményeket elérve képviselhessük hazánkat, városunkat, az egyesületet, és nem utolsó sorban lakhelyünket. Egy-egy fontos felkészüléskor az ember napirendje megváltozik. Ilyenkor csak az edzésekre és a versenyre összpontosítunk mi versenyzők és a segítő családtagok is. Talán abban különbözik ez az időszak, hogy a világbajnokságon egyes szabályok különböznek a magyarországi szabályoktól, ezért ennek megfelelően próbálunk felkészülni a különböző technikai és küzdelmi számokra.”

Tamás maximalistának tartja magát, mindig, mindenhol a legjobb formáját akarja nyújtani. Ha ez esetleg nem sikerül, akkor elkeseredik, mert úgy érzi, hogy nem fejlődik. (Ez persze nem igaz, de a fiatal kempokák mindenben a legjobbat akarják nyújtani.) Az, hogy ki milyen sokat fejlődött, a versenyekről készült videókat visszanézve látható igazán.

Tombácz Tamás, Koza már és Szinevál Sándor edző

A világbajnokságot egy mérföldkőnek tekintem, mert ez volt az első legfontosabb célkitűzésem, amikor elkezdtem kempózni. Tavaly voltak a legnehezebb küzdelmeim, és az, hogy sikerül idén is kijutnom a VB-re, azt a legnagyobb eredményemnek tartom.” – árulta el az ifjú harcos – „Kitartásommal, fegyelmezettségemmel elért eredményeimmel példát szeretnék mutatni a kis tanítványaimnak, mivel szeptember óta az egyik fekete öves edzőtársammal gyerekeket edzünk és oktatunk.”

Tamás szerint nehézséget a nyelvtudás hiányossága és az étkezés fog okozni. Egyrészt a portugál konyha teljesen más, mint a magyar, másrészt csak reggelit kapnak a szállodában, a napközbeni étkezésekről a szülők gondoskodnak, hogy a srácoknak egész nap legyen erejük. A fiú tavaly nagyon félt a portugál és a brazil ellenfelektől, de egyik kedves rokona azt mondta neki: „Ne izgulj, nem kell félni tőlük, ott senki nem tud többet, ugyanolyan jó, mint te!” Ezzel akkora erőt adott neki, hogy a mai napig is ezt tartja szem előtt minden egyes versenyen.

Tavaly a VB nagyon érdekes, színvonalas, fárasztó és sajnos - a nem megfelelő szervezés miatt - nagyon hosszú volt. Reggel 9-től éjjel 11 és hajnali 2-ig is elhúzódott. Volt olyan, hogy csak délután 5 óra körül léptek a pástra, viszont többször előfordult, hogy akkor már egyszerre több helyre is szólították őket.


Tombácz Tamás

„Igazából nem lehet szavakba önteni, hogy micsoda filingje van egy ilyen világbajnokságnak, mikor az összes magyar kempos úgy tekint egymásra, mintha testvérek lennénk. Mindeközben halljuk a kísérők lelkes szurkolását. A portugál versenyzők például odajöttek fényképet csinálni a lelkes magyar szurkolókról, annyira tetszett nekik, ahogy biztattak minket.” – mesélte a fiú.

Tavaly városnézésre nem volt idejük, csak az óceán partjára jutottak el. Ott azonban felejthetetlen látványban volt részük. Szerencséjükre gyönyörű idő volt, s bár az óceán vize nagyon hidegnek bizonyult, a kemposok mégsem hagyhatták ki, hogy belecsobbanjanak.

Tamás ezúton is szeretné megköszönni a felkészítést Polgár Tamásnak, Gáncs Ferencnek és Szinevál Sándornak.

Tamás Szinevál Sándorral

Tamást anyukája, Tombáczné Hári Melinda kíséri el idén is a VB-re. Mint mesélte: tavaly könnyebb volt a verseny a vártnál, mert fiának kevés ellenfele volt a súlycsoportja miatt. Idén viszont pont emiatt aggódnak, mivel az előzetes kiírás alapján Tamás a maga 58 kg-os súlycsoportjában még 73 kg-os versenyzővel is küzdeni fog.

„A világbajnokságra a fiúk a tőlük megszokott kitartással, fegyelemmel készültek. A felkészülés időszakában a nehézséget az okozta, hogy az iskolájukban is maximálisan helyt kellett állniuk.” – mondta az anyuka, majd hozzátette, hogy fia a felkészülés időszakában naponta négyszer tette meg busszal a 25 km-es utat Jenő és Székesfehérvár között, ami majdnem három órát jelentett naponta. Ennek ellenére az osztály második legjobb tanulója még most is!

Melinda szerint a versenyen a várakozás a legnehezebb. Van úgy, hogy este 6-kor szólítják először küzdelemre a fiúkat. Addig pedig csak várnak és várnak. A másik nagy probléma az, amikor egyszerre két helyen kellene küzdeniük a sportolóknak. Az édesanya legnagyobb félelme egyébként az, hogy lesérülnek a gyerekek a sok ütés, rúgás hatására.

Tamás az iskolában és a páston is kiválóan helyt áll

Melinda – természetesen – minden nehézség ellenére örül annak, hogy a fia kempozik, mert hatalmas fejlődést lát rajta testileg és lelkileg. Úgy érzi, hogy gyermeke sokkal magabiztosabb lett, nőtt az önbizalma, kitartást és fegyelmet tanult. Ezért külön hálás Kerekes Ildikó polgármesternek, aki a Facebookon egy kezdeményezést indított a fiú anyagi támogatására, melyhez nagyon sokan csatlakoztak. A jószívű adományozók nélkül a VB sajnos csak álom maradt volna (Tamás sikeres versenyei ellenére).

Az anyuka úgy látja, hogy ez a sport nem csak időtöltést jelent Tamásnak, hanem sokkal többet. Kialakult jövőképe lett a fiúnak, amiben a sport az első helyen szerepel. Ez köszönhető annak is, hogy az egyesületben nagyon családias légkör alakult ki. Az edzők és a sportolók az edzéseken, versenyeken kívül is különféle programokon vesznek részt. Az évek során szoros barátságok alakultak ki a gyerekek, edzők, szülők között is.

Talán ennek is köszönhetőek a remek eredmények, az aranyakat termő versenyek. – S minden bizonnyal ez a sikersorozat a VB-n se fog megszakadni!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek