5 évnél régebbi cikk

Fehérvár a Budai úti Mekibe siető TIE fighterrel ünnepli a Star Wars-napot
·KultStar Wars·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Youtube/Tar Károly
Fehérvár a Budai úti Mekibe siető TIE fighterrel ünnepli a Star Wars-napot
·KultStar Wars·Utolsó frissítés: undefined

Egy félrehallásnak vagy egy újsághirdetésnek köszönhetően lett május negyedike a nemzetközi Star Wars-nap. A Csillagok háborúja-filmek rajongói minden évben ezen a napon ünneplik Luke Skywalkert, Yodát, Han Solót, Darth Vadert és a többieket.

A május amúgy is ezer szállal kötődik a Star Wars-sorozathoz, ráadásul még egy véletlennek köszönhetően a hónap negyedik napjára került a nemzetközi Star Wars-nap is. A film egyik legismertebb mondata a 

May the Force Be With You!

vagyis: Az erő legyen veled. 

Ehhez kiejtésben kísértetiesen hasonlít a 

May the Fourth Be With You!

vagyis: A május negyedike legyen veled!

Arról, hogy a félreértett mondat mikor és hol hangzott el először, több történet is kering. Az egyik verzió szerint 1979. május 4-én egy hirdetés jelent meg a The London Evening News-ban, melyben pártja köszöntötte a frissen megválasztott, egyben Nagy-Britannia első női miniszterelnökét, Margaret Thatchert. A hirdetés szövege így szólt: "May the Fourth Be With You, Maggie. Congratulations.", vagyis: Május negyedike legyen veled, Maggie. Gratulálunk. Ezzel a párt vélhetően a két évvel korábban bemutatott, és addigra már nagysikerű első Star Wars-film, az Új remény kultikus mondata előtt is akart tisztelegni.

Egy másik variáció szerint egy német tolmács félreértésből fordította rosszul az eredeti mondatot 2005-ben. Ekkor George Lucas, a Star Wars-univerzum megálmodója volt az N24 televízió vendége. A beszélgetés során Lucast megkérték, hogy mondja el a filmből ismert mondatot, amit a tolmács így fordított németre: "Am 4. Mai sind wir bei Ihnen.", vagyis: Május negyedikén önökkel leszünk.

Egy biztos: az utóbbi években egyre többen töltik valamilyen Csillagok háborújához köthető elfoglaltsággal ezt a napot, de legalábbis egy részét. Hivatalosan először 2011-ben ünnepelték a nemzetközi Star Wars-napot, meglepő mődon nem Amerikában, hanem a kanadai Torontóban. Itt egy helyi moziban jelmezverseny, filmes kvíz, paródiák és fanfilmek voltak programon egész este. De péládul 2015-ben a Nemzetközi Űrállomás asztronautái töltötték a május 4-ét Star Wars filmek nézésével. A The Walt Disney Company 2013-ban nyilvánította hivatalos ünneppé a napot az összes Disneylandben. Persze ehhez kellett az is, hogy egy évvel korábban 4,05 milliárd dollárért megvették a széria jogait birtokló Lucasfilmet.

A Star Wars-ból Fehérvárra (egyelőre) igen kevés jutott, bár a sorozatnak szép számmal vannak rajongói városunkban is. Tar Károly, a Fehérvár Televízió operatőre még tavaly januárban készítette ezt a fanmovie-t, amiben egy TIE fighter látható, ahogy vélhetően a Budai úti McDonald's-be siet, hogy még elcsípje a McReggeli szendvicseit 10:30 előtt. Pechjére, éppen pirosat kap.

És ahogy már fentebb írtuk: a Star Wars ezer szállal kötődik a májushoz. Az immár nyolcrészesre duzzadt széria első hat részét kivétel nélkül ebben a hónapban mutatták be, a hagyománytól először 2015-ben tértek el: Az ébredő erő alcímű epizód világpremierje decemberben volt. Úgy tűnik, hogy a Disney nem is változtat ezen, és a sorozat számozott részeit továbbra is az év utolsó hónapjában mutatja be (így volt ez 2017-ben, és így lesz a tervek szerint 2019-ben is), de a spin-off filmek közül idén esedékes Solo: Egy Star Wars-történet már ismét májusi premierdátumot kapott. A filmet Magyarországon május 24-én mutatják be, a jegyelővétel stílusosan május 4-én, vagyis ma délelőtt 9:30-kor indult. 

Addig is: May the Fourth Be With You!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek