2018. október 23. kedd Gyöngyi
Menü

Az ország legjobbjaként írt történelmet a fehérvári Tüske Péter, a Bugát környezetvédelmi technikus diákja

Az ország legjobbjaként írt történelmet a fehérvári Tüske Péter, a Bugát környezetvédelmi technikus diákja
Tüske Péter és felkészítő tanára, Győri Marianna (Fotó: bugat.hu)

Tüske Péter, a Bugát Pál Szakgimnázium és Szakközépiskola környezetvédelmi technikus tanulója nyerte a 2017/2018-as tanév Országos Szakmai Tanulmányi Verseny környezetvédelmi kiírását. Ezen kívül Péter nemcsak hogy behúzta az aranyat, de mindjárt - a verseny történetében először - száz százalékos eredménnyel térhetett haza.

2018. március 13-án a Budapesti Műszaki SZC Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakgimnáziumában került megrendezésre az az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny, amelynek környezetvédelmi ágazatában a székesfehérvári Bugát Pál Szakgimnázium és Szakközépiskola is érdekelt volt. 

A Bugát az iskolánként indítható maximális létszámmal, azaz hét emberrel nevezett és már az első fordulón, Gödöllőn három nebulójuk is bekerült az ország tizenöt legjobb versenyzője közé. A döntő előtti napokban azonban a másik két továbbjutott diák lebetegedett, így Tüske Péter egyedül vágott neki a végső megmérettetésnek. Erről, a felkészülésről és a jövőről kérdeztük a friss győztest.

Milyen érzés történelmet írni?

Ez érdekes, ugyanis ez nem volt benne az általam elképzelt forgatókönyvben. Nekem ez volt az első versenyem, eddig még nem értem el ekkora sikert... nagyon jó érzés volt! Természetesen mindenki gratulált, de főleg a családom és anya volt nagyon oda, ők is nagyon nagy örömmel fogadták. Röviden tömören: elképesztő siker és nagy megelégedéssel töltött el.

Azon túl, hogy természetesen rendkívül fontos, miért pont a környezetvédelem?

Nekem mindig is sokat jelentett a természet: kicsiként is sok enciklopédiám volt, jó vastagok - akkor még fel se fogtam, mi van benne - és amikor otthon voltam mindig olvastam, bújtam őket. Emellett sokat járunk túrázni, a természetközeliség az életünk része, főleg ősszel és tavasszal segít kikapcsolni az embert. Így szerettem meg a természetet, az állatokat és a növényeket. Amikor megtudtam, hogy ezt szakmaként is lehet tanulni, akkor úgy voltam vele, hogy nekem a Bugátba kell járnom környezetvédelmi technikusira.

Hogyan zajlott a Országos Szakmai Tanulmányi Verseny?

Ugye ahogy felépülnek a vizsgák: van írásbeli, szóbeli és gyakorlati rész. Január végén volt az első forduló Gödöllőn, ahol írásbelivel kezdtünk, majd tizenöten jutottak tovább a második fordulóba. Bugátosok közül hárman jutottunk tovább, de a másik két versenyző sajnos a döntő előtt lebetegedett, amely a Budapesti Műszaki SZC Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakgimnáziumában volt. A Petrikről azt kell tudni, hogy az a suli az etalon a környezetvédelmi képzésben. Itt volt a gyakorlat és a szóbeli rész is március 12-13-án (hétfő-kedd). Hétfőn volt a gyakorlat, kétszer két és fél óra, majd jött a szóbeli, ahol meg voltak adva a tételek és azokból feleltünk bizottság előtt.

Milyen volt a felkészülés?

Különóráim nem voltak, de itt a versenynél éreztem meg azt, hogy mennyire fontos volt végig tanulni a suliban. Nagyon sokat merítettem az elmúlt pár évben megtanultakból. Nyilván kidolgoztam a szóbeli tételeket - ugyanis azokat megadták előre - így fel lehetett készülni, de főként az általános ismereteimből merítettem. A verseny előtti hetekben azért volt egy intenzívebb másfél hetes felkészülés. Az írásbelire nem készültem különösebben, a szóbeli volt, amit nagyon meg akartam nyomni, így azt gyakorolgattuk Győri Marianna felkészítő tanárommal, aki a versenyre is elkísért. Nagyon nagyra becsülöm a Bugátos munkaközösséget, a tanári kart, ugyanis nagyon jó kis csapatról beszélünk és mindegyik tanár beletette a maga részét a sikerbe.

Miként látod a jövőd? Marad a környezetvédelem?

Az a tervem - nyilván nem baj, hogyha nem ezen a területen tudok elhelyezkedni -, ha már környezetvédelmet tanultam és szeretem is, akkor szívesen foglalkozom ezzel a jövőben. Bennem annyira nincs meg az, hogy minden áron továbbtanuljak. Amikor nyári gyakorlaton voltam az ívóvíz laborban, akkor azt szívesen csináltam. Szeretek dolgozni: van egy munka, valamit meg kell csinálni és ha kész, akkor az nagy megelégedéssel tölt el. Ki szeretném magam próbálni, hogy mint munkahelyi dolgozó, hogyan állnám meg a helyem, aztán utána jöhet levelezőn a továbbtanulás is.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

 • Óraátállítás - még nem döntött a kormány
  Óraátállítás - még nem döntött a kormány
 • Megérezte a járattörléseket a Ryanair
  Megérezte a járattörléseket a Ryanair
 • Egyre több Ladát vesznek
  Egyre több Ladát vesznek
 • Felelős gazdik - feltételekhez kötnék a kutyatartást
  Felelős gazdik - feltételekhez kötnék a kutyatartást
 • Nem az ellátást kell fizetni!
  Nem az ellátást kell fizetni!
 • Már most érezhető a brexit negatív hatása
  Már most érezhető a brexit negatív hatása
 • Hálózatkutatás magyar vezetéssel
  Hálózatkutatás magyar vezetéssel
 • Középvállalati fejlesztési program - több mint 200 vállalkozás érintett
  Középvállalati fejlesztési program - több mint 200 vállalkozás érintett

Eseménynaptár

 • Zenekadémia - újra megszólalt a Voit-orgona
  Zenekadémia - újra megszólalt a Voit-orgona
 • Brexit - már csak egy akadálya van
  Brexit - már csak egy akadálya van
 • Egyre többen kötnek utasbiztosítást belföldön is
  Egyre többen kötnek utasbiztosítást belföldön is
 • Fimünnep premier előtti vetítésekkel
  Fimünnep premier előtti vetítésekkel
 • Tisztul a levegő
  Tisztul a levegő
 • Kárpátalja - eljárás indult a magyarellenes plakátok miatt
  Kárpátalja - eljárás indult a magyarellenes plakátok miatt
 • Pocokinvázióra figyelmeztet a Nébih
  Pocokinvázióra figyelmeztet a Nébih
 • Németh Szilárd - most is érezhető a rezsicsökkentés
  Németh Szilárd - most is érezhető a rezsicsökkentés
 • Október 23. - gyűjteni kell az emlékeket
  Október 23. - gyűjteni kell az emlékeket
 • Október 23. - ünnepi megemlékezés és utcaszínház
  Október 23. - ünnepi megemlékezés és utcaszínház
 • Húszéves a Fejér Megyei Osteoporosis Klub
  Húszéves a Fejér Megyei Osteoporosis Klub
 • Drónos ételfutárokat indít az Uber
  Drónos ételfutárokat indít az Uber
 • Október 23. - Ingyenes programok a múzeumban
  Október 23. - Ingyenes programok a múzeumban