6 évnél régebbi cikk

Serdülő Kríziscentrum nyílt Fehérváron
Fehérvár Médiacentrum fotója
Molnár Artúr
Serdülő Kríziscentrum nyílt Fehérváron

Az országban egyedülálló gyerekaddiktológiát hozott létre az Egészségdokk Drogambulancia. A szakemberek szerint már a 10-13 évesek között is egyre jellemzőbb a szenvedélybetegség, ez indokolta az ifjúsági kríziscentrum létrehozását.

"Elérhetővé vált egy olyan szolgáltatás, amire már van igény. Van gyerekpszichiáter, gyerekpszichológus illetve családterapeuta, és teljes ellátást kapnak tízéves kortól a szerfüggők, illetve nemcsak ők, hanem a veszélyeztetettek vagy egyéb problémában szenvedők." – mondta Gönczi Gábor, az Egészségdokk Drogambulancia szakmai intézményvezető-helyettese a Székesfehérvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum legutóbbi ülésén.

"Az önkormányzat legfőbb feladata, hogy az ezzel foglalkozó szervezetek munkáját összefogja, illetve teret adjon különféle prevenciós rendezvényeknek. Szót ejtünk a székesfehérvári ifjúságkutatásában szereplő, a szenvedélybetegségeket érintő adatokról, és mint új forma, a fiatalok gyógyszerfogyasztásáról." – kezdte gondolatait Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok az eseményen. Ezt követően szakmai segítségre és konstruktív együttműködésre hívta a szakembereket a fájdalomcsillapítók és az altatók szedésének visszaszorításában: a felmérés szerint a középiskolásoknak körülbelül a fele, a felsőoktatásban tanulók közül pedig még többen élnek ezekkel a drogokkal.

Az egyeztetés során a megfelelő kommunikációs fórumokról valamint a korosztályra jellemző stimulálószerek használatáról, a pánikbetegségek megnövekedett számáról és a játékfüggőségről is beszéltek. A fórum zárásaként Sáringer Károly tartott előadást arról, miként győzte le az alkoholizmust.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek