5 évnél régebbi cikk

Idén próbáld ki ezt a húsvéti kalács helyett!
·Gasztrorecept·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kiss László
Idén próbáld ki ezt a húsvéti kalács helyett!
·Gasztrorecept·Utolsó frissítés: undefined

Valamilyen kalácsféleséget szinte minden országban esznek a húsvéti lakomához. Ha a szíved mélyén kicsit már unod a hagyományos foszlós, fonott kalácsot, próbáld ki az angolok kedvencét, a keresztes zsemlét.

Ez a húsvéti étel Angliából ered, de hasonló hagyományos húsvéti zsemle kerül az asztalra Csehországban, Németországban és Hollandiában is. Kelt tésztája jellemzően édeskés, de kiválóan illik a sós ízekhez, így természetesen a húsvéti sonkához is.

Az eredeti brit hagyományok szerint a hot cross bun egy nagypénteki fogás, nevét pedig a tetejére lisztből és vízből készült keresztről kapta. A kereszt eredetileg a négy égtájat, illetve a tavaszi napéjegyenlőséget szimbolizálta. Amióta pedig a keresztes zsemle az egyházi ünnepek hagyományos eledele lett, Jézus keresztre feszítését szimbolizálja.

Fogyasztásához mind a mai napig sok babona kapcsolódik. Úgy tartják, hogy szerencsét hoz az útra kelőknek, sőt gyógyító hatást is tulajdonítanak neki. Konyhában fellógatva megóv a lakástüzektől, ha pedig megosztjuk egy barátunkkal, megerősödik a kapcsolatunk.De ha mindezekre a csodatételekre valójában nem is képes, egyedi ízvilága miatt tényleg érdemes neki helyet szorítani a húsvéti asztalon.

Természetesen receptet is hoztunk hozzá, kolléganőnk, Kurucz Tünde gasztroblogjáról, a fitfoodchallenge.reblog.hu- ról, ahol további különleges húsvéti recepteket is találsz! A keresztes zsemle receptjét ide kattintva olvashatod!

Jó étvágyat és Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánunk!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek