5 évnél régebbi cikk

Vasárnap lehet kívánni! - Jön a Lyridák meteorraj
Fehérvár Médiacentrum fotójaVasárnap lehet kívánni! - Jön a Lyridák meteorraj

Mindannyiunk szeme felcsillan egy-egy hullócsillag láttán, ugyanis a mondás úgy tartja, hogy ha meglátunk egy lehulló égi csodát, akkor kívánságaink valóra válnak. Persze ehhez tökéletes helyre és tiszta égboltra is szükségünk lesz, így imádkozhatunk, hogy április 21-ről 22-re virradóan meg tudjuk lesni a Lyridák meteorraját. Óránként akár húsz fényjelenséget is láthatunk.

A Lyridák az egyik legrégebbi ismert meteorraj: a kínai csillagászok már időszámításunk előtt 687-ben megfigyelték őket, ám hivatalosan csak 1835-ben készült feljegyzés róluk, amelyek aztán évről-évre április 22-26. között jelennek meg látványos műsort produkálva.

A Lyridák meteorraj a C/ 1861 G1  Thatcher nevű üstökös törmelékéből jött létre, amelyet - nem nehéz kitalálni, hogy - A. E. Thatcher csillagász fedezett fel még a 19. század második felében. Az üstökös mintegy négyszáztizenöt év alatt teszi meg útját a Naprendszerünkben, így legközelebb előreláthatólag 2276-ban halad majd el a Föld mellett.

A Lyridák nevét onnan kapta, hogy radiánsa a Lant (Lyra) csillagképben van, azaz a meteorok csóvája a Lant csillagkép felé mutat, ezt legjobban az éjszaka második felében láthatjuk. A megfigyelésre legalkalmasabb időszakot a hajnal előtti órák jelentik, ekkor már magasabban van a radiáns is az égbolton, így konkrétan bárhol feltűnhetnek a hullócsillagok.

Ahhoz, hogy teljes pompájában figyelhessük meg a csillaghullást: felhőtlen és sötét égboltra lesz szükség. Éppen ezért érdemes lehet távolabbról szemlélődni a városok fényforrásaitól. A jó hír az, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint hétvégén napos idő várható, felhőkre csak elszórtan lehet számítani, csapadékra pedig jelen pillanatban igen kevés az esély. Ehhez a Hold is hozzáteszi a magáét, ugyanis az első negyedben jár, így elöljáróban minden ideálisnak ígérkezik egy hibátlan tavaszi csillagleshez és kívánságaink elduruzsolásához.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek