2018. október 22. hétfő Előd
Menü

Metallica gives you heavy! - koncerten jártunk

Metallica gives you heavy! - koncerten jártunk
Fotó: facebook.com/Metallica

Bajban vagyok, mert megígértem a mai szerkesztőnek, hogy írok valamit a Metallica koncertről. Nagyon nehéz életem első ilyen élményéről szót ejteni. Előzetesen voltak ugyan elképzeléseim, de ez minden képzeletet felülmúlt.

Ugye adott egy olyan márkanév, amit a világon mindenhol ismernek. Az elmúlt több mint harminc évben eljutottak arra a szintre, ahol már teljesen mindegy, mit csinálnak, akkor is teltház előtt adnak koncertet. Ennek ellenére nem ülnek bele a tutiba, nem kényelemesednek el, minden apróságra odafigyelnek, „emberközeli” élményhez juttatják a rajongókat, és teszik mindezt teljesen hitelesen.

Metallica gives you heavy! - koncerten jártunk

(Fotó: Heiter Balázs) 

A Metallica éppen turnén van, a 2016-ban megjelent legutóbbi Hardwired to Self-Destruct című lemezével járja a világot. Ez az album tavaly mindenféle eladási rekordot megdöntött, nem véletlenül. De miben is rejlenek ezek az apró figyelmességek a koncerteken? Aki nyomon követi a különféle közösségi felületüket, az pontosan tudja, hogy ahol tudnak, ott jótékonykodnak. Nem volt ez másképpen hazánkban sem, hiszen a zenekar több mint 4 millió forintot adományozott a Gyermekétkeztetési Alapítványnak. A másik hatalmas gesztus, hogy mindenhol eljátszanak az adott ország zenei repertoárjából valamit. Ez úgy tűnik elsősorban Kirk Hammett és Robert Trujillo (teljes neve: Roberto Agustín Miguel Santiago Samuel Perez de la Santa Concepción Trujillo Veracruz Batista) kiváltsága. Bécsben Falcóval, Prágában a Jozin z bazinnal kedveskedtek, úgyhogy napok óta ment a találgatás, hogy itt vajon mit játszanak majd. Sokaknak kézenfekvő volt a Tavaszi szél vizet áraszt, ahogyan azt tette 1986-ban a Queen. Aztán jogos félelmek is körvonalazódtak a Nézését meg a járását illetően. Végül (ahogyan arról már nyilván mindenki értesült) a Tankcsapda, A legjobb méreg című klasszikus, magyar rockslágerével ajándékoztak meg bennünket.

 

Őszintén szólva, mi itt Magyarországon annak is örülni szoktunk, ha Budapest helyett, nem Bukarestet mond az előadó, szóval szavak nincsenek erre a jelenségre, amit a Metallica képvisel, és akkor még nem beszéltünk az Országházzal díszített pengetőkről, a vetítésekről, és arról, hogy Lars Ulrich elmondta, hogy már játszottak az MTK stadionban is. James Hetfield pedig mindenkit üdvözöl a „Metallica familyben” és bratyizik a közönséggel, többek között megszólít egy fiatalembert két dal között, megkérdezi hány éves, közli vele, hogy ad neki heavyt (Metallica gives you heavy!) és neki címezi a soron következő dalt, a Sad ButTrue-t.

Illúzióink ne legyenek, ezek mindenhol kötelező műsorelemek, ezek a fordulatok mindenhol megvannak. Tökéletesen, grammra kiszámolt, kiszámított előadás. De illúzió ez egyáltalán? Elhisszük, hogy tudják, hol vannak, kiknek játszanak és hogy mi vagyunk a világ legjobb közönsége. Ugye a kérdés az, hogy vajon mi lenne ezek nélkül a fűszerek nélkül? A válasz természetesen teltház. Szóval, ha valahol tanítják azt, hogy hogyan maradjunk emberek – vagy legalábbis legyünk újra azok – rocksztárként és azt, hogy hogyan legyünk jó fejek, akkor a Metallica biztosan kötelező tananyag. Akik ott voltak a csütörtöki koncerten, azt gondolom, sokkal többet kaptak annál, mint amit előzetesen el tudtak képzelni. Főleg, ha – mint nekem – ez volt az első Metallica koncertélményük. Továbbá ne feledkezzünk meg a hangosításról, a show-elemekről, a színpadi képről és a dalokról sem. Izgalmas elképzelés az, hogy a színpad a nézőtér közepén van, így minden oldalról tökéletesen lehet látni azt, mi történik éppen. Micsoda fantasztikus ötlet világító drónokkal feldobni egy-egy dalt? Stb. stb. stb. De én ezt nem is szeretném tovább ragozni. Aki esetleg lemaradt, annak ajánlom figyelmébe az Antal Nimród nevével fémjelzett Through the Never című koncertfilmet. Végül azért álljon itt a Budapesti koncert setlistje:

 

Setlist from tonight's show in Budapest! ?? #MetInBudapest #Metallica #WorldWired

Metallica (@metallica) által megosztott bejegyzés,

 Itt pedig az új lemez: 

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

 • Elárverezik Stephen Hawking személyes tárgyainak egy részét
  Elárverezik Stephen Hawking személyes tárgyainak egy részét
 • Gerincjóga az Egészségfejlesztési Irodában
  Gerincjóga az Egészségfejlesztési Irodában
 • Csütörtökön döntenek a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatásáról
  Csütörtökön döntenek a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatásáról
 • Rendkívüli jégeső zúdult Rómára
  Rendkívüli jégeső zúdult Rómára
 • Illegális migránsokat állítottak meg a magyar-román határnál
  Illegális migránsokat állítottak meg a magyar-román határnál
 • 1956-os relikviával gazdagodott a Nemzeti Múzeum
  1956-os relikviával gazdagodott a Nemzeti Múzeum
 • Október 23. - Rétvári: Magyarország a hősök földje
  Október 23. - Rétvári: Magyarország a hősök földje
 • Számos intézkedéssel segítik a temetőlátogatást Fehérváron
  Számos intézkedéssel segítik a temetőlátogatást Fehérváron

Eseménynaptár

 • Dagad a nemzetközi botrány a szaúdi újságíró megölése miatt
  Dagad a nemzetközi botrány a szaúdi újságíró megölése miatt
 • 56 hőseire emlékezik a magyarság
  56 hőseire emlékezik a magyarság
 • Óriási egerek tizedelik a tengeri madarakat egy atlanti-óceáni szigeten
  Óriási egerek tizedelik a tengeri madarakat egy atlanti-óceáni szigeten
 • Újraélesztési képzést indít a városmajori szívklinika
  Újraélesztési képzést indít a városmajori szívklinika
 • Baseballütőkkel támadt ismerősükre két férfi és két nő Miskolcon
  Baseballütőkkel támadt ismerősükre két férfi és két nő Miskolcon
 • Elárverezik Marilyn Monroe zsidó imakönyvét
  Elárverezik Marilyn Monroe zsidó imakönyvét
 • Múzeumi szakkör kicsiknek és nagyoknak
  Múzeumi szakkör kicsiknek és nagyoknak
 • Marad az enyhe idő
  Marad az enyhe idő
 • A Fadrusz-keresztnél imádkoztak a történelmi egyházak képviselői
  A Fadrusz-keresztnél imádkoztak a történelmi egyházak képviselői