6 évnél régebbi cikk

Az Onyx lett az első két Michelin-csillagos magyar étterem
Fehérvár Médiacentrum fotója
Etterem.hu
Az Onyx lett az első két Michelin-csillagos magyar étterem

Megvan az első két Michelin-csillagos magyar étterem! A budapesti Onyx az eddigi egy mellé egy újabb csillagot kapott hétfő este a francia gasztronómiai kiadvány minősítőitől. Megőrizte egy Michelin-csillagos értékelését a szintén fővárosi Costes, a Costes Downtown és a Borkonyha is.

Egy évvel a Costes sikere után, 2011-ben az Onyx lett a második magyar Michelin-csillagos étterem. Az V. kerületi hely lett viszont ezzel az első, ahol magyar szakácsok munkáját ismerték el: az akkori séf (executive chef) Szulló Szabina, helyettese (sous-chef) pedig Széll Tamás volt. Miután a magánéletben is egy párt alkotó Szulló-Széll kettős 2016-ban távozott az Onyxtól, helyükre az addig is a csapat tagjaként dolgozó Mészáros Ádámot nevezték ki. Ő volt az, aki hétfőn este könnyek között vehette át a budapesti Michelin-gálán az étterem új besorolását, ugyanis a legfrissebb, 2018-as kiadványban már két Michelin-csillag szerepel az Onyx neve mellett. A megható pillanatot a Világevő blog szerzője, Jókuti András élőben közvetítette a Facebookon. A lenti videóban a bejelentés 35:55-től látható.

Az Onyx mellett megőrizte tavalyi egy Michelin-csillagát a Costes, a Costes Downtown és a Borkonyha is. Érdekesség, hogy Szulló Szabina és Széll Tamás új, saját bisztrója, a Stand 25 Bib Gourmand besorolást kapott. Hasonló értékelését a 2017-es év után idén is megtarthatja a Petrus és a Fricska is. A Bib Gourmand ajánlást a legjobb ár-érték arányú éttermek érdemlik ki, vagyis azok a helyek, ahol minőségi ételt kaphatunk mérsékelt áron.

A fentieken kívül szerepel még az idei kalauzban ajánlottként az Alabárdos, az Arany Kaviár, az Aszú, a Babel, a Baltazár, a Baraka, a Bock Bisztró Pest, a Csalogány 26, a Fausto's, a Mák, a Nobu, az Olimpia, a Salon, a St. Andrea, a Tanti, a Tigris, a Vendéglő a Kisbíróhoz és a Zona is.

Magyar Michelin-csillagos árak

A friss kétcsillagos Onyxban csütörtökön, pénteken és szombaton déltől fél háromig ebédelhetünk, vacsorára pedig keddtől szombatig várják a vendégeket este fél héttől tizenegyig. Ettől eltérő időpontokban - vagyis délelőttönként, ebéd és vacsora között, valamint hétfőn és vasárnap egész nap - az étterem zárva tart. Annak, aki a budapesti Vörösmarty téren található vendéglátóhelyen szeretne étkezni, alaposan a zsebébe kell nyúlnia. A legolcsóbb választható ételsor, a "3 fogásos ebéd menü" ára 17 900 forint, az ehhez ajánlott borsor 9900 forint. Tehát vendégenként 27 800 forintot kérnek majd el tőlünk távozás előtt.

3 fogásos ebéd menü
Előétel: Tőkehal, tokhalkaviár, író, kapor vagy Libamáj, körte, kandírozott gyömbér
Leves: Ököruszály consommé vagy Gomba veluté, pirított gombák, mangalica hab
Főétel: Pisztráng, halászlé, kagyló vagy Érlelt ribeye, zeller variációk, bivaly mozzarella, hagyma por
Desszert: "Túró rudi", homoktövis, sütőtök vagy Csokoládé, feketeribizli, piemonti mogyoró

A legdrágább választható ételsor az Onyxban vacsoraidőben kapható. A "8 fogásos menü" ára 34 900 forint, az ehhez ajánlott borsor pedig további 21 900 forintba kerül. Vagyis egy-egy ilyen gasztronómiai csúcsélmény esetén összesen 56 800 forinttal számolhatunk - természetesen fejenként. 

8 fogásos menü
Feketegyökér, cékla, petrezselyem
Tőkehal, tokhalkaviár, író, kapor
„Rillette” golyó, káposzta, borsikafű
Pisztráng, halászlé, kagyló
Gomba veluté, pirított gombák, mangalica hab
Érlelt ribeye, zeller variációk, bivaly mozzarella, hagyma por
Csalán, torma, édeskömény
"Túró rudi", homoktövis, sütőtök

A Michelin-csillag története

A Michelin Guide és a Michelin autógumi-gyártó névazonossága nem véletlen. A francia abroncsgyártó 1900-ban azzal a szándékkal adta ki az első éttermi kalauzt, hogy ezzel is az autózást népszerűsítse, vagyis közvetve az autógumik vásárlását segítse elő. Bár akkoriban még nem érte el a Franciaországban regisztrált autók száma a háromezret, az első kiadást ennek ellenére 35 000 példányban nyomtatták ki, és teljesen ingyenesen osztogatták.

A nagy sikerre tekintettel azonban 1920-tól már pénzért kínálták a vörös borítós könyvet, a csillagos értékelést pedig 1926-tól vezették be. Az éttermek besorolását névtelen kritikusok végzik. A franciául csak inspectornak nevezett szakértők öt szempont alapján döntenek egy-egy vendéglátóhely értékeléséről:

  • Az ételek minősége
  • A sütés, főzés, ízesítés tökéletessége
  • A konyha eredetisége, stílusa
  • Az ár-érték arány
  • A látogatások gyakorisága

Ezek alapján kapnak az egyes helyek egy, két, vagy három Michelin-csillagos minősítést. A csillagok számának is fontos jelentése van:

  • Egy csillag: kellemes úti kitérőt jelentő, kiváló fogásokkal büszkélkedő étterem.
  • Két csillag: olyan kitűnő étterem, amely miatt érdemes az utazóknak hosszabb kitérőt is tenni.
  • Három csillag: az étterem meglátogatása külön utazást is megér.

A legtöbb három csillagos éttermet talán némi meglepetésre nem Franciaországban (28), hanem Japánban (34) jegyzik. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek