6 évnél régebbi cikk

WAC VB: éremesőnek örülhettek megyénk kempósai
WAC VB: éremesőnek örülhettek megyénk kempósai

Hazaérkezett a portugáliai Word All-Styles Championship-ről a Magyar Zen Bu Kan Kempo Sportági Szövetség által delegált válogatott. A csapatban négy Fejér megyei fiatalt találunk: Burián Bendegúzt, Koza Márkot, Tombácz Tamást és Tóth Daniellát. Koncz Viktória saját nevezőként gyűjtött be érmeket.

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is részt vett a harcművészetek ünnepségének is méltán nevezett portugáliai Word All-Styles Championship rendezvényen a Magyar Zen Bu Kan Kempo Sportági Szövetség. A szövetség minden évben kiválasztja a legjobb versenyzőit, és azokat küldi a portugáliai világbajnokságra, ahová körülbelül 40 országból érkezik több ezer harcművész, hogy különböző szabályrendszerben méresse meg magát.

A Magyar Zen Bu Kan Kempo Sportági Szövetség válogatottjának egy része útban Portugália felé

A válogatottba Ifi-junior kategóriában a fiúk között országosan a négy legeredményesebb versenyző közül három idén Fejér megyéből került be, akik a 2017-es évi kimagasló versenyeredményeikkel, szorgalmas munkájukkal és kemény küzdelmeikkel érdemelték ki a VB-re való kijutást: Burián Bendegúz Csőszről, Koza Márk Székesfehérvárról, Tombácz Tamás pedig Jenőről jár be a Székesfehérvári Kempo Egyesület termébe, hogy tudását fejlessze.

A versenyekre évek óta az egyesület vezetője, az 5 danos Gáncs Ferenc és Polgár Tamás 2 danos fekete öves mester készíti fel az ifi-junior csapatot. A fiúk az elmúlt években már mind tagjai voltak a válogatottnak, ezért nem volt nekik teljesen új a portugáliai világbajnokság.

Burián Bendegúz, Koza már és Tombácz Tamás mesterükkel, Polgár Tamással

A kis kemposok technikai számokban, formagyakorlatban, fegyveres formagyakorlat és önvédelem, illetve küzdelmi kategóriákban mérték össze tudásukat a többi országból érkező harcossal. Eredményeik pedig igencsak lenyűgözőek lettek:

Burián Bendegúz Fegyveres kata-ban 4. helyezést ért el, NoGi földharcban első lett, Önvédelemben negyedik, Gi földharcban pedig első! – Vagyis két számban is világbajnoki helyezést szerzett!

Burián Bendegúz

 „A verseny nagyon tetszett, ahogyan maga a város és az utazás is.” – mesélte Bendi – „A szervezésről viszont már nem mondhatom el ugyanezt, mert volt olyan versenyszám, ahonnan kizártak csak azért, mert amikor szólítottak, akkor épp egy másik páston küzdöttem. Az edzőm szólt, hogy pár perc és odaérek, de nem vártak rám azzal az indokkal hogy "ez a szabály".

Az ifjú titán úgy érzi, hogy földharcban és küzdelemben is sokat fejlődött, amit ezúton is köszön Szolnok Istvánnak, Hegyi Barnabásnak és Kiliti Ferencnek. Bár hozzátette, hogy van mit fejlődnie, például meg kell tanulnia, hogy ne szórja el az ütéseket, és zártabban kell küzdenie.

Burián Bendegúz az egyik mérkőzés után edzőjével, Polgár Tamással

Hazaérkezése után a kis kempós nem pihent („Nem fáradtam el. Ott folytatom, ahol abbahagytam”), hanem másnap már ment is újra edzésre, és segített az édesapjának. Két hét múlva újra megméretteti magát, a Hungarian Open-re megy Gyöngyösre, amely szintén egy UWSKF verseny.


Társa, Koza Márk a VB-n Kata-ban 1. helyezést kapott, önvédelemben 2. helyet, Semi kontaktban 3. helyet, NoGi földharcban 1. helyet, Gi földharcban 1. helyet, Rumble sparring-ban 1. helyet. – Ez négy számban is világbajnoki helyezés!

Koza Márk

Mint mesélte, nagy megkönnyebbülést jelentett neki, hogy idén nem kellett éjfélkor is tatamira mennie, hanem 18-19 óra felé már véget értek a viadalok. Sőt, még ennél korábban is végezhettek volna, ha egy-egy pást nem állt volna órákig.

„Erősségnek láttam, hogy a magyarok a földön taroltak, illetve nagyon sok küzdelmi számban az élen jártak.” – mesélte – „Igazságtalannak tartottam, hogy a páston nem tudták megérteni, hogy a hívott versenyző másik páston szerepel épp, és nem bír megjelenni, és nem voltak képesek késleltetni a bunyóját. Ezért léptettek is le pár magyar versenyzőt. Érzem, hogy a Light WAC versenyszámot (folyamatos küzdelem) elrontottam, fáradtság okán, hisz nem volt időm pihenni a NOGI mérkőzésem után. Így fáradtan léptem fel a tatamira és nem voltam képes ott lenni fejben.”

A fehérvári klub fiai

Már úgy érzi, hogy idén jobban teljesített a VB-n, mint tavaly. Akkor azért kapott ki, mert képzettebbek voltak az ellenfelei. Most viszont nem állt elő ilyen helyzet (visszanézve a felvételeket: profibb is volt Light WAC-ban).

Az étkezést mint mindig, úgy most is magunknak kellett megoldanunk. Szerencsére volt velünk két anyuka, akik gondoskodtak róla, hogy ne üres hassal harcoljunk.” – mondta – „Esténként viszont elmentünk étterembe is. A portugál konyha egyébként a közelébe se ér a magyarnak. A kiszolgálással szintén volt gondunk. Az egyik helyen hiába rendeltük meg a vacsorát, egy óra múlva se kaptuk meg, ezért visszamondtuk a rendelést és inkább távoztunk.”

A Székesfehérvári Kempo Egyesület harmadik versenyzője, Tombácz Tamás Önvédelemben, Gi földharcban, NoGi földharcban és Kata-ban 2. lett, Low kick-ban pedig harmadik.

Tombácz Tamás

Elmondta, hogy most jobban fel volt lelkileg készülve a versenyre. Azt nem tartotta szerencsésnek, hogy a döntőket átrakták az utolsó napra, amikor már mindenki nagyon fáradt volt, és a várakozás is hosszúra nyúlt.

„Igazságtalan volt, hogy a portugál bírók a saját versenyzőiknek fújtak, az ő javukat szolgálták.” – panaszkodott  a fiú – „Ezért hátrány ért a döntőbe jutásért vívott harcban, s ezt a problémát más magyar fiúnál is észrevettem. A VB egyébként keményebb volt, mint tavaly, legalábbis számomra, mert több mérkőzésen vettem részt és nagyobb súlycsoportban harcoltam.”

Tamás a dobogón

Tamást kimerítette a VB-re való felkészülés és maga a verseny, ezért most a párjára koncentrál pár napig, vele tölti minden idejét. A következő versenye Gyöngyösön lesz, de valójában tét nélkülinek mondható, legalábbis abban a tekintetben, hogy a 2019-es VB-re nem tud koncentrálni. Fontosabbnak tartja – érthetően – a jövő évi szakmunkás vizsgáját, így most a tanulás kerül majd jobban előtérbe.

Jövőre el szeretnék érni minimum 60 %-ot az SZKT Szakma Kiváló Tanulója versenyen, úgyhogy rengeteg tanulás vár még rám. Nem tudnék heti öt edzésre járni, erősíteni, technikát fejleszteni, és mellette olyan színvonalon vizsgázni, ahogy szeretnék. Így most a sportot nem olyan megfeszítve fogom művelni.”

A Magyar Zen Bu Kan Kempo Sportági Szövetség negyedik megyei delegáltja, a nagylóki Tóth Daniella Sárbogárdon, Nagylókon és Sárosdon készült fel a VB-re, valamint részt vett a fehérvári közös edzéseken is. Koncz Viki tanítványa immár negyedik alkalommal vett részt a VB-n. A fiatal lány Kata-ban negyedik lett, NoGi földharcban, Gi földharcban és Light kontaktban második, az Önvédelem és a Semi kontakt pedig egyaránt harmadik helyezést hozott neki.

A magyar válogatott éremesőnek örülhetett

A VB-n részt vett saját nevezőként Koncz Viktória is, aki Zenés Kata-ban és Kata-ban haramadik lett, a Gi földharc és a Semi kontakt pedig egy-egy aranyat eredményezett. – Két számban is VB-győzelem!!

„Az évente megrendezésre kerülő világbajnokságon remekül le lehet mérni mennyit is fejlődtek a tanítványok egy-egy esztendő alatt, hol is tartanak a magyar kemposok a nemzetközi harcművészek mezőnyében.” – nyilatkozta lapunknak Polgár Tamás edző – „A fehérvári kemposok már több éve rendszeresen tagjai a kempo válogatottnak. Az idei világversenyen a magyar Zen Bu Kan kemposok megmutatták, hogy mennyire sokoldalú harcosok, és milyen keményen tudnak küzdeni. A technikai számokban és a kőkemény full kontakt szabályrendszerekben is remek eredményeket értek el. Nagyon jó érzés volt a magyar csapat tagjának lenni, hiszen a versenyzők, edzők és kísérők egy emberként segítették, támogatták egymást a teljes verseny ideje alatt! Nagyon büszke vagyok a tanítványaimra. Köszönet mindenkinek, aki támogatta segítette utazásunkat, felkészülésünket, vagy otthonról szorított értünk!”

Csodás emlék a srácoknak!

Összességében elmondható, hogy A Magyar Zen Bu Kan Kempo Sportági Szövetség által delegált válogatott idén is nagyon erősnek bizonyult küzdelmi versenyszámokban, így főként Gi, NoGi, Knockdown, MMA, Low kick és K1 versenyszámokban brillíroztak a sportolók.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek