5 évnél régebbi cikk

Készítsünk húsvéti díszeket!
Készítsünk húsvéti díszeket!

Ha húsvét, akkor nyúl. Ha pedig szabadidő, akkor kézműveskedés. Fonjuk össze a kettőt így nagyszombat felé közeledve, a feltámadást ünnepelve, s készítsünk nyuszis díszeket!

A húsvéti „nyúlvarráshoz” most Csizmaziáné Rezsnyák Márta segítségét kértem, aki régóta fűzi be szorgosan tűjébe a cérnát, s tapossa a varrógép pedálját. Kezei közül számtalan szépség kikerült már az elmúlt évek alatt, holott nem varrónőként, hanem védőnőként teljesít szolgálatot Kőszárhegyen. Hobbija tehát a varrás, aminek családja, s baráti köre is rendkívül örül, hiszen csurran-cseppen nekik is olykor az elkészült munkákból.

Mindenki örül egy ilyen kedves meglepetésnek! (Fotó: Csizmaziáné Rezsnyák Márta)

Minden évszakhoz, ünnephez, így a húsvéthoz is kötődnek jellegzetes dekorációk. Tavasz érkeztével várjuk a felfrissülést, a napsütést, az üde színeket. A lakás dekorálása, vagy az ünnepi díszek elkészítése során ilyenkor a friss világos színeket, üde sárgákat, fűzöldeket, virágmintás anyagokat szokás használni.” – mondta. – „Hétvégén néhány óra alatt elkészíthetünk egy-egy kisebb tárgyat, például nyuszikat, kosár fölé ültethető csirkét, vagy ajtódíszt.”

Néhány óra alatt elkészíthetjük ezt a nyuszit is (Fotó: Csizmaziáné Rezsnyák Márta)

Márti tapasztalatai szerint e tárgyak elkészítéséhez érdemes pamutvászon anyagot használni, mely minden árnyalatban, és változatos mintával kapható. Az anyagot feltétlenül be kell "avatni" használat előtt, ami meleg, ecetes vizes áztatást, majd vasalást jelent. Erre azért van szükség, mert ha később mosásra kerül a sor, akkor nem megy össze az elkészült figura.


A szabásmintát sajátkezűleg is elkészíthetjük (Fotó: Csizmaziáné Rezsnyák Márta)

A szabásmintát sajátkezűleg is szerkeszthetjük egy kartonpapíron, melyet az egymással szembefordított anyag fonákjára téve körberajzolunk, majd varrás után kivágjuk. Így elkerülhető, hogy az aprólékosabb körvonalnál szétcsússzanak az anyagok. Varrást követően kifordítjuk, kivasaljuk, és méteráru boltban kapható tömőanyaggal kitömjük.

A képen látható kis nyuszikat hurkapálcára ültette Márti, így virágcserépbe vagy ágyásba is szúrható dekorációként (Fotó: Csizmaziáné Rezsnyák Márta)

A zsák formájú nyuszikba pedig csokit vagy apróságot lehet rejteni. Elkészítése szintén egyszerű: a fülek mintája különböző lehet, így minden családtagnak saját nyuszit készíthetünk:

Jöjjenek a tyúkocskák! „Őket” kis fonott kosárra lehet ültetni, és szárnyukat megemelve elrejthetők a tojások, vagy akár reggelihez a zsemlék:

A tavasz eljövetelét jelzi a tulipános ajtódísz is, amihez 9X14 cm-es téglalapokat kell kiszabni, majd egyik rövid oldalát összehúzni, kitömni és felső széleit középen összecsippentve rögzíteni. Szára zsenília drótból áll, levele pedig zöld vászonból készült. Az ajtóra akasztva igazi tavaszhívogató dísszé válik. A virágok színeit mindenki kedve és hangulata szerint változtathatja.

„A gyerekeknek készülő figuráknál fontos szempont, hogy ne legyen rajtuk leeső alkatrész, és könnyen ki lehessen mosni.” – ajánlja Márti (szakmájából adódóan is). – „Minden kisgyereknek fontos bölcsődébe, óvodába kerüléskor, hogy legyen egy kis játéka, amit ölelgethet, szorongathat, így kevésbé lesz számára ijesztő az anyától, családtól való elszakadás.”

Nyuszi ül a fűben (Fotó: Csizmaziáné Rezsnyák Márta)

„Tanácsadóm” szerint sokkal szebb és olcsóbb, ha otthon készítünk díszeket.

Igyekezzünk a színeket, formákat lakásunk berendezéséhez, stílusához igazítani!

Már maga az alkotás örömmel tölti el és büszkévé teszi az embert, másrészt szeretteinknek, gyerekeinknek is meglepetést szerezhetünk egy egyedi ajándékkal. A hidegebb tavaszi napokon derűt és örömet hozhat a néhány órás kikapcsolódás, alkotás!

Remek kikapcsolódás a nyuszivarrás! (Fotó: Csizmaziáné Rezsnyák Márta)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek