5 évnél régebbi cikk

Bemutatkozik a Székesfehérvári Balettszínház
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Bemutatkozik a Székesfehérvári Balettszínház

Új színfolttal gazdagodik a város kulturális palettája: március 22-én bemutatkozik a Székesfehérvári Balettszínház. A Blablabla című műsorban négy eredeti történetet mesélnek el a tánc nyelvén. Az est vendége az Alba Regia Vonósnégyes és az Alba Regia Táncegyüttes.

Négy egymástól különböző zsánerű világot, négy eredeti történetet rajzol meg a tánc nyelvén a Székesfehérvári Balettszínház bemutatkozó előadásán. Kortárs balett-társulat jött létre ugyanis a városban.

„Székesfehérvár nagyon szereti a táncot. Ezt bizonyítja a nemzetközi néptáncfesztivál hosszú évtizedek óta tartó léte, a Táncházban zajló színvonalas munka és az igény az intézmény művészeti iskolája iránt. Az új irányokat bemutató, telt házas előadások azt mutatták, hogy a néptáncon kívül más műfajok iránt is van érdeklődés a városban. A korszerűséghez nagyon hozzátartozik a kortárs balett. Az önálló zenekar és az elmúlt évek alatt egyre sikeresebb és nagyon igényes prózai színház után eljött az idő, hogy kiderüljön, a fehérvári közönség mennyire fogadja be ezt a műfajt.” – mondta el Brájer Éva, a város alpolgármestere.

A táncművészek és a társulat vezetője egy markáns arculatú, egyedi hangvételű repertoárral rendelkező kortárstáncszínházat szeretnének létrehozni: „Ez egy mérföldkő. Talán a magyar táncéletnek is egy mérföldköve, egy tánctörténelmi esemény. A repertoár két nagy pilléren fog állni. Az egyiket nevezzük táncverseknek – ezek egyfelvonásos balettek, nincs kimondott cselekményük. Illetve lesznek cselekményes balettek a repertoáron: elsőként a Diótörőt szeretnénk bemutatni, majd a Rómeó és a Júliát tervezem megvalósítani a majdani társulattal, mert az nyilván nagyobb létszámú együttest igényel. A március 22-i bemutatkozó előadásunkról érdemes tudni, hogy az tulajdonképpen előszobája annak a háznak, amit szeretnénk építeni Fehérváron.” – összegezte Egerházi Attilla, a kortársbalett-társulat vezetője.

Az első előadás a beszédes Blablabla címet viseli. A címadó darab táncvers – az emberi kommunikációról vagy éppen annak hiányáról. A társulat szeptember óta próbál a fehérvári Táncházban. A bemutatkozó esten megelevenedik még az ember szabadság iránti vágya, de bemutatásra kerül egy vidám táncleporelló is Csókok címmel. A lezáró mű pedig Vörös/Rúzs címmel Ravel Bolerójának elementáris zenei megnyilvánulásait fogalmazza tánccá.

Fúzióban van a kortárs tánc és a klasszikus balett az előadásokban. Teljesen másra használjuk a testet, a dinamikát, a mozdulatot. Most nagyon intenzíven dolgozunk ezen az előadáson, hiszen szeretnénk a legjobbat megmutatni a városban.” – árulta el a próbán Cristina Porres Mormeneo balettmester.

A nemzetközi és hazai művészekből álló társulat hamarosan felvételt hirdet, hiszen az induló létszámot tizenhárom főre tervezik, amit később tizenhatra bővítenének. A bemutatkozó előadás március 22-én 19 órakor kezdődik a Vörösmarty Színházban.

A témáról a Fehérvár Televízió Paletta magazinjában láthatsz hosszabb beszélgetést:

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek