5 évnél régebbi cikk

Meghalt Sudan, a világ utolsó hím északi szélesszájú rinocérosza
Fehérvár Médiacentrum fotójaMeghalt Sudan, a világ utolsó hím északi szélesszájú rinocérosza

Örök álomba szenderült a világ utolsó hím északi szélesszájú orrszarvúja. A 45 éves állatot „életkorával kapcsolatos szövődmények” miatt kellett elaltatni. Állapota jelentősen rosszabbodott, így már nem tudta volna elviselni a további szenvedést.

"Méltóságával és erejével sok ember szívét rabolta el” – tették hozzá a kenyai Ol Pejeta vadvédelmi terület szakemberei. Sudan és két nőstény társa, Najin és Fatu része volt annak az ambiciózus tervnek, amellyel a tudósok meg akarták menteni a kihalástól az alfajt.

Sudan hírességnek számított, az egész világról látogatók ezreit vonzotta a területre. Adománygyűjtő akció keretében még egy Tinder-fiókot is létrehoztak neki a választható legjobb agglegény elnevezéssel.

Az utolsó hím északi szélesszájú rinocérosz Szudánban született, ahonnan egy cseh állatkertbe került, majd 2009-ben visszatért az öreg kontinensre és Kenyába szállították. 2017 végén a jobb hátsó lábát fertőzés támadta meg, amelyet akkor még meggyógyítottak az állatorvosok. Ám a közelmúltban ugyanazon a lábán találtak egy újabb, súlyosabb fertőzést is, melyet már sajnos nem tudott legyűrni. "Hétfőn szaporítóanyagot vettek tőle, amivel életben tartják a reményt, hogy fejlett reprodukciós technológiák révén egyszer megkísérelhetik az alfaj újraélesztését” – mondta Richard Vigne, az Ol Pejeta igazgatója.

Az északi szélesszájú rinocéroszok egykoron Csád, Szudán, Uganda, Kongó és a Közép-afrikai Köztársaság területén éltek, az 1960-as években még kétezer példányra becsülték a populációt. Az utolsó vadon élő példányt több mint egy évtizede látták a kongói Garamba Nemzeti Parkban, amelyre gyakran átterjednek a térségben dúló fegyveres összecsapások. Az állatok egy részét ugyan Kenyába telepítették, de nem tudták megmenteni őket a pusztulástól.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek