2018. augusztus 21. kedd Sámuel
Menü

Metallica gives you heavy! - koncerten jártunk

Metallica gives you heavy! - koncerten jártunk
Fotó: facebook.com/Metallica

Bajban vagyok, mert megígértem a mai szerkesztőnek, hogy írok valamit a Metallica koncertről. Nagyon nehéz életem első ilyen élményéről szót ejteni. Előzetesen voltak ugyan elképzeléseim, de ez minden képzeletet felülmúlt.

Ugye adott egy olyan márkanév, amit a világon mindenhol ismernek. Az elmúlt több mint harminc évben eljutottak arra a szintre, ahol már teljesen mindegy, mit csinálnak, akkor is teltház előtt adnak koncertet. Ennek ellenére nem ülnek bele a tutiba, nem kényelemesednek el, minden apróságra odafigyelnek, „emberközeli” élményhez juttatják a rajongókat, és teszik mindezt teljesen hitelesen.

Metallica gives you heavy! - koncerten jártunk

(Fotó: Heiter Balázs) 

A Metallica éppen turnén van, a 2016-ban megjelent legutóbbi Hardwired to Self-Destruct című lemezével járja a világot. Ez az album tavaly mindenféle eladási rekordot megdöntött, nem véletlenül. De miben is rejlenek ezek az apró figyelmességek a koncerteken? Aki nyomon követi a különféle közösségi felületüket, az pontosan tudja, hogy ahol tudnak, ott jótékonykodnak. Nem volt ez másképpen hazánkban sem, hiszen a zenekar több mint 4 millió forintot adományozott a Gyermekétkeztetési Alapítványnak. A másik hatalmas gesztus, hogy mindenhol eljátszanak az adott ország zenei repertoárjából valamit. Ez úgy tűnik elsősorban Kirk Hammett és Robert Trujillo (teljes neve: Roberto Agustín Miguel Santiago Samuel Perez de la Santa Concepción Trujillo Veracruz Batista) kiváltsága. Bécsben Falcóval, Prágában a Jozin z bazinnal kedveskedtek, úgyhogy napok óta ment a találgatás, hogy itt vajon mit játszanak majd. Sokaknak kézenfekvő volt a Tavaszi szél vizet áraszt, ahogyan azt tette 1986-ban a Queen. Aztán jogos félelmek is körvonalazódtak a Nézését meg a járását illetően. Végül (ahogyan arról már nyilván mindenki értesült) a Tankcsapda, A legjobb méreg című klasszikus, magyar rockslágerével ajándékoztak meg bennünket.

 

Őszintén szólva, mi itt Magyarországon annak is örülni szoktunk, ha Budapest helyett, nem Bukarestet mond az előadó, szóval szavak nincsenek erre a jelenségre, amit a Metallica képvisel, és akkor még nem beszéltünk az Országházzal díszített pengetőkről, a vetítésekről, és arról, hogy Lars Ulrich elmondta, hogy már játszottak az MTK stadionban is. James Hetfield pedig mindenkit üdvözöl a „Metallica familyben” és bratyizik a közönséggel, többek között megszólít egy fiatalembert két dal között, megkérdezi hány éves, közli vele, hogy ad neki heavyt (Metallica gives you heavy!) és neki címezi a soron következő dalt, a Sad ButTrue-t.

Illúzióink ne legyenek, ezek mindenhol kötelező műsorelemek, ezek a fordulatok mindenhol megvannak. Tökéletesen, grammra kiszámolt, kiszámított előadás. De illúzió ez egyáltalán? Elhisszük, hogy tudják, hol vannak, kiknek játszanak és hogy mi vagyunk a világ legjobb közönsége. Ugye a kérdés az, hogy vajon mi lenne ezek nélkül a fűszerek nélkül? A válasz természetesen teltház. Szóval, ha valahol tanítják azt, hogy hogyan maradjunk emberek – vagy legalábbis legyünk újra azok – rocksztárként és azt, hogy hogyan legyünk jó fejek, akkor a Metallica biztosan kötelező tananyag. Akik ott voltak a csütörtöki koncerten, azt gondolom, sokkal többet kaptak annál, mint amit előzetesen el tudtak képzelni. Főleg, ha – mint nekem – ez volt az első Metallica koncertélményük. Továbbá ne feledkezzünk meg a hangosításról, a show-elemekről, a színpadi képről és a dalokról sem. Izgalmas elképzelés az, hogy a színpad a nézőtér közepén van, így minden oldalról tökéletesen lehet látni azt, mi történik éppen. Micsoda fantasztikus ötlet világító drónokkal feldobni egy-egy dalt? Stb. stb. stb. De én ezt nem is szeretném tovább ragozni. Aki esetleg lemaradt, annak ajánlom figyelmébe az Antal Nimród nevével fémjelzett Through the Never című koncertfilmet. Végül azért álljon itt a Budapesti koncert setlistje:

 

Setlist from tonight's show in Budapest! ?? #MetInBudapest #Metallica #WorldWired

Metallica (@metallica) által megosztott bejegyzés,

 Itt pedig az új lemez: 

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

 • Tüntetnek az almatermelők
  Tüntetnek az almatermelők
 • Szúnyogirtás - Dunaújváros és környéke
  Szúnyogirtás - Dunaújváros és környéke
 • Hőségriadó - ismét elrendelték
  Hőségriadó - ismét elrendelték
 • Sport nagyhét - forgalomkorlátozások
  Sport nagyhét - forgalomkorlátozások

A hét embere

Eseménynaptár

 • Augusztus 20. - Washingtonban is volt megemlékezés
  Augusztus 20. - Washingtonban is volt megemlékezés
 • Kevés a mezőgazdasági munkás is
  Kevés a mezőgazdasági munkás is
 • Virágkarnevál - ráadás felvonulás Debrecenben
  Virágkarnevál - ráadás felvonulás Debrecenben
 • A hőségre figyelmeztetnek az időjósok
  A hőségre figyelmeztetnek az időjósok
 • Lesz elég víz Budapesten
  Lesz elég víz Budapesten
 • Bepanaszolják szomszédai Venezuelát Hágában
  Bepanaszolják szomszédai Venezuelát Hágában
 • Nem szabad a vécébe dobni a kontaktlencséket
  Nem szabad a vécébe dobni a kontaktlencséket
 • Orosz importtilalom a szerb őszibarackra
  Orosz importtilalom a szerb őszibarackra
 • Tűzijátékkal zárult a Királyi Napok
  Tűzijátékkal zárult a Királyi Napok