5 évnél régebbi cikk

Új madárfajt fedeztek fel Új-Guineában
Fehérvár Médiacentrum fotójaÚj madárfajt fedeztek fel Új-Guineában

A galléros paradicsommadár neve sokunknak valószínűleg nem hangzik ismerősnek, pedig bolygónk egyik legcsodálatosabb élőlényéről van szó. Nemrég egy új fajt fedeztek fel, a Vogelkop galléros paradicsommadarat, amely sokban hasonlít a fajtársához. Ám hangja és mozgása elárulta őt.

A tudósok mostanáig azt hitték, hogy az indoneziai Új-Guinea területén honos galléros paradicsommadár egyedülálló a paradicsommadár-félékhez tartozó negyvenhárom faj között. Edwin Scholes ornitológus és Tim Laman fényképész azonban nemrég újabb fajjal bővítette a listát: a Vogelkop galléros paradicsommadárral - írja a National Geographic.

Az Új-Guineában való terepmunka és a múzeumi elemzések arra engedtek következtetni, hogy a Vogelkop genetikailag különbözik a galléros paradicsommadártól. Az új faj nevét pedig németül határozták meg (Új-Guinea anno német kolónia volt): így lett Vogelkop, ami utalva a legfőbb különbségre a két faj között, madárfejet jelent.

Rokonához, a galléros paradicsommadárhoz hasonlóan a Vogelkopnak van az egyik legfeketébb színezete a Föld élőlényei között, így tollazatuk a fény közel száz százalékát elnyeli. Ezen kívül mindkét fajnak fényesen ragyogó kék szeme van, ami főleg udvarláskor látható, amikor megpróbálják elcsábítani a kiszemelt nőstényeket.

Ugyanakkor van különbség is a két madárka között: míg a galléros paradicsommadár tánc közben berogyasztja a térdeit és pattog, addig a Vogelkop inkább gyors mozdulatokkal emeli a lábait, így mozog egyik oldalról a másikra. A kutatások szerint daluk is eltér: a paradicsommadár rikácsoló hangon énekel, a Vogelkopnak inkább nyugisabb, kellemesebb hangja van.

Scholes és Laman először 2009-ben figyeltek fel arra, hogy a szemmel tartott galléros paradicsommadarak csicsergése szinte teljesen eltér az addig hallottaktól. A gyanújuk aztán 2016-ban igazolódott be, amikor is egy csoport független kutató genetikailag elemezte a két eltérő hangú madarat és kiderült, hogy különböző fajokról van szó. 

A bizonyítékokkal felvértezve a két szakember ezután hónapokig figyelte erdei kuckójából a madárkák közötti fizikai különbségeket, és végül sikerült bebizonyítani, hogy tényleg eltérnek egymástól: a Vogelkop galléros paradicsommadár tollas csuklyája teljesen más formájú, mint a galléros paradicsommadáré.

A felfedezés után Edwin Scholes és Tim Laman folytatják kutatásaikat Új-Guinea területén, ugyanis biztosak benne, hogy még számos új fajra bukkanhatnak. Munkájuk és hihetetlen kitartásuk megsüvegelendő, az új madárkát, a Vogelkop galléros paradicsommadarat pedig üdvözöljük a klubban!

(Forrás: sokszinuvidek.24.hu, National Geographic)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek