Partly cloudy11 °C
2019. február 18. hétfő Bernadett
Menü

Ráncfelvarrták a nemzeti parkolási applikációt

Ráncfelvarrták a nemzeti parkolási applikációt
Mostantól talán felveszi a versenyt a Nemzeti Mobilfizetési alkalmazás is? (Fotó: gomba)

Pár hete foglalkoztam már a parkolás nyűgeivel. Persze az azóta eltelt csekély idő alatt sem lett kellemesebb a parkolás, sem Fehérváron, sem országosan.

Azonban az elmúlt napokban megújult a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. alkalmazása, melyet az akkori írásomban csupán érintőlegesen említettem. Nem véletlenül, és ezt persze komoly kritikának is szántam. Nyilván nem pont ezért, de a múlt heti online hírek között bugázva szinte mindenhol cikkeztek arról, hogy az alkalmazás megújult. Így aztán adta magát a lehetőség, hogy megnézzem közelebbről.

A sajtóhírek, melyek végigfutottak az interneten, szinte ugyanazt a pár szavas dicshimnuszt hozták oldalról oldalra, melyet a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. közleményben kiadott. Persze ettől még nem kéne, hogy rossz érzés fogjon el, de nekem mindig gyanús, ha valamit tömjéneznek és nincs mellette tapasztalati infó.

Most akkor tényleg rettegnie kell a Simple-nek?

Hm, röviden: igen. Elismerem, nincs könnyű helyzetben a nemzeti parkolási alkalmazás. Az elmúlt négy évben - mióta létezik a rendszer - a konkurens alkalmazások, de főleg a Simple, oly mértékben húzott el a startvonaltól számítva, hogy eléggé veszett fejszének tartok minden e témába való pénzügyi befektetést. De nyilván kell, hogy legyen ilyen nemzeti app is, így fogtam a telefonom és telepítettem, aztán meg parkoltam.

Ráncfelvarrták a nemzeti parkolási applikációt

A megújult kezelőfelület. Tetszetős és vannak új funkciók is, bár ez a megújult logó nem tudom mit is szeretne szimbolizálni?

Az applikációt telepítés után érdemben csak regisztráció után használhatjuk. Ez mondjuk egyértelmű, bár létezik egy Betekintés gomb a főmenüben, de ezzel csak az alap modulról kapunk egy demó képet, innen már nem tudunk tovább lépni. Szóval regisztráció. Én ezen már túl voltam, mert volt korábbról regisztrációm, csak hát a program az akkori “használhatósága” végett, ment is a törölt elemek szekcióba. Mindenesetre pozitív, hogy több, mint 3 év távlatából még aktív a felhasználói profilom, miközben nem is használtam.

A megújult alkalmazás első ránézésre kívánatos: modern, letisztult, egyszerű megjelenés. Mondjuk úgy, hogy hozza a mai trendeket. Funkcionalitás szempontjából nyilván nem vetekedhet legnagyobb konkurensével, de ne támasszunk megugorhatatlan szinteket, ez az alkalmazás egy cél szoftver. Csak és kizárólag a parkolási díj fizetése és az autópálya matricák megvétele a funkciója, míg a Simple nagyon sok minden másban is a társunk lehet. Ez nem a fejlesztők hibája, inkább mondanám, hogy ilyen a világ: a multifunkcionalitás a fő mozgatórugója, de ettől még lehet egy alkalmazás jó. Vannak a programnak szerethető funkciói: nekem kifejezetten tetszett, hogy az alkalmazások listájából a főképernyőre helyezhető nem csak a program főindítója, de egy nyomva tartott kattintással akár egy-egy főfunkció is. Így például vagy csak a parkolás indítása, vagy csak az autópálya matrica vásárlásának indítása is. Ez praktikus, és gyors is a funkcionalitás szempontjából.

Maga az applikáció gyors, aktív GPS használat nélküli, csak a mobil tornyok háromszögeléséből (akkumulátorkímélő helymeghatározás) is pontosan megtalálja a pillanatnyi helyzetünket és felkínálja a parkolási zóna kódját. Azért ezt mindig csekkoljuk, mert érhetnek meglepetések egy-egy téves zóna kód esetén. Fizetni a szolgáltatásokért bankkártyával tudunk, melyet előre regisztrálhatunk is a programba, így nem kell vele vacakolni minden egyes parkolás után, de van lehetőségünk egyenleg feltöltésre is. Ezzel a lehetőséggel még gyorsabbá tehetjük a parkolás folyamatát.

Az alkalmazás hozza a megszokott funkciókat, lehet több autót is regisztrálni, ha éppen felváltva használunk céges és saját autót és az értesítési funkciókat is igen sokrétűen testreszabhatjuk. Ezek fontos funkciók és igazából meghatározzák egy alkalmazás használhatóságát, mert egy elfelejtett parkolási idő leállítása sokba tud kerülni. Az értesítések persze érkezhetnek mailben, bár ez manapság már ódivatú, a legpraktikusabb ilyenkor a Push-értesítés, ami a telefon főképernyőjén értesít minket a legfontosabbakról.

Ráncfelvarrták a nemzeti parkolási applikációt

Az értesítések jelentős mértékben testre szabhatóak, ez nagy előre lépés.

Összességében jól sikerült az alkalmazás újratervezése, mondjuk rá is fért. Nagyon is! A Play áruházban ugyan az értékelése elég sovány, de nyilván ez még az elmúlt négy évnek szól. Talán majd ezután jobb lesz. A gondom csak az, hogy ez a vérfrissítés nagyon elkésett. A konkurenciát ezzel az elkésett modernizációval már lehetetlen behozni, bár nyilván nem is ez a cél. A Simple egy másik mezőnyben játszik, de legalább a verseny így már kiegyensúlyozott. Ha valakinek elegek ezek a funkciók és nem vágyik egy alkalmazáson belül mozijegy vásárlásra és nagyáruházi fizetési opcióra is, akkor a Nemzeti Mobilfizetési Rendszer (NMFR) alkalmazása még jó is lehet számára. Én maradok a Simple-nél.

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

 • Szökött rab - kitüntették a rendőröket
  Szökött rab - kitüntették a rendőröket
 • V4-Izrael - elmarad a csúcstalálkozó
  V4-Izrael - elmarad a csúcstalálkozó
 • Wass Albert Maraton - Székesfehérváron is várják a jelentkezőket
  Wass Albert Maraton - Székesfehérváron is várják a jelentkezőket
 • HÍRADÓ 1-kor 2019. február 18.
  HÍRADÓ 1-kor 2019. február 18.

A hét embere

 • Megújult a Köfém rendelő - megkezdődött a gyermekorvosi rendelés
  Megújult a Köfém rendelő - megkezdődött a gyermekorvosi rendelés
 • Találkozó, vásár - a mézet népszerűsítik Fehérváron
  Találkozó, vásár - a mézet népszerűsítik Fehérváron
 • Házasok gyermekvállalási támogatása - a férfiak, az özvegyek és az elváltak is igényelhetik
  Házasok gyermekvállalási támogatása - a férfiak, az özvegyek és az elváltak is igényelhetik
 • Elszaporodtak az aranysakálok Magyarországon
  Elszaporodtak az aranysakálok Magyarországon
 • Elfogták a zuglói gyilkost
  Elfogták a zuglói gyilkost
 • Megszűnik a Google+! Hogyan tovább?
  Megszűnik a Google+! Hogyan tovább?
 • Költőnk és kora – vetélkedő idén is József Attila munkásságáról
  Költőnk és kora – vetélkedő idén is József Attila munkásságáról
 • Levegőminőség - Székesfehérváron kifogásolt
  Levegőminőség - Székesfehérváron kifogásolt

Eseménynaptár

 • Egyre több bliccelő fizeti be a bírságot
  Egyre több bliccelő fizeti be a bírságot
 • Magyar ápolók napja - Siák Gabriella lett az év asszisztense Fehérváron
  Magyar ápolók napja - Siák Gabriella lett az év asszisztense Fehérváron
 • Patikaleidoszkóp - gondolatok az intelligens növényekről
  Patikaleidoszkóp - gondolatok az intelligens növényekről
 • Öreghegyi Disputa - Szűrös Mátyás lesz a vendég
  Öreghegyi Disputa - Szűrös Mátyás lesz a vendég