6 évnél régebbi cikk

Tilos leverni a fecskefészket áprilistól
Fehérvár Médiacentrum fotója
youtube.com
Tilos leverni a fecskefészket áprilistól

Figyeljünk oda, ha tavasszal házfelújítást, külső szigetelést tervezünk: áprilistól törvénytelen leverni emiatt a fecskefészket!

Március 31-ig van lehetőségünk arra, hogy beszerezzük a szükséges hatósági engedélyeket, majd ezek birtokában eltávolítsuk a telelésből visszatérő fecskék frissen rakott fészkeit. A törvény szerint ugyanis nem csak a madarak védettek, hanem azok fészkei, tojásai és fiókái is. Épp ezért a fészkelőhelyek engedély nélküli megbolygatása törvénytelen, már a fészkek és a tojások elpusztítása is büntetendő. A Magyarországon költő fecskefajok egyedeinek természetvédelmi értéke 50 ezer forint.

Hazánkban évente 5-7 százalékkal esik vissza a füsti- és a molnárfecskék állománya, populációjuk hosszú évek óta folyamatosan csökken. Ezért fontos, hogy emberi tudatosság is segítse a kikelő fiókák számának növekedését, és ne akadályozzuk a madarakat a fészekrakásban.
A hatályos jogszabályok a természetvédelmi oltalom alatt álló madarakra a költési időszak alatt (április-június) kiemelt figyelmet fordítanak. Ennek megfelelően áprilistól tilos a telelésből visszatérő és a költési időszakot megkezdő fecskepárok fészkeinek leverése.
A helyi illetőségű kormányhivataloknál te is bejelentést tehetsz, ha törvénytelen madárpusztítást tapasztalsz, vagy veszélyeztetett fecskefészkekről illetve telepekről szerzel tudomást. A hivatal minden ilyen bejelentés ügyében jogosult és köteles eljárni.

(Forrás: kekesonline.hu)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek