6 évnél régebbi cikk

Jöhet a még több ingyen wifi Székesfehérváron - városunk is rajta van a listán, ahova hozzáférési pontokat telepíthetnek
Fehérvár Médiacentrum fotója
alon.hu
Jöhet a még több ingyen wifi Székesfehérváron - városunk is rajta van a listán, ahova hozzáférési pontokat telepíthetnek

Bár számos település önkormányzata, így Székesfehérvár is biztosít például a történelmi belvárosában ingyenes wifit, az Európai Unió pályázatán most közel 3000 magyar település, köztük városunk is pályázhat ingyenes hozzáférési pontok kiépítésére.

Ugyan egy nyári cikkünkben megállapítottuk: jó helyzetben vagyunk itt, Székesfehérváron, azért lássuk be, ingyen wifiből soha nem elég! Úgy tűnik, hogy a fejlesztésre most jó lehetőség is nyílik, ugyanis kedden indította el az Európai Bizottság a WiFi4EU portált, ezzel lehetővé vált, hogy az európai települések már regisztrálhassanak uniós támogatásért, hogy ingyenes wifi-hozzáférési pontokat létesítsenek közterületeiken. 

A program 15 ezer eurót, vagyis mintegy 4,6 millió forintot biztosít egy-egy önkormányzatnak, hogy a közösségi élet színterein - könyvtárakban, múzeumokban, parkokban, köztereken - internetkapcsolatot építsenek ki. A közel 3000 települést tartalmazó lista, amelyen Székesfehérvár is szerepel, már nyilvános, ugyanakkor pályázati kitétel, hogy az ugyanazon közösségi térben hasonló jellemzőkkel rendelkező, már létező, ingyenes hálózatok mellett tervezett wifi-hozzáférési pontok nem részesülhetnek támogatásban.

Az EU 2020-ig összesen 120 millió eurót nyújt az uniós tagállamok, valamint Norvégia és Izland mintegy nyolcezer településének, hogy ingyenes és nyilvános wifi-szolgáltatásokat biztosító berendezéseket szerezzenek be. A WiFi4EU-hálózatok ingyenesek lesznek, nem lesznek rajtuk reklámok, és használatukért a felhasználóknak nem kell személyes adataikat megadniuk, ugyanakkor a fenntartásuk, a hálózat karbantartásának költségei az önkormányzatot terhelik.
(forrás: MTI)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek