5 évnél régebbi cikk

Bababarát kórház? Milyen testhelyzetben szülhetsz? - Szülészetválasztó adatbázisban a Szent György Kórház is
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com
Bababarát kórház? Milyen testhelyzetben szülhetsz? - Szülészetválasztó adatbázisban a Szent György Kórház is

A legtöbb kismama természetes szorongással készül a nagy találkozás napjára, és a körülmények bizony még a legkönnyebb szülést is rémálommá, de egy nehezet is örök élménnyé tehetnek. Nagyon nem mindegy, hogy a szakemberek, a szülészet milyen szemlélettel kezelik a kismamákat.

Ma már szerencsére választhatunk, hogy hol és hogyan szeretnénk világra hozni a gyermekünket. Na persze, ez a választás egyelőre még kórházak, orvosok, szülésznők tekintetében igaz, ám így is jelentős előrelépés történt az elmúlt évtizedek látás-, gondolkodásmódjához képest. Nagyon nem mindegy ugyanis, hogy partnerként, betegként vagy esetleg egy futószalag munkadarabjaként kezelik a vajúdó hölgyeket. Egy rossz élmény, a kiszolgáltatott helyzet, a megalázó bánásmód örök rossz élményként csapódik le, és nemcsak a kismamánál. Ugyanakkor a nyugodt, támogató környezet örök élménnyé teheti még a legnehezebb szülést is. És persze az is igaz, hogy mindenkinek más az ideális helyzet.

Közel negyven kérdésen keresztül kaphatunk képet az intézmények hozzáállásáról a szülészetválasztó adatbázisban, amelyben a Fejér Megyei Szent György Kórház és a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház és Rendelőintézet válaszai is megtalálhatóak. A szülészeteknek a kérdéseket a KANGA Egyesület tette fel, és mostanáig (2018.04.17.) az intézmények 73 százaléka adott választ, vagyis az oldalon csak olyan adatot, információt jelentetnek meg, amelyet a kórházak bocsátottak rendelkezésükre. 

Többek között olyan fontos dolgokat tudhatunk meg, hogy milyen testhelyzetben lehet szülni? A szülések hány százaléka végződik császármetszéssel? Azonnal elviszik a kisbabát, vagy megélheti az édesanyjával az aranyórát? Érdemes választás előtt tájékozodni, hiszen, ahogy Maróy Ditta, a Kanga Egyesület vezetője a nlc.hu oldalon adott interjúban is kiemelte: Magyarországon nincs egységes szülészeti ellátás, annyira eltérőek a gyakorlatok, hogy inkább csak helyi szokásokról lehet beszélni.

Elöljáróban mindenesetre a jó hír az, hogy a háromból két megyei intézmény, a Fejér Megyei Szent György Kórház és a Siófoki Városi Kórház is felkerült a bababarát intézmények listájára, ugyanakkor utóbbi sajnos a között a 27 százalék között van, aki nem szolgáltatott információt, nem adott választ a feltett kérdésekre. Így csak a székesfehérvári és a dunaújvárosi intézmény adatait tudjuk bemutatni.

Császármetszés

A császármetszés alkalmazása sarkalatos kérdés, és nem kevés vitát generál, hogy valóban szükség van-e rá ilyen arányban. Az OEP adatai szerint ugyanis a beavatkozások országos aránya 1990-ben 10 százalék körüli volt, a 2000-es évek elejére megduplázódott, 2006-ban már közel 30 százalék, 2015-ben pedig már 39 százalék volt. Ugyanakkor a nemzetközi kutatások szerint a valóban indokolt császárok az összes szülés 15-19 százalékát teszik ki. A mostani adatok alapján a Fejér Megyei Szent György Kórház sem marad az országos átlag alatt, ugyanis a szülések 38 százalékában alkalmaznak császármetszést, míg Dunaújvárosban 35 százalékban. 

Epidurális érzéstelenítés

Van, aki megváltóként tekint a fájdalomcsillapításnak erre a formájára, van, aki szerint az ördögtől való, hiszen a szülés természetes folyamat. Az országos átlagot tekintve itt az egyik legnagyobb a szórás, hiszen az oldal adatai szerint 0-80 százalék között mozog a használata. A Fejér Megyei Szent György Kórházban mindössze a szülések 5 százalékánál alkalmazzák, ugyanakkor a Szent Panteleon Kórházban jócskán magasabb, 30 százalék ez arány. 

Kristeller-műfogás, vagyis „könyöklést” 

Az epidurálhoz hasonlóan a Kristeller-műfogás használata is nagyon megoszlik, hiszen volt olyan kórház, ahol azt nyilatkozták, mindig, volt, ahol pedig soha nem használják. Székesfehérváron a szülések mindössze egy százalékában kellett „könyökölni” 2016-ban, Dunaújvárosban nem tudtak erre a kérdésre adatot szolgáltatni.

Oxitocin használata

Az oxitocin legalább akkora vitákat tud kiváltani, mint a császármetszés. Az oxitocin nem más, mint a méhösszehúzódásokért felelős hormon, vagyis az erő, ami megnyitja a méhszájat a baba előtt, de ugyanilyen fontos szerepe van az anya-baba kötődésben, illetve nem elhanyagolható a stresszoldó, fájdalomcsillapító, szoptatást segítő hatása sem. Ám mindez csakis a szervezetben, belsőleg termelődő oxitocinra igaz, a gyógyszeriparilag előállított azonos nevű szer pusztán méhösszehúzódásokat tud kiváltani. Sokan úgy vélik, hogy a szülés ilyen formán való gyorsítása mindössze a kényelmet szolgálja. 

A szer használata országos átlagban is változó, van ahol kiugróan magas, például a Debreceni Egyetem Klinikai Központban a szülések 75 százalékában, ugyanakkor Baján nulla százalékában alkalmazzák az oxitocint. A Szent György Kórházban 2016-ban a szülések 26 százalékánál, Dunaújvárosban pedig 30 százalékánál használták 2016-ban.

Gátmetszés

A WHO által még 1996-ban kiadott gyakorlati kézikönyv a gátmetszés elfogadható arányát 10 százalék alatt határozta meg, és a rutinszerűen alkalmazott gátmetszést a bizonyítottan káros, megszüntetendő gyakorlatok közé sorolta. Ehhez képest az elmúlt évtizedek "számai" a legtöbb országban, így Magyarországon is köszönő viszonyban sem voltak ezzel az ajánlással. Az EU 2010-es jelentése szerint a gátmetszés aránya az egyes tagállamokban 4,9 (Dánia) és 75 százalék (Ciprus) között változik.

Magyarországon 2012-ben a hüvelyi úton szült nők 61,96 százalékánál alkalmazták a gátmetszést. Ehhez képest Fehérváron a szülések 35 százalékában, míg Dunaújvárosban 80 százalékában metszenek. Dunaújváros ezzel a legmagasabb arányú intézmények között van, ennél többször csak Debrecenben alkalmazzák a gátmetszést, az Egyetem Klinikai Központban a szülések 90! százalékában. 

Szülési testhelyzet

Azon talán már mindenhol túl vannak, hogy a szülés nem betegség, amit fekve kell kihordani, és vajúdás közben (amennyiben persze minden rendben van) sem kényszerítik bele a kismamát mozdulatlan, vízszintes helyzetbe. Ám a kitolási szakaszban a legtöbbször már nincs választás: irány, a szülőágy!

A Fejér Megyei Szent György Kórházban a szülőágyon lehet szülni a kőmetsző pózban és 45 fokos szögben fekve, illetve szülőszéken is, ám sem ülve, sem négykézláb, sem állva, sem pedig kádban nem. Arányaiban így oszlott meg 2016-ban a 2756 szülés pozícióját tekintve:

  • Kőmetsző póz: 1041,
  • Szülőágyon, 45 fokos szögben: 616,
  • Szülőszéken: 40.  

A dunaújvárosi Szent Panteleon Kórházban mindössze két pózban van lehetősége a kismamának világra hozni a gyermekét, az intézmény tájékoztatása szerint szülőágyon 45 fokos szögben, illetve szülőszéken lehet szülni.

Aranyóra

Az aranyóra a szülést követő első pár óra, (általában egy óra, amit a szülőszobán kell tölteni a szülés után) amikor a kisbaba megpihenhet, ellazulhat édesanyja hasán, bőr-bőr kontaktusban. Talán nem kell hangsúlyozni ennek a fontosságát, ám mégsem mindenhol tartják be, Székesfehérváron és Dunaújvárosban szerencsére igen. 

∗∗∗

Ahogy a fenti adatokból is kitűnik, itt Fejér megyében, Székesfehérváron nyitott szemlélettel állnak a kismamákhoz. Persze mindig, mindent lehet javítani, és a nagy számok törvénye szerint biztosan mindkét intézményben voltak jó és rossz tapasztalatok is szüléskor, hiszen nem vagyunk egyformák, sem mi, sem pedig a szülést levezető szakemberek. Kinek ez jön be, kinek, az.

A Fejér Megyei Szent György Kórház válaszait itt nézheted meg, a dunaújvárosi Szent Panteleon Kórházét pedig ide kattintva!  

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek