5 évnél régebbi cikk

Csalók járják a fehérvári társasházakat?
Fehérvár Médiacentrum fotójaCsalók járják a fehérvári társasházakat?

Több lakástulajdonos szerint vélhetően csalók járják a székesfehérvári társasházakat. Egy cég emberei az áramot biztosító rendszer cseréjére tesznek ajánlatot, melyhez előleget is kérnek a lakóktól, a munka elvégzését azonban csak őszre ígérik.

Néhány székesfehérvári társasházban biztosítékcsere miatt kereste fel a lakókat két idegen férfi múlt pénteken. Több helyre becsengettek, és miután a lakók bizalmát elnyerték, előleget kértek a szolgáltatás elvégzése előtt. Megtudtuk, hogy a leendő munkára szerződést is kötöttek az ott élőkkel.

Én is megkérdeztem, hogy honnan jön és mit akar. És akkor mondta, hogy valami társaságnál dolgozik és hogy ezeknek a cseréjét vállalják. Hát mondom: köszönöm szépen, nem kérek és már gyanús is volt, hogy milyen alapon járkálnak itt a házban. - Pintér Ildikó, lakó

Az ilyen jellegű feladatokkal általában a közös képviselő, vagy az úgynevezett társasház kezelő foglalkozik. Arany József is éppen ezt a feladatot látja el egy Selyem utcai házban. Ő azt mondja, ha ilyen jellegű karbantartásra van szükség, akkor arról minden esetben értesítik a lakókat.

Papírt raktam ki a hirdetőre, hogy a lakókat figyelmeztessem, hogy nincs ilyen, tehát a társasház-kezelő sem kezdeményezett ilyen cserét, úgyhogy ne menjenek bele semmiféle kétes ügyletbe. - Arany József, közös képviselő

Az E.ON Hungária szóvivője a Fehérvár Televízió megkeresésére azt mondta, hogy ha valaki otthon az áram vagy gázhálózaton átalakítást vagy bővítést tervez, akkor fontos, hogy szakszerű legyen az elvégzett munka, és megfeleljen a szabályoknak. A megbízható szakemberek listája az E.ON honlapján is megtalálható.

"Az E.ON a belső hálózaton szereléseket nem végez, viszont gyakran fordulnak hozzánk segítségért ügyfeleink, hogy milyen szakembert válasszanak, ezért az E.ON honlapján elérhető a regisztrált szakemberek listája. Ők olyan villanyszerelők, illetve gázipari szakemberek, akiket az E.ON minősített, így megbízhatnak a szakértelmükben. Ráadásul piaci áron dolgoznak" - mondta Varga Ivett az E.ON Hungária Zrt. szóvivője. Majd hozzátette: a szóban forgó vállalkozás nem szerepel az általa említett listán. Az ügyben a televízió megkérdezte Várhelyi Tamás ügyvédet is, aki az egyik lakó által aláírt szerződés hitelességét nem vonta kétségbe, ám mint mondja: az, hogy csalásról van szó vagy nem, majd csak a szerződésben megszabott szeptemberi határidő lejártával derül ki.

Az a munka, amit itt ez a szerződés rögzít, hogy biztosítéktáblát cserélünk, ez nem olyan, hogy valaki bekopog, hogy ''Jó napot kívánok, én jöttem biztosítéktáblát cserélni''. Tehát hogyha a lakó ezt nem érzi, hogy erre neki szüksége lenne, ha ő ezt nem rendelte meg, akkor szerintem neki erre nincsen szüksége." - Várhelyi Tamás, ügyvéd

A céget is megkereste televízió az üggyel kapcsolatban. Szerettek volna személyes interjút készíteni a vállalkozóval, hogy megtudják a munkával kapcsolatos terveit, annak részleteit.

- Az emberek gyanakodva közelítik meg ezeket a kérdéseket ezért szeretném megkérdezni, hogy esetleg tudnának-e nyilatkozni ezzel kapcsolatban?
- Hát valamikor.
- Esetleg egy megbeszélés alapján, kamera előtt tudna nyilatkozni a munkálatok elvégzéséről?
- Nem, nem, nem! Persze, hát elvégezzük a munkálatokat csókolom, hát miért ne végeznénk el? El kell olvasni a szerződést és akkor jobban felkészülni az ilyenekre. Viszonthallásra.
- Annyit még hadd kérdezzek Uram, hogy... halló, halló?

A vállalkozás számos tevékenységi körrel rendelkezik, a villanyszerelés azonban alig pár hete került be ezek közé. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek