6 évnél régebbi cikk

Nyitvatartás, MÁV, parkolás, időjárás: minden infó egy helyen a húsvéti hétvégéről
Fehérvár Médiacentrum fotója
Horváth Reni
Nyitvatartás, MÁV, parkolás, időjárás: minden infó egy helyen a húsvéti hétvégéről

Az idei második négynapos hétvége már csütörtökön elkezdődik és egészen kedd reggelig tart. A húsvéti ünnepek alatt változik Székesfehérváron a parkolási rend, az üzletek nyitvatartása és országszerte a MÁV menetrendje is. Egyelőre úgy tűnik, hogy esős, felhős négy napunk lesz. Minden infó egy helyen a húsvéti hosszú hétvégéről.

MÁV

Március 29-ével megkezdődött a tavaszi szünet, és ezen a napon már a vonatok sem a megszokott hétköznapi menetrend szerint járnak.  - adta hírül közleményében a MÁV. Március 29-én a pénteki, 30-án a szombati, 31-én és április elsején az ünnepnapi, 2-án a vasárnapi, 3-án pedig a szokásos munkanapi menetrend szerint közlekednek a vonatok.

A pénztárak előtti sorban állás elkerülése érdekében a társaság arra kéri az utasokat, hogy váltsanak - a vonatokon akár mobiltelefonon is bemutatható - 10 százalékos kedvezményű e-vonatjegyet. Az automatánál vásárolt jegyeknél 5, a menetrendi keresőben @ jellel jelölt, csúcsidőn kívüli vonatokra legalább száz kilométer távolságra váltott e-vonatjegyekre pedig 20 százalékos kedvezményt kapnak az utasok. A gyermekek, a kis- és nagycsaládok, a tanulók, a diák- és felnőttcsoportok, a nyugdíjasok is élhetnek a szokásos kedvezményekkel. A 26 éven aluliak 33 százalékos kedvezménye március 29-én, csütörtökön 10 órától április 2., hétfő éjfélig vehető igénybe - közölték.

Bővebb tájékoztatás a MÁV-csoport honlapján (www.mavcsoport.hu) érhető el, de hívható a Mávdirekt telefonos ügyfélszolgálata +36 (1) 3 49 49 49-es telefonszámon. Telekom-hálózatból hívható a +36 (30) 499 4999-es, Telenor-hálózatból a +36 (20) 499 4999-es, Vodafone-hálózatból a +36 (70) 499 4999-es szám.

Parkolás

Péntektől hétfőig a hosszú hétvége egyik napján sem kell parkolódíjat fizetni Székesfehérváron - írja a városgondnokság honlapja. Az ingyenes parkolásról minden érintett értesül, hiszen nem működnek majd a parkolóautomaták a városban, és telefonon sem lehet majd parkolójegyet vásárolni. Csütörtök után tehát legközelebb majd csak kedd reggel kell parkolójegyet vásárolni a fizetős zónákban.

Üzletek nyitvatartása

Az üzletek nyitvatartása a húsvéti időszakban a következők szerint alakul az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) tájékoztatása szerint:

  • Március 30. péntek: az üzletek zárva lesznek
  • Március 31. szombat: szokásos rendnek megfelelő (egyes kisebb üzletek, iparcikk boltok zárva lesznek)
  • Április 1. vasárnap: az üzletek zárva lesznek
  • Április 2. hétfő: az üzletek zárva lesznek

A zárvatartási időszakban március 30. és április 1-2. a jogszabályok alapján nyitva tartó kivételek:

  • benzinkutak
  • az ügyeleti rend szerint működő gyógyszertárak
  • önálló virágboltok
  • újságosok
  • édességboltok
  • a vendéglátó- és szórakozóhelyek
  • kisebb, jellemzően nonstop üzemelő boltok, illetve a trafikok, amennyiben maga a tulajdonos vagy a családtagja áll a pult mögé (a kifejezetten a húsvét alkalmából rendezendő vásárokon, fesztiválokon az alkalmazottak is beállhatnak árusítani, mivel ezeket a programokat az ünnepekre szervezik, vagyis rendeltetésük indokolja)

Április 3-tól, keddtől a szokásos rendjüknek megfelelően fogadják az üzletek a vásárlókat. A nyitva tartás változásáról az üzlet bejáraton kifüggesztett felirattal tájékoztatni kell a vásárlókat.

Időjárás

Pénteken nagyobbrészt erősen felhős időre számíthatunk, inkább csak rövid napos időszakok lehetnek - írja az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése. Többfelé várható eső, zápor, szórványosan zivatar is kialakulhat. A délire forduló szél napközben megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 8 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 13 és 18 fok között várható, az Északi-középhegység térségében valószínű ennél kissé hűvösebb.

Szombaton többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, csak rövid időszakokra süthet ki nap. Országszerte várható eső, zápor, többfelé zivatar is kialakul. A déli, délnyugati szél megerősödik, elsősorban a Nyugat-Dunántúlon helyenként viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 5 és 11, a legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 21 fok között alakul.

Vasárnap átmeneti felszakadozások mellett többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, estétől valószínű délnyugat felől határozott felhőzet-csökkenés. Kezdetben többfelé valószínű eső, zápor, majd délután gyengül a csapadékhajlam. A mindenütt északnyugatira forduló szél nagy területen viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 3 és 9, a legmagasabb nappali hőmérséklet 7 és 13 fok között várható.

Húsvét hétfőn keleten is csökken a felhőzet, és ezt követően országszerte többnyire gyengén felhős, napos idő ígérkezik. Néhol zápor előfordulhat. Az északnyugati szelet nagy területen viharos lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és +5, a legmagasabb nappali hőmérséklet 9 és 15 fok között valószínű.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek