5 évnél régebbi cikk

Esküvőre készülsz? Tudtad, hogy a nászajándék illetékköteles?
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com
Esküvőre készülsz? Tudtad, hogy a nászajándék illetékköteles?

Itt az esküvői szezon, figyelmeztet a NAV: 150 ezer forintot meghaladó ingó ajándékozás esetén felmerül az illetékkötelezettség. Szóval, kedves menyasszony, kedves vőlegény ne felejtsétek ezt a kötelezettségeteket (sem)!

A NAV néhány napja kiadott tájékoztatójában a magánszemélyek közötti ajándékozás adó- és illetékvonzatának legfontosabb szabályaival foglalkozik. Bár a törvény (Szja tv. 1. sz. mellékletének 7.2. pontja) mentesíti a magánszemélyeket az ingyenesen juttatott vagyoni érték adókötelezettsége alól, illetéket fizetni kell.

Ha pedig ingyenesen juttatott vagyoni érték, vagy lefordítva: ajándékozás, akkor a most induló esküvői szezon bizony vastagon az ajándékok, sőt, a nagy értékű ajándékok időszaka. De nézzük, hogyan is rendelkezik a hatóság:

Az Illetéktörvény rendelkezik az ajándékozási illetékről, ami az ajándékozással történt vagyonszerzés esetén alkalmazandó. Érdemes tudni, hogy az ajándékozási illeték ingóságok esetében értékhatárhoz van kötve,

150 000 forintot meghaladó ingó ajándékozás esetén felmerül az illetékkötelezettség.

Az illetékkötelezettség pedig az ajándékban részesülő személynél, vagyis jelen esetben a mátkapárnál keletkezik, nekik kell bevallani, illetve befizetni.

Az ado.hu cikkében egy kiskapura azonban felhívja a figyelmet: a kötelezettség Magyarország területére terjed ki, vagyis nem kell ajándékozási illetéket fizetni, ha a megajándékozott külföldön jut ingó vagyontárgyhoz (a magyarországi hasznosítási célú gépjármű, illetve a magyarországi ingatlanvagyonnal rendelkező társaság vagyoni betétje kivételével).

Összegezve tehát - amennyiben csak az esküvői szezonra fókuszálunk (persze a törvény hatálya minden ajándékozásra kiterjed) -, minden kedves vendég koncentráljon, hogy csak és kizárólag 150 000 forintig válasszon nászajándékot, ellenkező esetben a mátkapár bevallási papírok kitöltésével kezdheti a közös életét, ráadásul az adófolyószámlájukat is jócskán megterhelik. A vőlegény ne felejtsen el kalkulálni az eljegyzési gyűrűt terhelő többletköltséggel, vagy 150 000 forint értéket meghaladó gyűrű esetén húzzon még egy nagyot, és kérje meg külföldön a választott hölgy kezét.
(forrás: ado.hu)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek