6 évnél régebbi cikk

Ti választottatok már általános iskolát? - Két hét múlva beiratkozás
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com
Ti választottatok már általános iskolát? - Két hét múlva beiratkozás

Tanárnénit választotok vagy intézményt? Számít, hogy közel legyen vagy inkább az, hogy családias környezetbe kerüljön a gyerek? A választás lehetősége szabadság, de valahol pont ettől nehéz. Ti milyen szempontok szerint teszitek le a voksotokat az általános iskolára?

Már csak kicsivel több mint két hét van vissza az általános iskolai jelentkezésekig, a 2018-2019-es tanévre ugyanis április 12-én, pénteken 8 órától 19 óráig, illetve április 13-án, pénteken 8 órától 19 óráig kell beiratkozniuk a leendő elsősöknek.

Bár a gyerekeknek először többnyire izgalmas változás, ha az iskola kerül szóba, de a szülőknek mindenképpen gyomorszorító lépés. A kicsi ovisból nagy iskolás lesz, kikerül abból a védőburokból, amiben az óvodában tudhattuk. Persze, hogy mindenki a legjobbat szeretné, egy olyan helyet, ahol támogatják, segítik a szemük fényét, ahol nem bekockásítják, hanem megszerettetik vele a tudás megszerzését. 

A választás, hogy nem kötelező a körzetes iskolába íratni a gyermeket, felelősség, ugyanakkor lehetőség arra is, hogy a legjobbat találjuk meg, amit mi és remélhetőleg a leendő kisiskolás is a legjobbnak lát. Székesfehérváron 17 állami általános, két készségfejlesztő, és három alapítványi iskola közül választhatunk. (Az állami iskolák teljes listája itt található.)

Az iskolanyitogató foglalkozások ugyan már tavaly ősztől kezdődtek és mostanra véget is értek, vagyis bizonyára mindenki megnézte a kiválasztott intézményeket, tanítónéniket, és lassan meg kell hozni a döntést. De milyen szubjektív és objektív kérdéseket érdemes feltennünk magunknak (és néhányat érdemes a leendő elsősnek is), amikor általános iskolát választunk a gyermekünknek:

  • Az első és legfontosabb: el tudjuk-e képzelni, hogy a gyermek nyolc évig minden hétköznap odajárjon? És a gyermek? Ő is?
  • Mekkora a távolság az otthonunk és az iskola között? Meg tudjuk-e a oldani az utazást, van-e közvetlen buszjárat, ha később egyedül menne a gyermek?
  • Szimpatikus-e nekünk, és főként a gyermekünknek a tanárnéni páros, aki az első négy évben terelgetni fogja őt? 
  • Megvan-e a megfelelő környezet? Rendezett az iskola, van udvar, ahol biztonságban tudnak levegőzni?
  • Milyen a tornaterem?
  • Családias az intézmény, vagy inkább egy kicsit versenyistálló szemléletű? Ha előbbi, nem bánjuk, ha gyermekünk fejlődésénél nem feltétlenül a teljesítményorientált szemlélet dominál? Ha utóbbi, nem bánjuk, ha a fiúnk/lányunk nagyobb nyomás alatt kell, hogy eltöltse a gyermekkorát?
  • Milyenek az osztálylétszámok és van-e tagozat? Esetleg magasabb óraszámú nyelvtanulási lehetőség?
  • Milyen különórákat, szakköröket szerveznek?

Ha végigrágtuk magunkat a kérdéseken, és őszintén válaszoltunk is, egészen biztosan nem lőhetünk mellé. Ha azonban egy pici kétségünk is van, és objektív szempontokkal kardozzuk le a belső megérzésünket, akkor azért fussunk még egy kört. És főleg, hallgassunk gyermekünk ösztöneire is!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek