2018. október 23. kedd Gyöngyi
Menü

Így lesz tartós és trendi a fal

Így lesz tartós és trendi a fal
Keresztes Tibor beavatott a legújabb festéktrendekbe (Fotó: Kiss László)

Addig érdemes nekiállni a festésnek – különösen kültéren – amíg nem kezdődik el az igazi nyári kánikula. Ha húsz-huszonöt fokban szárad a falfesték, az akár kétszer hosszabb élettartamot is jelenthet.

A tavasz egyértelműen a lakásfelújítás szezonja is: ilyenkor már lehet hosszan szellőztetni, gyorsabban megszárad a falfesték. Viszont nem kell attól tartanunk, főleg a külső falak esetében – hogy az erős napfénytől túl gyorsan ráég a festék. Keresztes Tibor, az egyik székesfehérvári festék szaküzlet tulajdonosa elmondta: ha az optimális húsz—huszonöt fokon hagyjuk megszáradni, akár kétszer olyan tartós is lehet a festék a falon. Beavatott abba is, mik a legnépszerűbb színárnyalatok az egyes lakás- illetve háztípusok esetében: „Az új házaknál egyértelműen a minimál a trend: leggyakrabban fehér falakat látni, halványszürke, nagyon halvány bézses, barnás színeket használnak még. Magas kategóriájú otthonokban megjelenik falburkolatként a traventin kő. Megfelelő glettelési és festési technológiával egyébként már ezt is olyan élethűen lehet utánozni, hogy csak ügyesség kérdése, hogy valakinek ilyen falburkolata legyen.”

A falak mellett adott esetben az ajtók ápolására, felfrissítésre is gondolni kell, bár egyre gyakoribbak már a fóliázott, gondozásmentes nyílászárók, amiket nem kell semmivel kezelni. Keresettek még az alumínium bejárati ajtók, de ha fa az ajtónk, azt azért három-öt évente egy vékony lazúrral át kell kenni.

A panelokban több a szín

A teljesen letisztult, minimál stílus a panel lakásokra kevésbé jellemző – magyarázta Keresztes Tibor. – Nagyon komoly pénzekbe kerülne egy panel lakást ilyen stílusúra átalakítani. A hagyományos színes festékek ezekben gyakoribbak, de az erős mediterrán árnyalatok már tompultak, a legújabb divat szerint inkább a halványabb árnyalatok jellemzőek. Népszerűek a szürke, a barna és a narancs árnyalatai. Emellett újra divat a tapétázás is, de nem komplett falakon, inkább csak dekorációs elemként, egy-egy részletet emelnek ki tapétával, a többit festik. Az úgynevezett masszamunkák is kedveltek, amikor nem sima falfelületet képeznek, hanem kicsit érdesebbet. Ezt úgy érik el, hogy valamilyen mintázatot visznek a falba, kő utánzatokat csinálnak. Dívik még egy picit a metál és a fém utánzatú festés is. Létezik már tízezerszer lemosható táblafesték is számtalan színben, sőt, mágneses festék is, amit akár üzenőfalként használhatunk egy kisebb felületen konyhában, előszobában.”

Kis mennyiségben teszteljük a festékeket!

Szoktam javasolni, ha valaki bizonytalan az árnyalatot illetően, hogy kikeverünk kis mennyiségeket, egy-két litert, azt kenje fel egy rétegben a falra, nézze meg egy-két négyzetméter felületen. – árulta el szakértőnk. - Hiszen lakás és lakás között is óriási különbség van. Nem mindegy, hogy egy észak-déli irányú panellakásban kenjük fel a színt, vagy pedig egy kelet-nyugatiban, azt sokkal jobban besüti a nap, reggel is, délután is. Egy északi-déli fekvésűnél sokkal korlátozottabbak a fényviszonyok, mindegyikben teljesen más színt ad vissza ugyanaz a festék. Érdemes arra is gondolni, hogy egy új világítás is el tudja rontani!”

Metálfény és csillogás

Nem csak a sima, egyszínű falfestékek divatosak: arany, ezüst szemcsékkel feldobott változatokat, metálos árnyalatokat is előszeretettel alkalmaznak. „Nem teljes falfelületre, inkább díszítő csíkként, például az ágy végébe kenik fel ezeket. – részletezte Keresztes Tibor. – Ledes megvilágítással különösen jól érvényesül a fémes csillogás.”

Olajat a fára!

A nyár közeledtével előkerülnek a kerti bútorok is, ezek ápolására is érdemes ilyenkor, a szezon elején gondolni, mielőtt az UV sugárzás még jobban tönkretenné az esetleg megrepedezett felületeket. Keresztes Tibortól megtudtuk: a manapság egyre elterjedtebb egzotikus fák ápolására a lazúrozásnál szerencsésebb megoldás az olajozás: „Ezek a fák nagyon tömör szerkezetűek, ezeknél igazából a lazúr nem a legtökéletesebb megoldás: nem tud beszívódni, nem tud megkapaszkodni. A különféle színekben kapható olaj viszont be tud szívódni ebbe a nagyon sűrű rostú fába, nem képez filmfelület, engedi lélegezni a fát. Szabadon tud mozogni, tágulni. Hiszen a fa, ha nedvességet kap, megduzzad, ha szárad, összehúzódik. A vastag lazúr ezt nem tudja követni, egy idő után megreped, mögé folyik a víz és lepereg. A vékony lazúr már követi általában, mégsem tud annyira beszívódni egy ilyen felületbe, mint az olaj. Kicsit macerásásabb a használata, mert azt évente kell felújítani, a vastag lazúrokat ötévente, a vékony lazúrokat általában 3 évente illik felújítani. Viszont az olaj egy sokkal szebb, természetesebb hatást ad a fának.”

További ajánlatok:
www.albafess.hu
www.braunbau.hu

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

 • Elhunyt Ujfalussy Gusztáv Ottó ciszterci szerzetes
  Elhunyt Ujfalussy Gusztáv Ottó ciszterci szerzetes
 • Kórházban is megtanulhatjuk az újraélesztést
  Kórházban is megtanulhatjuk az újraélesztést
 • Vakvezető kutyából is hiány van
  Vakvezető kutyából is hiány van
 • Óraátállítás - még nem döntött a kormány
  Óraátállítás - még nem döntött a kormány
 • Megérezte a járattörléseket a Ryanair
  Megérezte a járattörléseket a Ryanair
 • Egyre több Ladát vesznek
  Egyre több Ladát vesznek
 • Felelős gazdik - feltételekhez kötnék a kutyatartást
  Felelős gazdik - feltételekhez kötnék a kutyatartást
 • Nem az ellátást kell fizetni!
  Nem az ellátást kell fizetni!

Eseménynaptár

 • Már most érezhető a brexit negatív hatása
  Már most érezhető a brexit negatív hatása
 • Hálózatkutatás magyar vezetéssel
  Hálózatkutatás magyar vezetéssel
 • Középvállalati fejlesztési program - több mint 200 vállalkozás érintett
  Középvállalati fejlesztési program - több mint 200 vállalkozás érintett
 • Zenekadémia - újra megszólalt a Voit-orgona
  Zenekadémia - újra megszólalt a Voit-orgona
 • Brexit - már csak egy akadálya van
  Brexit - már csak egy akadálya van
 • Egyre többen kötnek utasbiztosítást belföldön is
  Egyre többen kötnek utasbiztosítást belföldön is
 • Fimünnep premier előtti vetítésekkel
  Fimünnep premier előtti vetítésekkel
 • Tisztul a levegő
  Tisztul a levegő
 • Kárpátalja - eljárás indult a magyarellenes plakátok miatt
  Kárpátalja - eljárás indult a magyarellenes plakátok miatt
 • Pocokinvázióra figyelmeztet a Nébih
  Pocokinvázióra figyelmeztet a Nébih
 • Németh Szilárd - most is érezhető a rezsicsökkentés
  Németh Szilárd - most is érezhető a rezsicsökkentés
 • Október 23. - gyűjteni kell az emlékeket
  Október 23. - gyűjteni kell az emlékeket
 • Október 23. - ünnepi megemlékezés és utcaszínház
  Október 23. - ünnepi megemlékezés és utcaszínház