5 évnél régebbi cikk

Változtak a szabályok: többen igényelhetnek CSOK-ot
·Stíluslakás·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
ford.k-state.edu
Változtak a szabályok: többen igényelhetnek CSOK-ot
·Stíluslakás·Utolsó frissítés: undefined

Egyszerűbb és gyorsabb lett a családi otthonteremtési kedvezmény, a CSOK igénylése – közölte Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár Fehérváron. Március közepétől az ügyintézési határidők rövidültek, bevezették a nyilatkozati elvet, és a hitelképtelen fiatalok előtt is megnyílhat a kapu.

Változott március 15-től a CSOK, azaz a családi otthonteremtési kedvezmény igénylése. Egyszerűbb lett a kérvényezés, és bevezették az úgynevezett nyilatkozati elvet, ami annyit jelent, hogy az igénylőknek ezután nem kell egyenként minden dokumentumot beszerezniük, elég csak büntetőjogi felelősségük tudatában nyilatkozniuk például arról, hogy házasok, vagy éppen nincs köztartozásuk – tudtuk meg Novák Katalin államtitkártól.

Jeszenszky Tamás, a Fejér Megyei Kormányhivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály szakügyintézője elmondta: az új jogszabály bevezetésével egyszerűbb és gyorsabb lett az ügyintézés. Úgy fogalmazott: sok esetben az riasztotta el az igénybe vevőket, hogy nagyon sok utánajárással járt az igazolások beszerzése. Nemcsak az egyszerűsítés, hanem az igénybevétel megkönnyítése is cél volt. Az ügyintézési határidők rövidültek, a már megkezdett otthonbővítésekre is lehet támogatást kérni, továbbá a külföldről hazatérő, itthoni tb-jogviszony nélküli magyar családok is kaphatnak CSOK-ot. „Könnyítést jelent az új szabályozás azok számára, akik külföldről kívánnak hazatérni: nem kell mindjárt igazolniuk, hogy száznyolcvan napja biztosítottak, hanem elég azt szerződésbe foglalni, hogy száznyolcvan napon belül munkaviszonyt, jogviszonyt létesítenek.” Jeszenszky Tamás hozzátette: ezentúl a bankoknak is gyorsabban kell elbírálniuk az igényléseket, harminc napon belül kell dönteniük a lakásvásárlási ügyekben.

A hitelképtelen fiatalok számára jelent változást, hogy a jövőben az otthonteremtési kedvezmény igényléséhez adóstársnak bevonhatják szüleiket vagy közeli hozzátartozóikat. Továbbá ezentúl minden család kérhet CSOK-ot, akkor is, ha már van ingatlantulajdona vagy a tulajdoni hányada több mint ötven százalék. Változik az áfa-visszatérítés szabályozása is. Mindenki, aki építkezik és 27 százalékos áfakulcsos számlát nyújt be, kérheti – ötmillió forintig – az adóvisszatérítését. Ezzel a lehetőséggel élhetnek a nyugdíjasok is. Jól járnak a törvénymódosítással azok a családok is, akik korábban már vettek fel lakáscélú támogatást, vagy ha újabb három gyermeket vállalnak. A gyermekek után igényelhető pénzösszegek nem változtak.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek