5 évnél régebbi cikk

Dagad a Facebook-botrány: a Tesla is törölte céges oldalát
·Techinternet·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotójaDagad a Facebook-botrány: a Tesla is törölte céges oldalát
·Techinternet·Utolsó frissítés: undefined

A XXI. század digitális világában ne legyenek illúzióink: ezerrel dübörög a rólunk szóló adatok halászása, most a Facebook is belebukott ebbe a mutatványba.

Március közepén robbant ki a botrány, mely szerint több mint 270 000 felhasználó adatát kezelte nem megfelelően korrekt módon az a vállalat, amelynek szolgáltatásait az amerikai sajtójelentések szerint Donald Trump és más republikánus politikusok is igénybe vették. Szakértői becslések szerint az adatok jellege miatt végül közel 50 millió ember adatai kerülhettek illetéktelenekhez.

Olyan felhasználók adataihoz is hozzájuthatott a Cambridge Analytica nevű amerikai elemzőcég, amelyekhez abban a formában nem lett volna szabad – írja a New York Times. Az adatokat begyűjtő thisisyourdigitallife nevű alkalmazást ugyan csak 270 000 felhasználó installálta, az "adatkárosultak" száma mégis jóval több. Ez a Facebook korábbi adatkezelési lehetőségei miatt van így: az appok fejlesztői nem csak a szoftvereikkel közvetlenül kapcsolatba kerülő emberek adataihoz férhettek hozzá, hanem az ő ismerőseik adataihoz is.

A szóban forgó alkalmazást a Cambridge-i Egyetemen pszichológiát tanító Aleksandr Kogan fejlesztette még 2014-ben, és alapvetően kutatási célokra szánta kollégáinak. Akik letöltötték, azok folyamatos hozzáférést adtak az app mögött álló cégnek tartózkodási helyükhöz; ahhoz, hogy mikor milyen tartalmat kedveltek a Facebookon, illetve ismerőseik adataihoz is.

A problémás adatgyűjtést felfedő dokumentumok állítólag a Trump-család feltételezett orosz kapcsolatait vizsgáló Robert Mueller különleges ügyész munkájának eredményeképpen kerültek elő, ő kért be adatokat a Cambridge Analyticától. Mint kiderült, a Facebook még 2015-ben – amikor tudomást szerzett az adatgyűjtésről – felszólította a Cambridge Analyticát, hogy töröljenek minden adatot, az elemzőcég pedig ennek megtörténtét vissza is igazolta. A mostani dokumentumokból azonban kiderült: valójában nem törölték a felhasználóktól begyűjtött adatokat. A Facebook válaszként letiltotta az elemzőcég anyavállalata, a Strategic Communication Laboratories összes hozzáférését.

Az alapító Mark Zuckerberg első nyilatkozatáig magyar idő szerint szerda estig kellett várni: saját profilján közzétett bejegyzésében elismerte, hogy hibáztak, bocsánatot nem kért, de szigorítást ígért. Kissé megkésve, addigra ugyanis már beindult a #DeleteFacebook mozgalom, amely térdre ugyan nem kényszeríti a közösségi oldalt, de az már biztos, hogy érezhető hatása lesz. Az ügy mellé állt többek között az a Brian Acton is – akit a Facebook tett milliárdossá, amikor felvásárolta a részben általa alapított WhatsAppot –, azt üzenve, hogy: itt az idő, mindenki törölje a fiókját.

Zuckerberg mindennek nem nagyon örül, de ez például kevéssé érdekli Elon Muskot, aki a mozgalom mellé állt. A TechCrunch szúrta ki, hogy a technológiai vizionárius letörölte saját Facebook-oldalát, majd a Tesláét és amikor jelezték neki, hogy a SpaceX is rendelkezik ilyennel, akkor azt is. A vállalati oldalakat egyenként 2,6 millió ember követte.

A twitterezők emlékeztették Muskot, hogy az Instagramon még fent vannak vállalatainak profiljai. Erre úgy reagált: ezt határesetnek tekinti, ott egyelőre maradnak, a Facebook befolyása csak lassan érződik a képmegosztónál.

Ha mindennek fényében úgy döntesz, hogy te is törölnéd magad a Facebookról, itt találsz hozzá rövid használati utasítást. Ha csak le szeretnéd menteni számítógépre az összes dolgot, amit rólad tárol a Facebook, ahhoz itt találsz közérthető segítséget.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek