5 évnél régebbi cikk

Öt kakaós csiga Fehérváron: Ria, Ines, Dóri, Gécs és Nefelejcs
·Gasztroöt·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Fiers Gábor
Öt kakaós csiga Fehérváron: Ria, Ines, Dóri, Gécs és Nefelejcs
·Gasztroöt·Utolsó frissítés: undefined

Kakaós csiga nélkül lehet élni, de minek? A szénhidrátok alfáját és omegáját ahány pékség, annyiféleképpen készíti. A fehérvári felhozatalban van, aki cukrozza, mások a méretre esküsznek, míg olyan is akad, aki a tésztára helyezi a hangsúlyt a csokival ellentétben. Megkóstoltuk a Ria, az Ines, a Dóri, a Gécs és a Nefelejcs pékségek kakaós csigáját.

Te kívülről haladsz a belseje felé, vagy eleve a közepével kezded? És mi a fontosabb: a tészta vagy a csoki? Porcukorral a tetején vagy anélkül szereted jobban? Ez csak néhány életbevágóan fontos kérdés az egyik legegyszerűbb és legnépszerűbb péksüteménnyel kapcsolatban. A kakaós csigát jellemzően nem lehet szépen enni, de hát valljuk be: nem is akarjuk. Mindezek fényében elég nehéz objektíven értékelni ezt az édességet, de azért mi most mégis megpróbáltuk. Körbejártuk Székesfehérvár pékségeit, legalábbis ötöt közülük, hogy kiderüljön: hol milyen csigát lehet kapni. A multikat és nagy hálózatokat (pl. Lidl, Aldi, Spar, Auchan, Tesco, Lipóti stb.) most szándékosan kihagytuk, éljenek a lokálpatrióták!

Ria Pékség

A Sóstói Stadion szomszédságában, az alagút után jobbra (Széchenyi utca 87.) található Ria Pékség kézműves pékségként hirdeti magát. A jelző értelmezését mindenki oldja meg egyénileg, mi azért úgy 40-50 másodpercet tűnődtünk rajta. A Ria kellemes hely, termetes saját, ingyenes parkolóval, és a tesztelt pékségek közül az egyetlen, ahol ülőhely, vagyis több kis asztal is található, ha valaki helyben akar fogyasztani. A kakaós csiga ára valamivel a városi átlag alatt van, csupán 200 forint darabja. Mérete tekintélyt parancsoló, egy komplett étkezést simán fedez egy normál étkű felnőtt férfinak is. Nejlonzacskóban adják, közepesen csokis, így nem igazán maszatol. A kakaós massza kicsit darabos, de nem rossz, a pék keze azért még véletlenül sem szaladt meg, amikor felkente a réteget sütés előtt. A tészta puha, kívül sem szikkadt, állaga kifejezetten kellemes, de az íze kicsit semmitmondó. Úgy fogy el az egész tésztatekercs pár perc alatt, hogy markáns benyomásokat alig hagy maga után. A Ria kakaós csigája hozza a kötelezőt, de annál többet egy fikarcnyival sem.

A Ria Pékség kakaós csigája
Tészta: 7 (Puha, kívül sem száraz, de kicsit íztelen.)
Kakaó: 6 (Csínján bántak vele.)
Méret: 9 (Ezen nem spóroltak.)
Íz: 7 (Átlag feletti, de könnyen felejthető.)
Ár/érték arány: 7 (Olcsó, nagy, de lehetne finomabb is.)
Összpontszám: 36

Ines Pékség

Egy fancy helyre készültünk, hiszen mégiscsak a város egyik legmenőbb utcájában (Várkörút 38.) van az Ines Pékség. Nem véletlenül nincs kattintható link a pékség nevén, ugyanis az istennek nem találtunk honlapot, de még egy Facebook-oldalt sem. Külön cikket megérne amúgy, hogy az öt tesztelt hely közül vajon miért nem fektet egyik sem gyakorlatilag semmiféle hangsúlyt a netes és/vagy közösségi médiás jelenlétre... Na de lapozzunk. Az Ines Pékség impozáns, tágas, de semmiképp sem az a posh hely, amit a földrajzi elhelyezkedés alapján vártunk. Tiszta, kellemes üzlet, és még támaszkodós asztal is van a helyben fogyasztáshoz. A kakaós csiga irgalmatlan méretű, a közepe kúpszerűen felfelé türemkedik, már ránézésre is látszik, hogy ez nem háromfalatos mutatvány lesz. Nem spóroltak a szénhidráttal egyáltalán: jutott bele anyag rendesen, és kakaót is kapott, aminek íze egy kicsit rumos. A tészta puha, omlós, kívül sem száraz, harapás közben nem esik szét az egész kompozíció, de valahogy a rengeteg porcukor ellenére is elmarad az ízorgia. Egy kakaós csiga azért legyen édes, már-már gejlbe hajló, és az első falat alapján ne a sajtos stangli legközelebbi rokona. Ennek ellenére ha nincs sztenderd csigázós helye az embernek a városban, akkor ide beugorva kerek 200 forintért instant benyomhat egyet, mindenféle csalódás nélkül, viszont üzleti modellt erre a termékre azért a jelenlegi formájában nem érdemes építeni.

Az Ines Pékség kakaós csigája
Tészta: 7 (A tészta dominál.)
Kakaó: 6 (Enyhén rumos utóíze van.)
Méret: 10 (Simán kétszemélyes.)
Íz: 6 (Nem áll össze kerek egésszé.)
Ár/érték arány: 6 (Mérséklet áron hatalmas csiga, kevés ízzel.)
Összpontszám: 35

Dóri Pékség

Bátor emberek lehetnek a Dóri Pékség tulajdonosai, hiszen Székesfehérvár egyik legnagyobb hagyományokkal bíró pékségétől alig 200 méterre nyitni egy másikat, az tényleg merész dolog. Ha csupán a térképet nézzük, akkor a Dóri jobb helyen van (Olaj utca 95., az Olaj és a Géza utca sarkán), viszont azt a majdnem húsz évnyi előnyt nem lesz egyszerű leküzdeni. Ebben a kakaós csiga talán kevésbé lesz a segítségükre, vagy az is lehet, hogy éppen nagyon rossz formájában csíptük el a péket. Jó pont, hogy nem egy nejlonzacskóban kaptuk a kaját, hanem papírban, és a méretére sem lehet panasz. A Dóri kakaós csigája kiterjedését és súlyát tekintve is bőven a városi átlag felett van, elfogyasztása után biztosan senki nem marad éhes. A neve ellenére azonban kakaót leginkább csak úgy mutatóba tartalmaz a sápadt tekercs, ami helyenként nem sült át eléggé, és ezért a nyers tészta tipikus íze köszön vissza. Állaga rendben van, a tészta puha, ha rendesen megsütik, talán még kifejezetten finom is lehetne. Arra viszont nincs mentség, hogy 230 forintért miért nem kerülhet bele ennél lényegesen több és markánsabb ízű csoki?

A Dóri Pékség kakaós csigája
Tészta: 4 (Helyenként nyers volt.)
Kakaó: 4 (Inkább csak színe alapján ismertük fel.)
Méret: 10 (Városi piacvezető.)
Íz: 5 (Nem városi piacvezető.)
Ár/érték arány: 6 (Nagyot kapsz, kevés ízzel.)
Összpontszám: 29

Gécs Pékség

A városban gyakran feltűnik egy aranypereces logóval matricázott furgon, vagyis a lovasberényi székhelyű Gécs Pékség áruszállító kocsija. A néhány hónapja az ország egyik legjobbjának is megválasztott pékmester Székesfehérváron két helyen üzemeltet mintaboltot, ezek közül mi a palotavárosi egységben (Kelemen Béla utca 51.) jártunk csiga-ügyben. Az Aranyperec-díjas Gécs Zoltán és csapata minden kétséget kizáróan ért a kakaós csigához (is). Az impozáns méretű tésztadarab már a pultban terpeszkedve is kimeríti az étvágygerjesztő kifejezést, ránézésre is bőkezűen bántak minden szükséges alapanyaggal. A cél egyértelmű: gyere vissza holnap is ilyenért, kedves vásárló. A roppant kedves eladó is mindent megtesz ezért: sajnálkozását fejezi ki, amiért nem jeleztük időben, hogy helyben fogyasztunk, mert akkor a zacsi helyett tányér és szalvéta járt volna. Na, majd legközelebb. A kakaós csigára nincsenek szavak: foszlik, ahol kell, elolvad a szádban, de a külseje azért roppan. Az elsőre ijesztő mennyiségű porcukor épp annyit dob rajta, hogy ne olvadjon le azonnal az ember fogzománca, a roppanósra sült csokiban pedig alul-felül tocsog a csiga. A kóstoltak közül ez volt a legdrágább (245 Ft), de minden fillérje megérte.

A Gécs Pékség kakaós csigája
Tészta: 8 (Ízletes, állaga jó, egy nagyon picit dominálja a csokit.)
Kakaó: 8 (Nem spóroltak vele, egy kicsit lehetne édesebb.)
Méret: 10 (Tökéletes.)
Íz: 9 (Hajszál választja el a tökéletestől.)
Ár/érték arány: 9 (Minden fillérje megéri.)
Összpontszám: 44

Nefelejcs Pékség

Nem indult valami fényesen a Nefelejcs Pékség kakaós csiga tesztje, hiszen érkezésemkor nem volt kész csiga, amit előbb délután négyre, majd negyed ötre ígértek és végül pár pillanattal fél öt előtt meg is kaptam. Életemben nem vártam még autóban fagyoskodva fél órát a frissen sült kakaós csigára, de mindent az olvasóért. Ennek megfelelően a tűzforró csiga nem bírta volna el a műanyag zacskót, tehát papírban kaptam, és pont jót tett a hőmérsékletének a pár perces utazás. A 200 forintos ár a városi átlag alatt van, ahogy a csiga terjedelme és vastagsága is. Ez a kakaós csiga nem azzal hívja fel magára a figyelmet, hogy malomkerék méretű, ez a kakaós csiga inkább csak egyszerűen majdnem tökéletes. Ha egy egészen picivel több vajat kevernének a tésztájába, akkor simán kihívója lehetne a sokak által az ország talán legjobbjának tartott budapesti Butter Brothers-félének. De ne legyünk telhetetlenek. A Nefelejcs utca 12/a alatt található pékség 20 évnyi rutinja van abban a tésztadarabban, amiből minden túlzás nélkül alul-felül kicsordul a csokoládé. A tészta néhány órás szabad levegős várakozás és kihűlés után is omlós, nem szárad ki, a széle nem hártyásodik, hanem a belső rétegekhez hasonlóan puha és ízletes. Egyetlen apró hibája, hogy a konkurensekhez képest egy ilyennel nem elégszik meg az ember és a gyomra sem. Akár ezt is mondhatnánk rá: "Egy kakaós csiga nem kakaós csiga. Két kakaós csiga fél kakaós csiga. Négy kakaós csiga egy kakaós csiga. De egy kakaós csiga nem kakaós csiga."

A Nefelejcs Pékség kakaós csigája
Tészta: 9 (Hidegen és melegen is finom.)
Kakaó: 10 (Ömlik mindenhol.)
Méret: 8 (Kicsit lehetne nagyobb és vastagabb.)
Íz: 9 (Majdnem tökéletes.)
Ár/érték arány: 9 (Csak a méret miatt nem maximális.)
Összpontszám: 45
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek